ΕΙΚΟΣΙ κρατούμενοι που πήραν άδεια από τις φυλακές Μαλανδρίνου το 2006 δεν επέστρεψαν στο κελί τους, ενώ ο αριθμός των κρατουμένων που… ξέχασε να επιστρέψει στη φυλακή μετά τη λήξη της άδειας τα τελευταία τέσσερα χρόνια ανέρχεται- όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνηςσε 450.

Μόνο πέρσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αlpha, 20 βαρυποινίτες δραπέτευσαν από τις φυλακές Μαλανδρίνου, παραβιάζοντας την άδεια που είχαν λάβει. Ωστόσο, ο αριθμός των «διαρροών» θεωρείται ελάχιστος- αντιπροσωπεύει μόλις το 3,5% των αδειούχων κρατουμένων- ώστε να θεωρηθεί αποτυχημένος ο θεσμός της άδειας. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η ευκολία με την οποία ορισμένοι βαρυποινίτες εξασφαλίζουν την πολυπόθητη άδεια, αλλά και η λίστα με τα ονόματα των κατά καιρούς αδειούχων… μακράς διαρκείας. Πιο προσεκτικοί

«Το γεγονός ότι κατά καιρούς κρατούμενοι παίρνουν άδεια χωρίς επιστροφή, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός. Δείχνει όμως πως τα αρμόδια όργανα οφείλουν να είναι πιο προσεκτικά στους κατάδικους που ανοίγουν, έστω και προσωρινά, την πόρτα των φυλακών», συμφωνούν εισαγγελείς και νομικοί.

Από τα τέλη του 2002 έως τα τέλη του 2005- σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης- χορηγήθηκαν συνολικά 12.185 άδειες σε κρατουμένους, από τους οποίους οι 468 δεν επέστρεψαν στη φυλακή μετά τη λήξη της αδείας τους. Στον αντίποδα, λένε σωφρονιστικοί, υπάρχουν δεκάδες κρατούμενοι που μετρούν μέχρι και 30 άδειες ο καθένας, χωρίς να έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στην επιστροφή τους ούτε μία ώρα.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Σωφρονιστικό Κώδικα, ένας κρατούμενος για να υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας (πενθήμερης ή οκταήμερης) πρέπει να έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής που του έχει επιβληθεί ή τουλάχιστον 8 χρόνια αν έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.