Νηστεία… ακόμα και στα σαρακοστιανά θα αναγκαστούν να κάνουν φέτος οι

καταναλωτές καθώς οι τιμές σε ορισμένα από τα «κλασικά» θαλασσινά της Καθαρής

Δευτέρας παρουσιάζουν αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 100%.

Την ίδια ώρα οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και των νομαρχιών

βρίσκονται αντιμέτωποι με κερδοσκόπους, που βαφτίζουν ακόμα και σουπιές Ινδίας

ως… ελληνικές!

Ακριβότερο κατά 12,5% υπολογίζεται ότι θα είναι κατά μέσο όρο φέτος το τραπέζι

της Καθαρής Δευτέρας, παρά το γεγονός ότι οι αρτοποιοί υπόσχονται η τιμή της

παραδοσιακής λαγάνας να μην αυξηθεί και να παραμείνει στα 2,5 ευρώ όσο και

πέρσι.

Σύμφωνα με τιμοληψία των «ΝΕΩΝ», χθες, στην ψαραγορά της Βαρβακείου τα φρέσκα

χταπόδια πωλούνταν έως και 14 ευρώ το κιλό, ακριβότερα κατά 16,67% από πέρσι,

τα φρέσκα καλαμάρια έως και 18 ευρώ (12,5% ακριβότερα) και οι φρέσκιες σουπιές

έως 9,5 ευρώ (5,56% ακριβότερα), οι νωπές γαρίδες (Νο1) έως και 40 ευρώ το

κιλό. Μεγάλες αυξήσεις όμως καταγράφει και η έρευνα τιμών του Κέντρου

Προστασίας Καταναλωτών στην αγορά της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την οποία έως

και 100,40% ακριβότερα πωλούνται τα καλαμάρια, έως 30,77% ακριβότερα οι

γαρίδες και τα τουρσιά έως και 57,89%.

Οι μεγάλες αυξήσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση των καταναλωτών με

αποτέλεσμα χθες στη Βαρβάκειο Αγορά να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα σε εμπόρους

και καταναλωτές, με τους τελευταίους να διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές

των θαλασσινών αλλά και για την κερδοσκοπία που υπάρχει. Μάλιστα ελεγκτές της

νομαρχίας και του υπουργείου Ανάπτυξης εντόπισαν επιχειρήσεις που είτε

πουλούσαν κατεψυγμένα θαλασσινά ως φρέσκα, είτε βάφτιζαν τα εισαγωγής σε

ελληνικά και τα πουλούσαν ακριβότερα, είτε διέθεταν αλλοιωμένα προϊόντα. Μέχρι

σήμερα έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 1.000 κιλά ακατάλληλων θαλασσινών.

Προσοχή στα θαλασσινά

ΟΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ – σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις – έλεγχοι στην

αγορά, επιβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή από τους καταναλωτές. Έτσι, προσέξτε

ιδιαίτερα:

* Τις ενδείξεις των τυποποιημένων προϊόντων.

* Τα χαρακτηριστικά των τροφίμων (οσμή, χρώμα κ.λπ.).

* Τις συνθήκες διατήρησής τους.

Επίσης:

* Αποφύγετε αγορές από πλανόδιους μικροπωλητές και «ανώνυμα» σημεία

πώλησης.

* Συγκρίνετε τιμή και ποιότητα.