Έχοντας ήδη υποστεί πάρα πολλά καίρια πλήγματα από τις αποκαλύψεις περί
τρελών αγελάδων, για κοτόπουλα γεμάτα διοξίνες, για μοσχάρια που ταΐζονται με
απορρίμματα, και για λουκάνικα που έχουν μολυνθεί από λιστερίωση, η εθνική
υπερηφάνεια της Γαλλίας, ως σημείο αναφοράς των απανταχού "γκουρμέ", υφίσταται
τώρα ένα νέο, γενναίο πλήγμα: ένας από τους πιο διάσημους σεφ της Γαλλίας, ο
Αλέν Πασάρ, αφαίρεσε παντελώς από το μενού του "Arpege" ­ του εστιατορίου του
τριών αστέρων ­ κάθε ίχνος κόκκινου κρέατος.





Αλέν Πασάρ: «Θέλω να γίνω η πρωτοποριακή δύναμη στον χώρο της κουζίνας που
χρησιμοποιεί μόνο λαχανικά και λουλούδια για την παρασκευή των εδε-σμάτων της»


Ο Αλέν Πασάρ, του οποίου το εστιατόριο "Arpege" στο Παρίσι τιμήθηκε με το
βραβείο του οδηγού Μισελίν το 1996, είπε ότι ανησυχεί πολύ από τη "στροφή που
έχει πάρει η διατροφή μας", και γι' αυτό αποφάσισε ότι, από την ερχόμενη
άνοιξη, στο μενού του εστιατορίου του θα υπάρχουν μόνο πιάτα που φτιάχνονται
αποκλειστικά από λαχανικά, καθώς και ελάχιστα από πουλερικά.


"Εγώ προσωπικά έχω πάρα πολλά χρόνια να φάω κρέας", παραδέχθηκε ο 44χρονος
διάσημος Γάλλος σεφ, "και εδώ και πάρα πολύν καιρό δεν μπόρεσα να βρω κάποια
γαστρονομική έμπνευση από ζωικά προϊόντα. Επιθυμώ να γίνω ο πρώτος σεφ τριών
αστέρων που χρησιμοποιεί μόνο λαχανικά. Θέλω να γίνω η πρωτοποριακή δύναμη
στον χώρο της κουζίνας που χρησιμοποιεί μόνο λαχανικά και λουλούδια για την
παρασκευή των εδεσμάτων της".


Και συνέχισε: "Δεν μπορώ πλέον να ανεχθώ την ιδέα ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε
μετατρέψει τα χορτοφάγα αυτά μηρυκαστικά σε σαρκοφάγα. Δεν έχουμε εμείς οι
εστιάτορες το δικαίωμα να αναγκάσουμε τους πελάτες μας να διατρέξουν τον
κίνδυνο του να φάνε μολυσμένο κρέας".


Οι έλεγχοι


Χαρακτηριστικό, πάντως, του κλίματος πανικού που επικρατεί στη Γαλλία εξαιτίας
των ολοένα και αυξανόμενων κρουσμάτων της νόσου των τρελών αγελάδων είναι και
το ότι η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει τους ελέγχους για τη νόσο
Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ, σε όλα τα βοοειδή που είναι μεγαλύτερα των τριάντα μηνών,
περίπου έξι μήνες νωρίτερα από το σχετικό τελεσίγραφο που της έθεσε η
Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Κτηνοτροφίας Ζαν Γκλαβανί δήλωσε
χαρακτηριστικά: "Ξεκινούμε τώρα το πρόγραμμα των ελέγχων, μήνες νωρίτερα από
την 1η Ιουλίου ­ το όριο για την έναρξη των ελέγχων αυτών, που έθεσε η
Ευρωπαϊκή Ένωση ­ επειδή ο καλύτερος τρόπος αναζωογόνησης της αγοράς που
υπάρχει είναι να ξεκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτήν τη διαδικασία των
ελέγχων το συντομότερο δυνατό. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα
την κρίση και θα βοηθήσουμε τους καταναλωτές να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη
τους".


Τα ζωικά άλευρα


Εν τω μεταξύ, χθες, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Γεωργίας Φραντς
Φίσλερ δήλωσε ότι η προσωρινή απαγόρευση της χρήσης ζωικών αλεύρων στις χώρες
της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κοστίσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.


Εξαιτίας των αντιρρήσεων πολλών χωρών που θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν από τη
νόσο των τρελών αγελάδων, όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία, οι υπουργοί
Γεωργίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν απόφαση για διακοπή επί έξι
μήνες της χρήσης ζωικών αλεύρων στην εκτροφή των ζώων.


"Οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στη φύση στον αγροτικό τομέα και
να κατευθύνουμε τη γεωργία προς τον σεβασμό του φυσικού κύκλου. Δεν είναι
δυνατόν να κάνουμε τις αγελάδες σαρκοφάγους εκτρέφοντάς τες με ζωικά άλευρα",
είπε χαρακτηριστικά ο Φραντς Φίσλερ.


Το κρασί της ντροπής



Σαν να μην έφθανε το ότι ουδείς στη Γαλλία φαίνεται να εμπιστεύεται πλέον το
κρέας, τώρα νέο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει ντροπιάζοντας αυτήν τη φορά ακόμα και
το περίφημο γαλλικό κρασί!


Δεκάδες ­ ίσως ακόμα και εκατοντάδες! ­ χιλιάδες μπουκάλια από τα κορυφαία
κρασιά της Γαλλίας ενδέχεται να επηρεάζονται απ' αυτό το νέο σκάνδαλο, όπου
κορυφαία και πανάκριβα γαλλικά κρασιά έχουν αναμειχθεί με φθηνά κρασιά πολύ
χαμηλής ποιότητας για να πουληθούν με την τιμή του πανάκριβου κρασιού και
φθηνά κρασιά χαμηλής ποιότητας έχουν συσκευασθεί και πουληθεί ως τα πανάκριβα
και εξαίσια μακρινά «ξαδέλφια» τους, ανάμεσα στα οποία τα Beaune premier cru,
Pommard premier cru, Volnay, Gevrey - Chambertin, Mersault premier cru, Nuits
- Saint - Georges.


LINKS:


www.alain-passard.com


www.foodtourist.com/ftguide/content/i413.htm


www.frenchedonist.com/uk/archive/passard.htm

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από