«Ο αθλητισμός μου έδωσε τα σημαντικότερα εργαλεία για να πετύχω στον

επιχειρηματικό τομέα», δηλώνει ο Άρης Κεφαλογιάννης

H συζήτηση κυλούσε ήρεμα και οι Άγγλοι απολάμβαναν ένα δροσερό ελληνικό

Ασύρτικο, διάφορα περίτεχνα ψάρια και το λάδι του, το οποίο έρεε από το γνωστό

μπουκάλι με την εικόνα του Κρητικού βοσκού απ’ έξω. Ήταν η τελευταία στάση

μιας τριήμερης εκδρομής στη χώρα μας γι’ αυτούς. Ο σκοπός, να γνωρίσουν το

ελληνικό τραπέζι – και έμμεσα τα προϊόντα του Άρη – μέσα από μια ευχάριστη

διασκέδαση. Καθώς μιλούσαν για τα πάντα, από τις σχέσεις Bush – Blair μέχρι τη

σύνθλιψη της ελιάς, ο κ. Κεφαλογιάννης καθοδηγούσε τη συζήτηση με μια

αξιοθαύμαστη διπλωματία και λεπτότητα, βγάζοντάς την από τα πολιτικά θέματα

(πιθανή πηγή σύγκρουσης) και βάζοντάς την στα ευχάριστα θέματα της γεύσης. Εγώ

κοιτούσα αυτόν. Το βλέμμα του τα έλεγε όλα: ο σκοπός της στιγμής, αλλά και

τελικά του τριημέρου που διοργάνωσε, πέτυχε. Οι κορυφαίοι Άγγλοι δημοσιογράφοι

φαγητού έφευγαν με μια ευχάριστη «γεύση» της Ελλάδας.

H έννοια του σκοπού – του στόχου, όποιος κι αν είναι – λειτουργεί σαν

κινητήριος δύναμις για τον κ. Κεφαλογιάννη, συνιδρυτή μιας από τις πιο

σεβαστές και πετυχημένες νέες ελληνικές εταιρείες τροφίμων, της Gaea. Ο

«στόχος», αλλά και ο τρόπος που τον πετυχαίνει, ίσως είναι έμφυτη ικανότητα

για τον ίδιο, αλλά σίγουρα τα δύο μεγάλα γεγονότα της ζωής του τον βοήθησαν να

την αναπτύξει. Ο κ. Κεφαλογιάννης είναι παιδί της γνωστής ομώνυμης πολιτικής

οικογένειας. Υπήρξε κάποτε και πρωταθλητής, μάλιστα έχει λάβει μέρος σε τρεις

Ολυμπιάδες ως πρωταθλητής και μέλος της ελληνικής ομάδας τού water polo. Ο

αθλητισμός, απ’ ό,τι μας λέει, του έδωσε τα σημαντικότερα εργαλεία για να

πετύχει άλλα πράγματα στη ζωή του. Σε τούτο το Ολυμπιακό καλοκαίρι τα μαθήματα

αυτά, αν μη τι άλλο, είναι επίκαιρα.

Όλα ξεκίνησαν από τον πατέρα του, ο οποίος τον πήγαινε από 5 χρόνων από άθλημα

σε άθλημα, με «στόχο» να αγαπήσει τον αθλητισμό και να ανακαλύψει σε ποιο

άθλημα είχε ταλέντο. Έκανε κολύμβηση, ξιφασκία, στίβο, αλλά τον τραβούσαν πιο

πολύ τα ομαδικά αθλήματα, τα αθλήματα με μπάλα. Έπαιξε πολύ μπάσκετ πριν

καταλήξει στο πόλο. Εκεί είχε την τύχη να γνωρίσει έναν προπονητή που πίστευε

ότι μπορεί να γίνει καλός. Έπαιζε κάθε καλοκαίρι στο Ηράκλειο, όπου έκανε η

οικογένεια διακοπές, με μια τοπική ομάδα που έπαιζε στην 3η κατηγορία. Όταν

έφυγε για σπουδές στην Αγγλία, συνέχισε και εκεί με μια αγγλική ομάδα, η οποία

μάλιστα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Αγγλίας. Όταν γυρνούσε τα καλοκαίρια στην

Ελλάδα έπαιζε με την Εθνική ομάδα. Μαζί πήγανε στο Los Angeles και στη Seoul.

Το πόλο θεωρείται ένα από τα πιο εγκεφαλικά αθλήματα, όπου η στρατηγική

μετράει πολύ. «Όταν είσαι νέος, αισθάνεσαι ότι με τη δύναμη και την ταχύτητα

θα κάνεις τα πάντα. Τελικά, όμως, το μυαλό μετράει πιο πολύ», λέει ο κ.

Κεφαλογιάννης. «Σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, η ευστροφία και η ευφυΐα βοηθούν.

