Oι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης «παραμορφώνουν» τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις συγκεντρώνοντας πολύ μεγάλο αριθμό σπουδαίων παικτών, υποστηρίζει ο πρόεδρος της FΙFΑ Ζεπ Μπλάτερ. Και αναρωτιέται: «Σε ένα παιχνίδι που παίζεται μόνο με 11 παίκτες, οι υπόλοιποι 15 με 20 που ανήκουν στην ίδια ομάδα τι κάνουν;».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα της πρώτης ετήσιας

ΡΕΚΟΡ

Στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αγωνίστηκαν έστω και ένα λεπτό την προηγούμενη σεζόν 2.752 ποδοσφαιριστές σε 98 ομάδες που περιλαμβάνονται στην έρευνα

μελέτης της ευρωπαϊκής αγοράς των ποδοσφαιριστών (αναφέρεται μόνο στα πρωταθλήματα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Κέντρο Αθλητικών Ερευνών του Νοσατέλ.

Σύμφωνα με αυτήν, οι μεγάλες ομάδες που δίνουν και τον μεγαλύτερο αριθμό αγώνων χρησιμοποιούν λιγότερους παίκτες!

Στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αγωνίστηκαν έστω και ένα λεπτό την προηγούμενη σεζόν 2.752 ποδοσφαιριστές από τις συνολικά 98 ομάδες.

Η Μαρσέιγ που δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες της, χρησιμοποίησε τους περισσότερους παίκτες: 39!

Αντίθετα, από 25 παίκτες χρησιμοποίησαν οι δύο κολοσσοί Μίλαν και Μπάγερν που θεωρούνται οι πιο αδύναμοι εργοδότες.

Οι δύο τελευταίες ομάδες επιδεικνύουν επίσης αξιοθαύμαστη σταθερότητα όσον αφορά τους παίκτες που έχουν στο ρόστερ τους, αφού περίπου το 70% από αυτούς ανήκουν στον σύλλογο για τουλάχιστον τρία συνεχόμενα χρόνια. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Μαρσέιγ είναι 5,8%.

Η ίδια έρευνα υπογραμμίζει πως η Μπαρτσελόνα, που κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ισπανία και το Τσάμπιονς Λιγκ, ενισχύθηκε την προηγούμενη περίοδο με μόλις τρεις παίκτες (Ορλάντι, Φαν Μπόμελ, Εθκουέρο) όταν την ίδια περίοδο η Μαρσέιγ απέκτησε 19 ποδοσφαιριστές.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η Γαλλία είναι η χώρα της οποίας οι ομάδες αναδεικνύουν τους περισσότερους παίκτες. Η Τουλούζ κρατά τα σκήπτρα σε αυτόν τον τομέα καθώς το 64,8% των παικτών της προέρχονται από τα σπλάγχνα της. Ακολουθεί η Ναντ με 61,4%, η Νανσί με 58,6% και η Στρασμπούρ με 57,1%. Επίσης, με μέσο όρο τα 23 χρόνια, οι δέκα πιο νεανικές ομάδες της Ευρώπης είναι γαλλικές.