Σε επικίνδυνα τρικ με τη διάρκεια ζωής του γάλακτος προσανατολίζεται η
κυβέρνηση, με την προσπάθεια του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου να
αυξηθεί κατά 5 ημέρες η ημερομηνία λήξης για το φρέσκο γάλα χρησιμοποιώντας το
επιχείρημα ότι αυτό ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.





Γ. Παπαθανασίου. Με το επιχείρημα ότι αυτό ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη,
ο υφυπουργός Ανάπτυξης θέλει να αφήσει το γάλα στα ψυγεία ακόμη 5 ημέρες


Το δεκαήμερο όριο κατανάλωσης για το φρέσκο γάλα εφαρμόζεται μεν στη Γαλλία
και την Ιταλία, όμως στις χώρες αυτές χρησιμοποιείται μέθοδος δεύτερης
παστερίωσης! (Στην υπόλοιπη Ευρώπη διατηρείται κατά κανόνα για 5 έως 7 μέρες,
περίπου όπως και στην Ελλάδα). Το γάλα δεν υφίσταται μόνο την απλή διαδικασία
παστερίωσης που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα - θέρμανση στους 72 βαθμούς
Κελσίου για 10 έως 30 δευτερόλεπτα, με την οποία εξουδετερώνεται το 90% των
μικροβίων - αλλά υποβάλλεται και σε πιο εξειδικευμένες τεχνικές που το
απαλλάσσουν τελείως από μικροοργανισμούς.


Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου
γάλακτος δεν μπορεί να εφαρμοστεί - τουλάχιστον προς το παρόν - στη χώρα μας,
αφού δεν έχουν γίνει επενδύσεις σε αυτές τις εξειδικευμένες μεθόδους, που
είναι πολύ πιο ακριβές από αυτές που ήδη εφαρμόζονται. Παράλληλα, όπως
αναφέρουν καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, η διαδρομή του γάλακτος από
τη φάρμα μέχρι το ποτήρι του καταναλωτή δεν ελέγχεται ως προς τις προδιαγραφές
ασφαλείας. Ακόμη και τα οικιακά ψυγεία, σε ποσοστό πάνω από 75%, δεν συντηρούν
το γάλα και τα υπόλοιπα τρόφιμα στις κατάλληλες θερμοκρασίες, σύμφωνα με
έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου!


Απαιτούνται μελέτες






Σημειώνεται ότι - αντίθετα με τα όσα έχει υποστηρίξει το υπουργείο Ανάπτυξης -
σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, η παράταση της ζωής του γάλακτος δεν
μπορεί να γίνει με γενικής φύσεως υπουργική απόφαση. Απαιτούνται ειδικές
μελέτες από κάθε εταιρεία παραγωγής ξεχωριστά, με τις οποίες θα πιστοποιείται
ότι είναι ασφαλής η κατανάλωση του γάλακτος ύστερα από 10 μέρες. Για τέτοιες
μελέτες δεν έκανε λόγο το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ οι βιομηχανίες γάλακτος δεν
διαθέτουν τα μέσα για να τις πραγματοποιήσουν.


«Υπάρχουν τεχνικές που εξουδετερώνουν όλο το μικροβιακό φορτίο που υπάρχει στο
γάλα. Μια από αυτές, η οποία εφαρμόζεται στη Γαλλία και την Ιταλία, είναι η
μικροδιήθηση κατά την οποία το γάλα περνά μέσα από ειδικές μεμβράνες που
συγκρατούν τους μικροοργανισμούς. Τέτοιου είδους μέθοδοι δεν εφαρμόζονται στη
χώρα μας», εξηγεί ο κ. Ιωάννης Κανδαράκης, αναπληρωτής καθηγητής και
διευθυντής στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Υψηλοί οι κίνδυνοι


Με τις τεχνικές αυτές το φρέσκο γάλα μπορεί να διατηρηθεί έως και πάνω από 15
μέρες, σημειώνει. «Αρκεί να συντηρείται στους 4 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία
αυτή όμως δεν τηρείται στα δύο τρίτα των ελληνικών οικιακών ψυγείων, ενώ
κανείς δεν είναι σε θέση να πει αν τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας και
στον δρόμο από τη μονάδα παραγωγής στον καταναλωτή. Λόγου χάρη, σε αρκετές
περιπτώσεις τα φορτηγά των εταιρειών ξεφορτώνουν το γάλα έξω από τα σούπερ
μάρκετ πριν αυτά ανοίξουν και το γάλα μένει για αρκετή ώρα εκτός ψυγείου.
Επιπλέον, κατά τη μεταφορά του γάλακτος, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που οι
θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν», καταλήγει ο
καθηγητής.


Ο ευρωπαϊκός κανονισμός 2073 που έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου
υποχρεώνει τις μονάδες παραγωγής να πραγματοποιούν πρόσθετες μελέτες για την
αξιολόγηση της ανάπτυξης μικροοργανισμών όσο διάστημα συντηρείται το προϊόν
και μάλιστα αφού ληφθούν υπόψη οι συνθήκες επεξεργασίας, διανομής και
αποθήκευσης. «Αυτό σημαίνει ότι για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του
γάλακτος από 5 σε 10 μέρες θα πρέπει να διεξαχθούν μελέτες που θα αποδεικνύουν
με πειραματικά στοιχεία ότι θα είναι ασφαλές για τους καταναλωτές», εξηγεί ο
καθηγητής Γιώργος Νυχάς, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Τροφίμων
στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.



Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ



Ποια καρτέλ;









ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΔΑΝ τα καρτέλ... λέει τώρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών
Βιομηχανιών και πρόεδρος της Vivartia (ΔΕΛΤΑ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος.


Ο κ. Δασκαλόπουλος χθες πρώτη φορά έλαβε θέση για το σκάνδαλο, που έχει
ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες και αφορά την ύπαρξη ολιγοπωλιακών συνθηκών
στην αγορά γάλακτος. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν καρτέλ στην ελληνική
γαλακτοβιομηχανία, λέγοντας ότι «τα λεγόμενα περί καρτέλ στον χώρο της
γαλακτοβιομηχανίας αποτελούν μύθο». Με αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ
προσπάθησε να απαντήσει σε όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα και από την
πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για ύπαρξη ολιγοπωλίων στη
γαλακτοβιομηχανία και για εναρμονισμένες πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών.
Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να
παρουσιάσει και στοιχεία, τα οποία θα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες
μεταξύ των μεγάλων εταιρειών ούτε εναρμονισμένες πρακτικές και ότι λειτουργεί
ο ανταγωνισμός στον κλάδο. Σε εξέλιξη πάντως βρίσκεται η έρευνα της Επιτροπής
Ανταγωνισμού για την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά γάλακτος. Όπως έχει δηλώσει ο
πρόεδρος της Επιτροπής Σπύρος Ζησιμόπουλος, από το σύνολο των 15.000 σελίδων
που έχουν συγκεντρωθεί και επανεξετάζονται μετά και το ξέσπασμα του σκανδάλου
με τη ΜΕΒΓΑΛ, προκύπτουν αρκετά στοιχεία για την κακή λειτουργία του
ανταγωνισμού στην αγορά γάλακτος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από