Η κυβέρνηση με την οικονομική της πολιτική αφαιρεί από το υστέρημα των πολλών για να δώσει σε αυτούς που τα έχουν λιγότερο ανάγκη, τονίζει ο νέος πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος. Πιστεύει ότι ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τον προϋπολογισμό τους και την οικονομία και χαρακτηρίζει θετική τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας στις τράπεζες.


Στο παρά πέντε η υπογραφή της Σύμβασης Εργασίας για το 2006. Γιατί;

Γιατί επιτέλους οι τραπεζίτες κατάλαβαν ότι δεν γίνεται να αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους του κλάδου, ούτε μπορούν να επιβάλλουν αυθαίρετα και de facto πρακτικές γενικευμένης απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Είστε ικανοποιημένος για το περιεχόμενο της νέας σύμβασης; Με δεδομένες τις συνθήκες κυριαρχίας της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που ενθαρρύνονται και από την κυβερνητική πολιτική σε αρκετούς χώρους του κλάδου, με κίνδυνο γενικευμένη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι θετική για τον κλάδο, στηρίζει οικονομικά τους συναδέλφους, βάζει κανόνες και πλαίσια, παρέχει εγγυήσεις και ανοίγει προοπτικές για νέες διεκδικήσεις.

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία των τραπεζών τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα;

Αντίθετα, κλείνει ο δρόμος σε όσους εδώ και χρόνια επιδιώκουν γενικευμένη απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας και εργασίας των τραπεζών. Η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναγκάζει τους εργοδότες, στις ελάχιστες περιπτώσεις που απαιτείται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πελατείας, να συμφωνήσουν κανόνες και να πληρώσουν το ανάλογο τίμημα.

Αναλαμβάνετε τα ηνία της ΟΤΟΕ σε μια δύσκολη καμπή του συνδικαλιστικού κινήματος. Στην πενηντάχρονη ιστορία της, η ΟΤΟΕ έχει αποδείξει ότι τα βγάζει πέρα και στα πιο δύσκολα. Άλλωστε οι δυσκολίες είναι πρόκληση και πρόσκληση για ενότητα και ακόμα καλύτερη δουλειά στον κλάδο.

Κυβέρνηση και τραπεζίτες; Συγκοινωνούντα δοχεία. Οι τράπεζες αυξάνουν τα κέρδη τους ενώ οι καταναλωτές πνίγονται στα χρέη;

Δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Η πρόβλεψή σας για το βασικό επιτόκιο του ευρώ;

Μέσα στο 2007 θα φτάσει το 4%, δηλαδή στο διπλάσιο αυτού που ήταν το 2005. Εξέλιξη- εφιάλτης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πάρει δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Ελλάδα και Ε.Ε. στα επιτόκια; Σημαντική διαφορά, αβάσταχτη για τους Έλληνες δανειολήπτες. Ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών;

Ωρολογιακή βόμβα για τον προϋπολογισμό τους και την οικονομία.

Μια συμβουλή προς τους καταναλωτές;

Όχι στις υπερβολές, σωστή στάθμιση της δυνατότητας αποπληρωμής δανείων και καρτών, σήμερα και στο μέλλον.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νόμου για το Ασφαλιστικό στις τράπεζες; Ανασφάλεια και απώλειες για τους ασφαλισμένους, κέρδη για τους εργοδότες: δείγμα γραφής για το τι επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους πολίτες με το Ασφαλιστικό γενικότερα!

Τι κερδίζουν οι τράπεζες από αυτή τη ρύθμιση;

Σημαντικά χαμηλότερες εισφορές, μετάθεση υποχρεώσεών τους στο ΙΚΑ και στο κοινωνικό σύνολο.

Και ποιες είναι οι απώλειες για τους τραπεζοϋπαλλήλους;

Περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διάλυση των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Η απόκλιση των μισθών σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους τραπεζοϋπαλλήλους;

30% χαμηλότεροι, με απολύτως συγκρίσιμη παραγωγικότητα και προσόντα. Μίλησε κανείς για «ρετιρέ» και «προνομιούχους»; Βλέπετε νέο γύρο συγχωνεύσεων στις τράπεζες;

Η υψηλή κερδοφορία ανοίγει την όρεξη για εξαγορές. Οι συγχωνεύσεις, όμως, είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες εμπιστεύονται την ΟΤΟΕ;

Η εμπιστοσύνη τους δεν μας παρέχεται μια για πάντα: η διατήρησή της αποτελεί καθημερινή πρόκληση, που απαιτεί την ενότητα και την ενεργό παρουσία της ΟΤΟΕ σε όλους τους χώρους του κλάδου.

Η πορεία της οικονομίας; Κατανάλωση και επενδύσεις με δανεικά.

Η κυβερνητική οικονομική πολιτική;

Αφαιρεί από το υστέρημα των πολλών, για να δώσει σε αυτούς που τα έχουν λιγότερο ανάγκη. Θα επιμείνετε στο 35ωρο εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών;

Είναι για μας ζωτική διεκδίκηση, αλληλένδετη με τη δημιουργία σταθερής και βιώσιμης απασχόλησης. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε! Ευέλικτα μοντέλα εργασίας; Εργαζόμενοι- λάστιχο, με δικαιώματα στο μηδέν και υποχρεώσεις στο άπειρο; Όχι, ευχαριστώ!