Ένα ποτηράκι. Εκτός από την καρδιά τώρα αποκαλύπτεται ότι το κόκκινο κρασί

βοηθά και τα δόντια!

TO KOKKINO κρασί βοηθάει στην προστασία των δοντιών εμποδίζοντας την

εμφάνιση ασθενειών των ούλων, ανακοίνωσαν Καναδοί επιστήμονες.

Αλλά όσοι δεν πίνουν, ας μην χολοσκάνε. Όπως ανέφερε η ομάδα του Πανεπιστημίου

Λαβάλ του Κεμπέκ, που παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών της σε συνεδρίαση

της αμερικανικής Ένωσης Οδοντικής Έρευνας στο Ορλάντο της Φλόριντας, τα

συστατικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί υπάρχουν και στον χυμό από κράνα

(cranberry, ένα είδος βατόμουρων).

H περιοδοντίτιδα είναι μια συνηθισμένη αιτία για να χάσει κανείς τα δόντια

του, επειδή επηρεάζει τα οστά καθώς και τα ούλα, με αποτέλεσμα τα δόντια να

χαλαρώνουν και να πέφτουν. Περίπου 14% των ανθρώπων μεταξύ 21 και 50 ετών, και

65% των άνω των 50 υποφέρουν από την ασθένεια αυτή. Προκαλείται από βακτηρίδια

τα οποία διεγείρουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα και απελευθερώνουν πολύ ενεργές

ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. H ομάδα από το Κεμπέκ, επικεφαλής της οποίας είναι ο

Ντανιέλ Γκρενιέ, αναφέρει στο τεύχος Μαρτίου της Επιθεώρησης Οδοντικής Έρευνας

πως αντιοξειδωτικοί παράγοντες, οι οποίοι υπάρχουν σε πολλά φρούτα και

λαχανικά – και στο κόκκινο κρασί -, μπορούν να αντισταθμίσουν τις ελεύθερες

ρίζες.

Πολυφαινόλες

Τα εν λόγω αντιοξειδωτικά αποκαλούνται πολυφαινόλες. H έρευνα έδειξε πως

καθαρίζουν αποτελεσματικά τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και

περιορίζουν τις φλεγμονώδεις περιοδοντικές ασθένειες, καθώς και άλλες

διαταραχές στις οποίες ενέχονται οι ελεύθερες ρίζες.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν χυμό από κράνα για να εξετάσουν την επίδραση των

πολυφαινολών σε βακτηρίδια που συναντώνται στο στόμα. Διαπίστωσαν πως ο χυμός

των κράνων εμποδίζει τις φλεγμονές και προτείνουν ότι μπορεί να αποτελέσει τη

βάση για μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία των ασθενειών των ούλων.

Οι θετικές συνέπειες

AYTOI που πίνουν κρασί με μέτρο έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας

απ’ ό,τι αυτοί που δεν πίνουν καθόλου

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως το κρασί (πάντα με μέτρο…) προστατεύει από τα καρδιακά

νοσήματα

TA XHMIKA στο κρασί έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ το αλκοόλ

διαστέλλει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων

MIA EPEYNA του 2003 έδειξε πως το κρασί μειώνει επίσης τον κίνδυνο να

εμφανίσει κάποιος πεπτικά έλκη (στον βλεννογόνο του οισοφάγου, του στομάχου ή

του δωδεκαδακτύλου)

EPEYNA μεταξύ νοσηλευτριών στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ

κατέδειξε ότι το κρασί (με μέτρο) περιορίζει κατά 58% τον κίνδυνο του διαβήτη

στις γυναίκες.