Για την προέλευσή τους ερίζουν πολλοί λαοί. Στη γεύση τους υποκλίνονται
πολλές εθνικές κουζίνες ανά τον κόσμο. Όσο για τους Έλληνες, προσπαθούν εδώ
και χρόνια να κλέψουν τα πρωτεία από τους γείτονες Ιταλούς που τα θεωρούν
εθνικό τους φαγητό.






Από όπου και αν κατάγονται τα μακαρόνια, είναι πλέον ένα από τα αγαπημένα
φαγητά των Ελλήνων και μάλιστα σε όλες του τις παραλλαγές. Άλλωστε το γεγονός
ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε κατανάλωση ζυμαρικών στην Ευρώπη
και την πέμπτη στον κόσμο είναι η απόδειξη. Κάθε Έλληνας καταναλώνει κατά
μέσον όρο 9 κιλά ζυμαρικά τον χρόνο. Τα ζυμαρικά παράγονται από σιμιγδάλι
σκληρού σίτου. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που παράγουν σκληρό σιτάρι. Η
συνολική παραγωγή ζυμαρικών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 110.000 τόνους ετησίως
και από αυτά περίπου 40.000 τόνοι εξάγονται κάθε χρόνο σε άλλες χώρες του
κόσμου.


Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Icap, την τελευταία δεκαετία η κατανάλωση
ζυμαρικών παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 2,4%, ενώ
μελλοντικά προβλέπεται και περαιτέρω αύξηση, με μέσο ετήσιο ρυθμό 1% - 2%.


Το 2002 οι Έλληνες πλήρωσαν για ζυμαρικά 94,4 εκατομμύρια ευρώ, για να
αγοράσουν 62,9 χιλιάδες τόνους, δηλαδή 12,5% περισσότερο από όσο το 2001.
Πρώτα στις προτιμήσεις τους είναι τα μακαρόνια, με τους έξι στους δέκα Έλληνες
να προτιμούν ένα πιάτο σπαγγέτι για το γεύμα τους, ενώ αντίθετα οι τέσσερις
στους δέκα επιλέγουν ανάμεσα στις πάστες (κριθαράκι, κανελόνια, ριγκατόνι
κτλ.) ή στα γεμιστά ζυμαρικά όπως τα τορτελίνια.


Λίγες μεγάλες επιχειρήσεις


Βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου των ζυμαρικών αποτελεί ο υψηλός βαθμός
συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγες μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, (
Melissa-Κίκιζας, Misko-Barilla, ABEZ, ΚΟΡΩΝΑ, ΗΛΙΟΣ) ορισμένες από τις οποίες
έχουν ήδη προχωρήσει στην πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής, προκειμένου να
εκμεταλλευθούν οικονομίες κλίμακας και να καταστούν περισσότερο
ανταγωνιστικές. Μάλιστα δύο εταιρείες, η Melissa-Κίκιζας και η Misko-Barilla
μοιράζονται το 80% της συνολικής αγοράς.


H εισαγωγική διείσδυση στον κλάδο είναι σχετικά περιορισμένη, αντίθετα με τις
εξαγωγές ζυμαρικών που ακολουθούν ανοδική πορεία και στο διάστημα 1990 - 2001
παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 19,6%. H εγχώρια παραγωγή ζυμαρικών την
περίοδο 1990 - 2001 παρουσιάζει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 5%.


* Αλλαγές τα τελευταία χρόνια παρουσίασε και η διάρθρωση της εγχώριας
παραγωγής ανά κατηγορία προϊόντος. Συγκεκριμένα, οι πάστες αποσπούν μερίδιο
από τα μακαρόνια, ενώ το μερίδιο των ειδικών, γεμιστών ζυμαρικών, ουσιαστικά
παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από