Στο πόλο πιο πολύ, γιατί βρίσκεσαι μέσα σε ένα φυσικό στοιχείο που σου

δυσκολεύει την κίνηση».

Μέσα από το παιχνίδι ωρίμαζαν κι άλλα στοιχεία του κ. Κεφαλογιάννη. Νέος ήταν

πολύ «επιθετικός», όπως λέει ο ίδιος. Αργότερα στην ομάδα έγινε play maker και

κεντρικός αμυντικός. H μεταμόρφωση, όπως και το ίδιο το άθλημα, ήταν ένα

μάθημα για την υπόλοιπη ζωή του.

«H ομάδα είναι μια μικρή κοινωνία ή, αν θέλεις αλλιώς, μια εταιρεία. Έχεις τη

συνεργασία με όλα τα μέλη της ομάδας (στελέχη, εργαζόμενους εταιρείας) για να

πετύχεις, έχεις τον εσωτερικό ανταγωνισμό για να είσαι βασικό στέλεχος της

ομάδας (ή για να πάρεις προαγωγή), οφείλεις πειθαρχία και πίστη στον προπονητή

(ή τον διευθύνοντα σύμβουλο) και, τέλος, πρέπει η ομάδα να είναι πολύ καλή,

για να επιβιώνει στον διεθνή ανταγωνισμό και να επιτυγχάνει τους στόχους της.

Απαιτείται καθημερινή σκληρή δουλειά (προπόνηση) και προγραμματισμός για να

έρθουν οι επιτυχίες, ενώ η χαρά που αισθάνεσαι με το να ανήκεις σε μια

πετυχημένη ομάδα και να συναναστρέφεσαι καθημερινά με ανθρώπους που εκτιμάς

και αγαπάς, είναι πολύ μεγάλη. Συμμετέχοντας σε μια ομάδα που κάνει

πρωταθλητισμό σε διεθνές επίπεδο όλα τα παραπάνω είναι πιο έντονα, όπως και οι

εμπειρίες που αποκτάς, με αποτέλεσμα μια ωριμότητα που αλλιώς μόνο δουλεύοντας

στην κοινωνία μπορείς να κερδίσεις».

Ο αθλητισμός είναι… σχολείο

«Ο αθλητισμός είναι ένα μεγάλο σχολείο, ενώ παράλληλα χαρίζει δημοσιότητα και

δημιουργεί ισχυρές φιλίες. Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί συναθλητές μου

κατέχουν κύρια πόστα στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, από τον

Σπύρο Καπράλο (γενικό γραμματέα υπουργείου Πολιτισμού) στον Γιαννουρή

(διευθυντή Αθλημάτων) και τον Κυριάκο Γιαννόπουλο (με τον οποίο μοιραζόμασταν

το δωμάτιο σε όλες τις αποστολές) στα αθλήματα του υγρού στίβου».

Τα μαθήματα του αθλητισμού είναι πολλά, όπως λέει ο κ. Κεφαλογιάννης:

«Υπομονή, επιμονή, σκληρή δουλειά, μελέτη και ανάλυση των αντιπάλων /

ανταγωνιστών, συνεχής παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων. Δεν απογοητευόμαστε

όταν τα πράγματα πάνε άσχημα, αλλά δεν καβαλάμε και το καλάμι όταν έρχονται οι

επιτυχίες. Πάνω από όλα η ομάδα. Εκφράζουμε την προσωπικότητά μας και τις

δεξιότητές μας μέσα από την ομαδική δραστηριότητα, αλλά ποτέ δεν ενεργούμε

βάζοντας το ατομικό συμφέρον πάνω από το ομαδικό».

Όσον αφορά την αίσθηση της ανταγωνιστικότητας, «είναι αυτό που δίνει

ενδιαφέρον στη κάθε ημέρα, στον κάθε αγώνα. Είναι αυτό που απολαμβάνεις και

σου μένει. Είναι το ευχάριστο μέρος του ταξιδιού στην Ιθάκη».

H Μεσόγειος Γη στην Αγγλία

H «Gaea – Μεσόγειος Γη» γεννήθηκε από το όραμα της δημιουργίας μιας

ελληνικής επώνυμης σειράς προϊόντων, που θα γινόταν διεθνώς αναγνωρίσιμη και

συνώνυμη με την ποιότητα και τον ελληνικό μεσογειακό τρόπο ζωής. «Ξεκίνησε από

μια γνωριμία με μια ηλικιωμένη Αγγλίδα, την Marian Cartwright, μορφή στον χώρο

του «speciality food», που μου είπε: «Έχετε τόσο καταπληκτικά προϊόντα στην

Ελλάδα. Γιατί δεν βρίσκουμε τίποτα στα ράφια των αγγλικών σούπερ μάρκετ;

Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό». Θεωρώντας ότι ένα από τα βασικότερα

προβλήματα των ελληνικών προϊόντων, που τους στερούσε τη δυνατότητα διεθνούς

καριέρας, ήταν ο σχεδιασμός και η καλαισθησία της συσκευασίας, αναθέσαμε σε

μια ομάδα από νέους Άγγλους ντιζάινερ να σχεδιάσουν μια σειρά από παραδοσιακά

ελληνικά προϊόντα με κύρια βάση την ελιά και τα προϊόντα της. Πριν καν

ξεκινήσουμε οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα, είχαμε κερδίσει δύο μεγάλα

διεθνή βραβεία για ντιζάιν (UK Design & Art Directors Association και Ν.Υ.

Advertising Festival). Μετά, γυρίσαμε στην Ελλάδα για να βρούμε τα προϊόντα.

Στην πορεία, διαπιστώσαμε πολύ γρήγορα ότι ποιότητα χωρίς ιδιόκτητα

σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής δεν γίνεται. Για να προχωρήσουν και να

ολοκληρωθούν τα δύο εργοστάσια που έχει η εταιρεία σήμερα, χρειάστηκαν πάνω

από 5 εκατ. ευρώ. H οικογένεια του κ. Κεφαλογιάννη ήταν πετυχημένη στην

πολιτική, αλλά όχι στις επιχειρήσεις. «Ο παππούς μου έβαζε λεφτά στην

πολιτική, αντί να βγάζει. Τα λεφτά δεν υπήρχαν στην τράπεζα, ούτε από την

πλευρά του συνιδρυτή και συνεταίρου μου, Δημήτρη Παρασκευόπουλου». Έτσι,

χρειάστηκαν τρεις διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου με την είσοδο επενδυτών στην

εταιρεία, για να πραγματοποιήσουμε τα φιλόδοξα σχέδιά μας. Σήμερα, η εταιρεία

είναι μια πολυμετοχική επιχείρηση, σε έναν κλάδο που κυριαρχείται από

οικογενειακές επιχειρήσεις. Είναι σαν μια… καλή ομάδα. Ο στόχος; Απλός.

«Αφενός, η κατάκτηση της κορυφής σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τα επώνυμα

ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και, αφετέρου, η προώθηση διεθνώς του ελληνικού

γαστρονομικού πολιτισμού και τρόπου ζωής».

Confit από ελιές Καλαμών, με προσούτο και τυρί μασκαρπόνε

Για 6 μερίδες

* 12 φέτες προσούτο

* 12 κ.τ.γ. μασκαρπόνε

* 12 κ.τ.γ. confit από ελιές Καλαμών

* Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

* 12 κριτσίνια σκέτα

Αλείφουμε το κάθε κριτσίνι με το τυρί μασκαρπόνε και στη συνέχεια με το

confit. Πιπερώνουμε και τυλίγουμε μια φέτα προσούτο γύρω γύρω. Σερβίρουμε.

Κοτόπουλο σαλάτα με ταπενάντ από πιπεριές Φλωρίνης και κατσικίσιο τυρί

Για 4 μερίδες

* 4 φλιτζάνια μαγειρεμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο ή τριμμένο

* 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

* 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

* 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο

* 2 φλιτζάνια πιπεριές με κατσικίσιο τυρί

* Λίγες σταγόνες Tabasco

* Αλάτι και πιπέρι

* 1/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

* 4-6 φύλλα μαρουλιού

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μια κουταλιά λάδι. Ανακατεύουμε το

κοτόπουλο μαζί με το σοταρισμένο κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Σερβίρουμε μέσα σε φύλλα μαρουλιού.

Ομελέτα με ταπενάντ από ελιές Καλαμών, πιπεριές και τόνο

Για 2 μερίδες

* 3 αυγά

* 2 κ.τ.σ. σούπας νερό

* 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

* 1 μικρή πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

* 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

* 4 κ.τ.σ. τόνο, στραγγισμένο από την κονσέρβα

* 4 κ.τ.σ. ταπενάντ από ελιές Καλαμών

* ελαιόλαδο

Κτυπάμε τα αυγά μαζί με το νερό. Σοτάρουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε 1

κ.τ.σ. ελαιόλαδο. Στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε τα αυγά στο

τηγάνι. Μόλις αρχίσουν και πήζουν τοποθετούμε το μείγμα με τις πιπεριές και το

κρεμμύδι από πάνω. Προσθέτουμε τον τόνο και το ταπενάντ. Χρησιμοποιώντας μια

καλή σπάτουλα, διπλώνουμε τη μια μεριά της ομελέτας προς τη μέση, για να την

κλείσουμε. Την σερβίρουμε αμέσως.