«Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ειρήνευσης που άρχισε πριν από εννέα μήνες με την αυτονομιστική βασκική οργάνωση ΕΤΑ έχει διακοπεί, εξαλειφθεί και τελειώσει» δήλωσε χθες ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, τρεις ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη Μαδρίτη, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η ΕΤΑ.

«Εάν η Δεξιά θέλει να πούμε ότι η διαδικασία έχει διακοπεί, πραγματικά έχει διακοπεί, ότι έχει εξαλειφθεί, πραγματικά έχει εξαλειφθεί, ότι έχει τελειώσει πραγματικά έχει τελειώσει» δήλωσε ο κ. Ρουμπαλκάμπα σε συνέντευξη Τύπου. «Η ΕΤΑ διάκοψε και έβαλε τέλος στην ειρηνευτική διαδικασία» πρόσθεσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Ρουμπαλκάμπα απάντησε επίσης στις πιέσεις που ασκεί η συντηρητική αντιπολίτευση της χώρας στον πρωθυπουργό, η οποία απαιτεί από τον κ. Θαπατέρο να ανακοινώσει επισήμως ότι η ειρηνευτική διαδικασία με την ΕΤΑ έχει λήξει.

Η επίθεση

Το βράδυ του Σαββάτου, ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση σε σταθμό του αεροδρομίου της Μαδρίτης, ο κ. Θαπατέρο ανακοίνωσε ότι διέταξε να «ανασταλούν όλες οι πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ειρηνευτική διαδικασία με την ΕΤΑ». Αλλά το Λαϊκό Κόμμα (Δεξιά) επισημαίνει ότι αυτή η «αναστολή» αφήνει ανοικτή την πόρτα για πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑ.

Καταλήγοντας ο κ. Ρουμπαλκάμπα ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες με τους ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, περιλαμβανόμενου και του Λαϊκού Κόμματος, με σκοπό να συζητήσουν για την εξεύρεση «κοινής στρατηγικής» για την αντιμετώπιση επιθέσεων όπως αυτή του Σαββάτου.