Για τα καλά έχουν βάλει το Ίντερνετ στην καθημερινότητά τους οι μαθητές του δημοτικού. Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη, τα Ελληνόπουλα αρχίζουν το σερφάρισμα με το που πατάνε το πόδι τους στο σχολείο. Όσο για τους γονείς και τους δασκάλους, αυτοί καμαρώνουν τη high tech γενιά!
Άλλωστε, το γεγονός πως περισσότερα από επτά στα δέκα παιδιά έχουν διαθέσιμο ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι τους, λύνει οποιαδήποτε απορία για την εξοικείωση των Ελληνόπουλων με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι! Έτσι εξηγείται και το γεγονός πως στην ερώτηση «ξέρετε να χειρίζεστε Η/Υ;», τα παιδιά απάντησαν στη συντριπτική τους πλειονότητα (89,19%) θετικά.

Αλλά και οι μαθητές που δεν έχουν υπολογιστή στο σπίτι, βρίσκουν τη λύση στα Ίντερνετ καφέ της γειτονιάς, σύμφωνα με

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

το ενδιαφέρον των παιδιών, που αν δεν έχουν δικό τους κομπιούτερ βρίσκουν τη λύση στα Ίντερνετ καφέ

τη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έχει τίτλο «Παιδί και Ίντερνετ» και διεξήγαγε σε οκτώ δημοτικά σχολεία της πόλης.

Τα ερωτηματολόγια

Όπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη της έρευνας, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Τέσσα Δουλκέρη, ένιωσε έκπληξη και η ίδια από τις απαντήσεις των παιδιών που ρωτήθηκαν για τις συνήθειές τους σε ό,τι αφορά το Διαδίκτυο. «Όταν έστελνα τα ερωτηματολόγια πίστευα πως δεν θα βρω ανταπόκριση και αυτό επειδή υπέθετα πως οι μαθητές του δημοτικού είναι αρκετά μικροί για να γνωρίζουν από υπολογιστές. Οι απαντήσεις τους μου ανέτρεψαν τις αρχικές μου υποθέσεις». Μεγάλο ενθουσιασμό όμως για την εξοικείωση των παιδιών με το Ίντερνετ δείχνουν από τη πλευρά τους και οι καθηγητές, όπως διαφάνηκε από τις συζητήσεις που εκτυλίχθηκαν στην τάξη μεταξύ μαθητών, δασκάλων και των ερευνητών που διεξήγαγαν τη συγκεκριμένη έρευνα: «Τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι, οι ενήλικοι προτρέπουν τα παιδιά να κάνουν εργασίες αντλώντας πληροφορίες από το Διαδίκτυο. Παράλληλα όμως, διαπιστώσαμε πως υπάρχει ελλιπής ενημέρωση από την πλευρά τους σε ό,τι αφορά το ασφαλές σερφάρισμα και τους τρόπους προστασίας των ανήλικων χρηστών από ιστοσελίδες με απαγορευμένο για την ηλικία τους υλικό», συμπληρώνει η κ. Δουλκέρη.

Δέλεαρ τα παιχνίδια


ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ αποτελούν δέλεαρ για τους μικρούς σέρφερ του Διαδικτύου, όπως οι ίδιοι λένε. Όταν πάλι δεν έχουν όρεξη για παιχνίδι, τότε προτιμούν να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν τη μουσική, τα αυτοκίνητα και τις τηλεοπτικές σειρές. Με την ίδια όμως συχνότητα χρησιμοποιούν το πλούσιο σε πληροφορίες Ίντερνετ και για το σχολείο: 59,57% δηλώνουν πως χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για τις εργασίες που τους βάζουν οι δάσκαλοί τους.

Όσο για τα e-mail και τα chat room, παρ΄ όλο που φαίνεται πως δεν έχουν τραβήξει ακόμη το ενδιαφέρον των παιδιών, κάθε άλλο παρά άγνωστα τούς είναι καθώς περίπου δύο στα δέκα λένε πως συνομιλούν με άλλους μέσω του Διαδικτύου.

«Πάντως, από όσα παιδιά έχουν ηλεκτρονική διεύθυνση, περίπου 12% εξηγούν πως την άνοιξαν για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα ηλεκτρονικά παιχνίδια», συμπληρώνει η κ. Τέσσα Δουλκέρη.