«Πολλά από τα αντικείμενα που βγαίνουν στη δημοπρασία του Κρίστις ανήκουν στα αντικείμενα που ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος πήρε από το Τατόι το 1991. Ωστόσο, είχαν πουληθεί σε συλλέκτες προτού καν φτάσουν τα κοντέινερ στην Αγγλία», παραδέχεται για πρώτη φορά η πλευρά του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.


Η εκπρόσωπος Τύπου τής τέως βασιλικής οικογένειας Αλίκη Στρογγυλού, μιλώντας στα «ΝΕΑ», παραδέχεται ότι μεγάλο μέρος των αντικειμένων που θα δημοπρατηθούν από τον Οίκο Κρίστις στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2007 προέρχονται από τα αντικείμενα που ο Κωνσταντίνος πήρε μαζί του σε 9 κοντέινερ τον Φεβρουάριο του 1991, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Το κόστος αποθήκευσης όλων των αντικειμένων που εξήχθησαν από το Τατόι ήταν υπερβολικό. Για τον λόγο αυτό, όταν πολλοί συλλέκτες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να αγοράσουν ορισμένα από αυτά, η πώλησή τους έγινε ήδη από τότε», υποστηρίζει η κ. Στρογγυλού.

Περίπου 4 εκατ.

ευρώ θα εισπράξει ο κάτοχος των αντικειμένων από τη δημοπρασία

Ο ρόλος του Κρίστις. Ωστόσο, η τέως βασιλική οικογένεια αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των αγοραστών αυτών των αντικειμένων, αλλά και το αντίτιμο της αγοραπωλησίας.

Αντίθετα, το περιβάλλον του Κωνσταντίνου προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει πως πίσω από τη δημοπρασία των 850 πολύτιμων αντικείμενων που θα δημοπρατηθούν στις 24 και 25 Ιανουαρίου στην «οδό του Βασιλιά», στην έδρα του Οίκου Κρίστις, δεν βρίσκεται η τέως βασιλική οικογένεια.

«Κανένα μέλος τής πρώην ελληνικής βασιλικής οικογένειας δεν είναι ιδιοκτήτης των αντικειμένων που θα εμφανιστούν στη δημοπρασία του Κρίστις», υποστηρίζουν κύκλοι του τέως, οι οποίοι αφήνουν υπονοούμενα και για τον ρόλο του Κρίστις. «Ο οίκος δημοπρασιών, επιλέγοντας να μην αποκαλύψει την ταυτότητα του κατόχου των 850 αντικειμένων, καλλιεργεί την εικόνα πως πίσω από αυτήν βρίσκεται η τέως ελληνική βασιλική οικογένεια. Κάτι που δίνει επιπλέον πρεστίζ στη δημοπρασία».

Αδυνατούν όμως να προσφέρουν μια ικανοποιητική εξήγηση του πώς βρέθηκαν όλα αυτά τα αντικείμενα στην κατοχή άλλων και κυρίως κάτω από ποιες διαδικασίες.

«Η μοναδική μας συμμετοχή στη δημοπρασία είναι οι πληροφορίες που προσφέραμε στον Κρίστις, στα πλαίσια της συγκέντρωσης πληροφοριών που αφορούν πολλά από τα αντικείμενα στον κατάλογο», υποστηρίζει η κ. Στρογγυλού. Πάντως, ο βρετανικός Τύπος εκτιμά ότι η δημοπρασία θα αποφέρει στον κάτοχο των αντικειμένων περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.

Αποφάσισαν να πουλήσουν όλοι μαζί οι… άγνωστοι συλλέκτες


«Ηπρος πώληση συλλογή δεν ανήκει πλέον στην τέως βασιλική οικογένεια», επιμένει ο Κωνσταντίνος, ο οποίος πρόλαβε όμως να κάνει δύο δηλώσεις που αφήνουν πολλά παραθυράκια για διάφορες ερμηνείες. Η πρώτη είναι πως «κανένα από τα αντικείμενα που εξήχθησαν το 1991 δεν ήταν δώρο ξένης κυβέρνησης ή τέτοιας προέλευσης που να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό εθνική κληρονομιά». Η δεύτερη δήλωση του τέως αναφέρεται στην «ελληνικότητα» των αντικειμένων: «Όλα τα αντικείμενα ελληνικής προέλευσης, καθώς και όσα φέρνουν τα μονογράμματα του Παύλου και της Φρειδερίκης ή του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας και εξήχθησαν το 1991, δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του Κρίστις». Δηλώσεις που, σύμφωνα με το περιβάλλον του Κωνσταντίνου, δηλώνουν ότι ο τέως δεν απαρνείται τις ρίζες του. Η σύμπτωση όμως παραείναι καλή για να είναι αληθινή. Άγνωστος ή άγνωστοι συλλέκτες αποφασίζουν να πουλήσουν 850 αντικείμενα, από τα οποία τα περισσότερα βρίσκονταν μέχρι το 1991 στο Τατόι, αλλά μέσα σε αυτά δεν περιλαμβάνεται τίποτα που θα έθιγε το προφίλ του Κωνσταντίνου, ότι δηλαδή δεν ξεπουλάει τα οικογενειακά του κειμήλια.

Ο βρετανικός Τύπος εκτιμά ότι η δημοπρασία θα αποφέρει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ στον κάτοχο των αντικειμένων, ενώ οι ειδικευμένοι στο βασιλικό ρεπορτάζ Βρετανοί δημοσιογράφοι δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία πως πίσω από τη δημοπρασία κρύβεται ο Κωνσταντίνος. Ο ίδιος αρκείται να δηλώνει πως «ασφαλώς είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοπρασία». Αρνείται όμως να δηλώσει αν στη δημοπρασία του Κρίστις θα «χτυπήσει» κάποιο από τα αντικείμενα. Κύκλοι του πάλι αφήνουν να εννοηθεί πως «ο Κωνσταντίνος δεν έχει ανάγκη από χρήματα τώρα, διότι τα οικονομικά του είναι αρκετά καλά». Όπως όμως παρατηρούν ειδικοί στις δημοπρασίες, «το ποσό είναι αρκετά μεγάλο για να πει κάποιος όχι, τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται κυρίως για αντικείμενα, που βρίσκονταν κλεισμένα σε αποθήκες».