ΜΕ ΤΗΝ αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ που κατήγγειλαν «κουκούλωμα που επιχείρησε η Ν.Δ. στην υπόθεση των υποκλοπών», σημαδεύτηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι κατ΄ εντολήν του Μαξίμου- όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση- έβαλαν την ταφόπλακα στην υπόθεση, αναγκάστηκαν να γελοιοποιήσουν ακόμη και το… απαλλακτικό πόρισμα που είχαν εκδώσει! Ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν διατυπώσει ένα κείμενο με το οποίο απήλλασσαν τις εταιρείες Vodafone και Εricsson και τις ξένες πρεσβείες που αρχικώς είχαν καταγγείλει οι υπουργοί, αναγκάστηκαν στο «και πέντε», υπό την πίεση του πρώην αρχηγού Μ. Έβερτ και του βουλευτή Χρ. Ζώη, να πουν ότι δεν ισχύει αυτή η Έκθεση, αλλά ότι πρέπει να προσθέσουν και ένα πολιτικό κεφάλαιο για να είναι πλήρης!

«Εξεταστική»

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνυπογράψουν αίτημα για εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποκλοπών. «Κωφεύει η πρόεδρος της Βουλής» ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρώην υπουργού Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη κατήγγειλαν την κυβέρνηση- ονομαστικά- ότι συγκάλυψε τις ευθύνες του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Γιώργου Κορωνιά.

«Είχε το θράσος ο Κορωνιάς να πάει στον Πρωθυπουργό και να του πει ότι κατέβασε τον λεβιέ των υποκλοπών ώστε να σβήσουν όλα τα στοιχεία», είπε ο κ. Κακλαμάνης, τονίζοντας: «Θυμίζουμε ως χώρα τον Τρίτο Κόσμο». Η κ. Κανέλλη προσέθεσε: «Ζητάτε, κύριοι της Ν.Δ., να συνυπογράψουμε το κείμενό σας που συγκαλύπτει ύποπτους θανάτους και αυτοκτονίες όπως αυτή του Τσαλικίδη; Δεν είναι πιο έντιμο να πείτε ότι η Βουλή βγάζει πόρισμα που λέει πως άμα έχεις φίλο τον Κορωνιά τη γλιτώνεις;». Και ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης παρατήρησε: «Θα αποχωρήσω, είναι ντροπή να γίνονται τέτοια πράγματα».

Μάταια η αντιπολίτευση προσπάθησε χθες να πείσει τη Ν.Δ., να έλθουν να καταθέσουν στη Βουλή η ΑΔΑΕ, ο πρώην αρχηγός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Στέλιος Σύρος και η οικογένεια Τσαλικίδη.