Κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία κρύβει το νερό. Τόσο το νερό της βρύσης

όσο και το εμφιαλωμένο δεν είναι απόλυτα ασφαλές, αφού και στις δύο

περιπτώσεις στη διαδρομή από το δίκτυο (ή τη διαδικασία εμφιάλωσης) μέχρι

το…. ποτήρι μπορεί να παρεισφρήσουν μικροοργανισμοί επικίνδυνοι για την

υγεία.

«Το νερό των δικτύων ύδρευσης περνά μεν από διαδικασίες καθαρισμού (κυρίως

χλωρίωση), αλλά αυτό δεν αποκλείει την εκ των υστέρων επιμόλυνση με

μικροοργανισμούς. Κι αυτό γιατί υπάρχουν μικρόβια τα οποία γραπώνονται στις

σωληνώσεις του δικτύου και αναπτύσσουν «αποικίες». Αυτό μπορεί να συμβεί καθ’

όλη τη διαδικασία της διανομής από το δίκτυο στα σπίτια των καταναλωτών»,

εξηγεί ο καθηγητής κ. Γιώργος Νυχάς, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας

και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Σημειώνεται δε ότι οι μικροοργανισμοί που μολύνουν το νερό αποδεικνύονται

εξαιρετικά ανθεκτικοί, αφού μπορούν να επιβιώσουν με ελάχιστα «θρεπτικά»

συστατικά (όπως αυτά που παρέχει το νερό).

Από φυσικές πηγές. H κατανάλωση μολυσμένου νερού προκαλεί τις λεγόμενες

υδατογενείς λοιμώξεις, στις οποίες μπορεί να συγκαταλέγονται από απλή

γαστρεντερίτιδα με διάρροια και εμετό, μέχρι τυφοειδής και παρατυφοειδής

πυρετός.

Κι ενώ στη χώρα μας εμφανίζονται κενά στους ελέγχους των δικτύων ύδρευσης, το

πόσιμο νερό που αντλείται από γεωτρήσεις ή φυσικές πηγές – τρόποι με τους

οποίους εξασφαλίζεται η ύδρευση σε πολλές περιοχές της χώρας μας – μολύνεται

εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων στις καλλιέργειες τα οποία και

περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα: πρόσφατη έρευνα από το Τμήμα Χημείας του

Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων στο

πόσιμο νερό. Σημειωτέον ότι τα νιτρικά έχουν ενοχοποιηθεί για καρκίνο του

στομάχου, ενώ σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσουν την ασθένεια «Blue

Baby» (μεθαιμογλοβιναιμία) στα βρέφη, με συμπτώματα όπως διάρροιες, εμετούς,

αναπνευστικά προβλήματα και αδυναμία πρόσληψης βάρους.

Στην Ελλάδα καταναλώνονται σε ετήσια βάση περίπου ένα δισεκατομμύριο λίτρα

εμφιαλωμένου νερού

Στα εμφιαλωμένα. Όσο για το εμφιαλωμένο νερό, οι κυριότεροι παράγοντες

που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων είναι οι συνθήκες εμφιάλωσης και

συντήρησης.

Ο κ. Νυχάς μάλιστα αναφέρει συγκεκριμένα: «Αν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις

ασφαλείας κατά την εμφιάλωση και τη συντήρηση, οι μικροοργανισμοί που ούτως ή

άλλως υπάρχουν στο νερό (φυσική χλωρίδα) πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα,

αυξάνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης.

Επιβίωση παθογόνων. Το νερό βέβαια μπορεί να μολυνθεί και από

εξωτερικούς παράγοντες, δηλαδή βακτήρια τα οποία εισέρχονται σ’ αυτό κατά την

διάρκεια της εμφιάλωσης ή έχουν μολύνει την πηγή υδροληψίας. Και αυτά τα

μικρόβια μπορούν να ζήσουν για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακριβώς γι’

αυτόν τον λόγο έχουν αναφερθεί επιδημίες οι οποίες οφείλονται στην επιβίωση

παθογόνων βακτηρίων, πρωτόζωων ή ιών στο νερό. H αλλοίωση της μικροβιολογικής

ποιότητας του νερού μπορεί να γίνει στην πηγή υδροληψίας, κατά τη διαδικασία

εμφιάλωσης και κατά την αποθήκευση του νερού μέχρι την κατανάλωση».

Δεν αποθηκεύουν τα μπουκάλια σε δροσερό μέρος…

Μεγάλο κίνδυνο για το εμφιαλωμένο νερό αποτελεί η θερμοκρασία αποθήκευσης: σε

όλες τις συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού αναγράφεται ότι τα μπουκάλια πρέπει να

διατηρούνται σε μέρος δροσερό, με θερμοκρασία όχι υψηλότερη των 18 βαθμών

Κελσίου. Στη χώρα μας, ωστόσο, έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις πωλητών και

μεταφορέων που δεν τηρούν αυτήν την προδιαγραφή ασφαλείας. Ειδικά το

καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν κατά πολύ τη θερμοκρασία των 18

βαθμών Κελσίου, τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό μένουν εκτεθειμένα στον

ήλιο.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται παθογόνοι

μικροοργανισμοί, ενώ αλλοιώνεται η πλαστική συσκευασία του μπουκαλιού με

αποτέλεσμα να μεταφέρονται τοξίνες στο νερό. Αυτές σε υψηλές συγκεντρώσεις

θεωρούνται ύποπτες για την πρόκληση στομαχικών προβλημάτων, ακόμα και

καρκινογενέσεων.

Κι όλα αυτά, την ώρα που στην Ελλάδα καταναλώνονται σε ετήσια βάση περίπου ένα

δισεκατομμύριο λίτρα εμφιαλωμένου νερού. Κάθε Έλληνας, δηλαδή, καταναλώνει

κατά μέσον όρο περίπου 40 λίτρα εμφιαλωμένου νερού τον χρόνο.