Χρονιά της Εφορίας είναι το 2007. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει ποδαρικό σε περισσότερους από 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους, επιχειρήσεις και οφειλέτες του Δημοσίου με σαρωτικούς ελέγχους, διασταυρώσεις και φοροκυνηγητό.


Oι σχετικές λίστες των φορολογουμένων που σύντομα θα ακούσουν τα… κάλαντα της Εφορίας καταρτίζονται στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο, υπό τη σημαία της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στοχεύει σε μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων τούς πρώτους μήνες του 2007.

Πρόκειται για τους κρίσιμους μήνες όσον αφορά την εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού. Η πορεία του θα είναι καθοριστική για την έξοδο ή όχι της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της κοινοτικής επιτήρησης, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο χαρτί για τους εκλογικούς σχεδιασμούς της.

Σημαντικό μέρος του λογαριασμού των πρόσθετων φορολογικών εσόδων που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών το 2007 θα κληθούν να πληρώσουν:

1Μικρομεσαίοι που μπαίνουν στη ρύθμιση για το αυτόματο κλείσιμο της χρήσης 2006. Οι σχετικές δηλώσεις αυτοελέγχου θα υποβληθούν από περίπου 150.000 μικρομεσαίους κυρίως τον Μάρτιο του 2007 και αυτομάτως θα μπουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικά στο 20% των μικρομεσαίων που θα μπουν στη ρύθμιση και η επιλογή όσων ελεγχθούν θα γίνει βάσει ειδικού μαθηματικού τύπου, συστατικά του οποίου θα είναι το ύψος των ακαθάριστων εσόδων και των δαπανών που δήλωσε ο φορολογούμενος. Μεγάλη πιθανότητα να επιλεγούν στο δείγμα έχουν όσοι δήλωσαν έσοδα οριακά κάτω από τα όρια υπαγωγής στη ρύθμιση (300.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, 150.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες) καθώς και όσοι δήλωσαν πολύ υψηλές δαπάνες.

Τo ΣΔΟΕ… ζει

2Καταστηματάρχες και επιχειρήσεις που εντός του 2007 θα ελεγχθούν από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ). Πρόκειται για τον αριθμητικό στόχο ελέγχων που έχει θέσει η ΥΠΕΕ, συνεργεία της οποίας θα χτενίζουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου την αγορά ελέγχοντας αν αποδίδεται ο ΦΠΑ, αν εκδίδονται φορολογικά στοιχεία και αν τηρούνται τα προβλεπόμενα βιβλία. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον έλεγχο επιχειρήσεων των κλάδων ψυχαγωγίας (μπαρ, καφετέριες), εστίασης, συνεργείων αυτοκινήτων και γενικότερα σε ελεύθερους επαγγελματίες. Όπου διαπιστώνονται παραβάσεις θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις.

3 Φορολογούμενοι που υποβάλλουν τη φορολογική δήλωσή τους ηλεκτρονικά. Κάθε χρόνο υποβάλλουν τη φορολογική δήλωσή τους μέσω του Ίντερνετ περίπου 350.000 φορολογούμενοι. Με εγκύκλιο που εστάλη πρόσφατα σε όλες τις Εφορίες ζητείται η πρόσκληση για έλεγχο όσων δήλωσαν πολύ υψηλές δαπάνες. Ειδικότερα θα κληθούν για έλεγχο όσοι δήλωσαν δαπάνες με τις οποίες γλίτωσαν άνω του 70% του φόρου που τους αναλογεί.

Σε κλοιό όσοι χρωστούν

4Οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Οι οφειλέτες αυτοί θα δεχθούν ασφυκτικό πρέσινγκ από την Εφορία με βάση τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Με εγκύκλιο του υπουργείου που εστάλη χθες σε όλες τις Εφορίες ζητείται η εφαρμογή διατάξεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα. Με τις σχετικές διατάξεις δίνεται ευκαιρία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και σε 48 δόσεις.

5Ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν δήλωσαν τα εισοδήματα που είχαν από ενοίκια καθώς και ιδιοκτήτες Ι.Χ. και σκαφών αναψυχής που δεν τα δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση για να αποφύγουν το πόθεν έσχες. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα εντοπιστούν μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που θα κάνει η Εφορία στις φορολογικές δηλώσεις τους και στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τις αγορές ακινήτων, Ι.Χ. και σκαφών αναψυχής.

6 Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που πιάστηκαν στην ηλεκτρονική τσιμπίδα της διασταύρωσης των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Προμηθευτών Πελατών της χρήσης 2004. Πρόκειται κυρίως για όσους δεν υπέβαλαν τη σχετική κατάσταση αλλά και όσους εντοπίστηκαν να έχουν φουσκώσει τις δαπάνες τους ή να έχουν αποκρύψει έσοδα προκειμένου να γλιτώσουν φόρο.

7Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπήκαν στις κατά καιρούς ρυθμίσεις περαίωσης των φορολογικών χρήσεων και έχουν ανέλεγκτες τις χρήσεις των ετών 2000 και 2001. Με πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή η παραγραφή των συγκεκριμένων χρήσεων παρατάθηκε έως το τέλος του 2008 προκειμένου να δοθούν τα χρονικά περιθώρια στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν σε φορολογικούς ελέγχους.