H κατανάλωση μεγαλύτερης από τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών

μειώνει τις πιθανότητες να πάθει κάποιος εγκεφαλικό, ανακοίνωσαν χθες Βρετανοί

επιστήμονες.

Μία ανάλυση οκτώ μελετών που ερευνούσαν τη σχέση της κατανάλωσης φρούτων και

λαχανικών με το ενδεχόμενο να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό, έδειξε ότι όσο

περισσότερα φρούτα και λαχανικά καταναλώνει κάποιος τόσο μειώνονται οι

πιθανότητες να πάθει εγκεφαλικό. «Για πρώτη φορά αποδείξαμε ότι υπάρχει

ποσοτική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και στο

εγκεφαλικό», είπε ο Γκρέιαμ Μακγκρέγκορ, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Σεντ

Τζορτζ στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Κατά την ανάλυση των ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 257.000

άνθρωποι από την Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι επιστήμονες ανακάλυψαν

ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την

ημέρα, παρουσίασαν μειωμένες κατά 26% πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, σε

σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερες από τρεις μερίδες την ημέρα.

«Το συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι πολύ σημαντικό επειδή αυτό που

φανερώνει στην πραγματικότητα είναι ότι η ποσότητα των φρούτων και λαχανικών

που πρέπει να καταναλώνει κάποιος, είναι πολύ μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη»,

δήλωσε ο Μακγκρέγκορ. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες από τις χώρες του

δυτικού κόσμου ο μέσος όρος της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών την ημέρα

είναι 3-5 μερίδες. Μία μερίδα λαχανικών υπολογίζεται περίπου σε 77 γραμμάρια

και μία μερίδα φρούτου, περίπου σε 80 γραμμάρια.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται όταν αποφράσσεται μία αρτηρία προς τον

εγκέφαλο, ή όταν δημιουργείται αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Περίπου 17 εκατομμύρια

άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδίως

από εμφράγματα και εγκεφαλικά. H υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το

κάπνισμα, η αυξημένη χοληστερίνη, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης είναι

παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.


Το κάλιο που περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της πίεσης

Φρούτα και λαχανικά περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα τρόφιμα,

ελάχιστο λίπος και αντιοξειδωτικά στοιχεία που ενδέχεται να ωφελούν σημαντικά

την υγεία

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ και τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνη C,

βήτα καροτίνη και κάλιο, καθώς και φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Οι

ερευνητές πιστεύουν ότι το κάλιο είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για

την αποφυγή των εγκεφαλικών.

«Ξέρουμε ότι η χορήγηση στους ανθρώπους συμπληρώματος καλίου συμβάλλει στη

μείωση της πίεσης» ανέφερε ο Μακγκρέγκορ, του οποίου η έρευνα δημοσιεύεται στο

ιατρικό περιοδικό «Λάνσετ». «Αυξάνοντας από τρεις σε πέντε τις μερίδες φρούτων

και λαχανικών που καταναλώνουμε, αυξάνουμε τη λήψη καλίου κατά περίπου 50%»

τόνισε. Επίσης, ο Μακγκρέγκορ σημείωσε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν

λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα τρόφιμα, ελάχιστο λίπος και

αντιοξειδωτικά στοιχεία που ενδέχεται να ωφελούν σημαντικά την υγεία.