Οι λαοί που επινόησαν τη σωτήρια για την υγεία μεσογειακή δίαιτα έχουν

γίνει, με πρώτους τους Έλληνες, οι πλέον υπέρβαροι λαοί της Ευρώπης, γράφει το

περιοδικό «Τάιμ».

Οι Νοτιοευρωπαίοι μπορούσαν εδώ και χρόνια να υπερηφανεύονται για τουλάχιστον

ένα πλεονέκτημά τους έναντι των πλουσιότερων βορείων γειτόνων τους: για την

καλύτερη υγεία και τη μακροβιότητά τους χάρη στη μεσογειακή δίαιτα. Η ειρωνεία

είναι ότι αυτός ο τρόπος διατροφής αποτελεί εν πολλοίς παραπροϊόν της

φτώχειας. Οι νότιες αγροτικές κοινωνίες κατανάλωναν ελαιόλαδο, λαχανικά,

όσπρια, φρούτα, σπόρους, ψάρια και πολύ λίγο παχύ κρέας, επειδή αυτά μπορούσαν

να τους προσφέρουν το κλίμα, το έδαφος και το πορτοφόλι τους.

Ενώ όμως η μεσογειακή δίαιτα εξυμνείται από τη Νέα Υόρκη έως το Σίδνεϊ, πολλοί

Νοτιοευρωπαίοι απομακρύνονται σταθερά από αυτήν ­ απόδειξη οι φουσκωτές

κοιλιές τους. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Eurostat, της στατιστικής

υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον ένας άνδρας στους τέσσερις και

μία γυναίκα στις πέντε στην Ε.Ε. είναι είτε υπέρβαροι είτε εξαιρετικά

υπέρβαροι. Οι Νοτιοευρωπαίοι είναι πρώτοι στον κατάλογο, ιδιαίτερα οι άνδρες,

και η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ με υπέρβαρο το 35,4% του ανδρικού πληθυσμού της.

Η μόδα

Η Ιζαμπέλ ντο Κάρμο, αντιπρόεδρος της πορτογαλικής Εταιρείας για τη Μελέτη της

Παχυσαρκίας, υποστηρίζει ότι οι Νοτιοευρωπαίοι δεν εγκατέλειψαν τη μεσογειακή

δίαιτα, αλλά μάλλον πρόσθεσαν σε αυτήν. Η Αντωνία Τριχοπούλου, κορυφαία

διατροφολόγος η οποία πέρασε 25 χρόνια μελετώντας τη μεσογειακή δίαιτα,

αποδίδει τις φουσκωτές κοιλιές των Ελλήνων στην κουλτούρα του φαστ φουντ, η

επίδραση της οποίας επιδεινώνεται από την έλλειψη φυσικής άσκησης και το

στρες. Μόδα και κοινωνικό στάτους έπαιξαν επίσης τον ρόλο τους.

Πάντως οι Έλληνες, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό, εξακολουθούν να

υπερτερούν των άλλων Ευρωπαίων σε πολλούς τομείς της υγείας. Εξακολουθούν να

ζουν περισσότερο απ’ ό,τι οι άλλοι (έρχονται έβδομοι σε μακροβιότητα μεταξύ

191 χωρών) και έχουν τη μικρότερη συχνότητα καρδιοπαθειών. Οι Έλληνες έχουν

επίσης το χαμηλότερο ποσοστό γεροντικής άνοιας στην Ε.Ε. μεταξύ ανθρώπων άνω

των 65 χρόνων: 4,1% έναντι 13,6% για τη Φινλανδία, που έρχεται πρώτη.

Το κλειδί γι’ αυτό το ανακουφιστικό νέο μπορεί να είναι η δίαιτα των Ελλήνων.

Το μαγικό συστατικό της μοιάζει να είναι το ελαιόλαδο στην παρθένα μορφή του.

Διάφορες μελέτες το συνδέουν με τη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, την

πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών, τη μείωση της χοληστερίνης και τη μείωση

της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί να είναι σύμπτωση, καταλήγει το «Τάιμ», αλλά οι

Έλληνες είναι με διαφορά οι μεγαλύτεροι στον κόσμο κατά κεφαλήν καταναλωτές

ελαιολάδου ­ καταναλώνουν κατά μέσον όρο σχεδόν 20 λίτρα τον χρόνο, επτά

περισσότερα απ’ όσα οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του, οι Ισπανοί.