Είχε μεγάλα κέφια εκείνο το όμορφο βράδυ ο Αλέξανδρος, γιατί γιόρταζε. Τετάρτη

30 Αυγούστου 2000, βρεθήκαμε άνευ προσκλήσεως (ψάχνοντας για ταβέρνα) στο

«Καπνισμένο Τσικάλι» με τα κρητικομαγειρέματα, στη ρεματιά Χαλανδρίου. Χοχλιοί

μπουρμπουριστοί, ντάκος, ρακί, μαρουβάς και πολλή δροσιά υπό τους ήχους της

λύρας. Ο Αλέξανδρος Μιχελουδάκης έπαιζε πότε λαούτο, πότε λύρα και πότε

μαντολίνο και τραγουδούσε:

Ω, τον παντέρμο τον καιρό,

πώς φεύγει, πώς ‘λαργάρει,

ό,τι κι αν φέρει η ανατολή,

η δύση θα το πάρει»

Του έκαναν σεγκόντο η σύζυγός του Νίκη Τράμπα και τα δυο του αδέλφια, ο

Μιχάλης και ο Γιώργος, ο οποίος ανέτρεψε τα καθιερωμένα στη νυχτερινή

διασκέδαση της Αθήνας το φθινόπωρο του 1991, με την έμπνευση που είχε να

στήσει και να λειτουργήσει, μέσα στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, την περίφημη

«Στοά των Αθανάτων» και τώρα την «Παλιά Μαρκίζα», στο Παγκράτι. Παιδιά του

αξέχαστου και διάσημου Κρητικού λυράρη Γιάννη Μιχελούδη (από τα Σαχτούρια

Ρεθύμνου), ο Γιώργης, ο Μιχάλης και ο Αλέξανδρος λένε τα δικά τους, πίνουν και

τραγουδούν όχι μόνο μαντινάδες αλλά και ταμπαχανιώτικα (παλιά ρεμπέτικα της

Κρήτης) και σμυρναίικα, τα οποία ερμηνεύει εδώ και χρόνια με τον δικό της

τρόπο η Νίκη Τράμπα. Ο Αλέξανδρος Μιχελουδάκης, με πολύ μεράκι και

καλλιτεχνία, έχει φτιάξει αυτόν τον χώρο (μέσα κι έξω) στη ρεματιά Χαλανδρίου,

όπου ετοιμάζονται και σερβίρονται οι πιο ωραίες κρητικές σπεσιαλιτέ και τα

αγνά κρασιά, τα δυνατά της Κρήτης. Με το που πλησιάζεις στο μαγέρικο,

αντιλαμβάνεσαι τη μεγαλοπρέπεια της κρητικής φιλοξενίας. Η επιγραφή, με

βυζαντινά γράμματα και με φόντο την Κρήτη, γράφει: Μαγέρικο «Το Καπνισμένο

Τσικάλι» – Κρητικομαγειρέματα – Αλέξανδρος και κάτω από την επιγραφή μια

μαντινάδα:

«Τρώτε και πίνετε άρχοντες

και ‘γω θα σας διηγούμαι»

Κάτω από τα πεύκα, τη μουριά, την καρυδιά και τ’ άλλα δένδρα, τραπεζάκια με

διπλά τραπεζομάντιλα (μπλε καρό και από πάνω λευκό) και καρέκλες ψάθινες.

Κάθεστε άνετα και μες στην ήρεμη ατμόσφαιρα φθάνει η Κατερίνα ή η Αμαλία, με

τον πρώτο δίσκο-γνώρισμα της κρητικής φιλοξενίας. Μια καράφα παγωμένο νερό,

ρακί, ελιές και κριθαρένια μικρά κρητικά παξιμάδια, προσφορά και γνωριμία με

την ταβέρνα.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια σε λαϊκές ταβέρνες ή σε

ρεστοράν πολυτελείας, η καράφα με το παγωμένο νερό βρύσης έχει εξαφανιστεί από

το σέρβις των μαγαζιών και έχει αντικατασταθεί με το νερό των ανθυγιεινών

πλαστικών μπουκαλιών. Στο «Καπνισμένο Τσικάλι» όμως η καράφα με το κρύο νερό,

που σερβίρεται στην αρχή, αποτελεί σεβασμό στον πελάτη, ενώ αν ζητηθεί από τις

παρέες εμφιαλωμένο νερό υπάρχει και σε διαφορετικές φίρμες. Μετά τον πρώτο

δίσκο, έρχεται στο τραπέζι σας ο κύριος Βασίλης και σας φέρνει έναν κατάλογο

να διαλέξετε το μενού, ενώ σας αναφέρει και προφορικώς τα κυριότερα φαγητά.

Λεπτομέρεια: Οι κατάλογοι είναι όλοι χειρόγραφοι και στο εξώφυλλο, εκτός από

τη φίρμα του μαγαζιού, σε κάθε έναν ξεχωριστά είναι γραμμένη και μια

διαφορετική μαντινάδα:

«Καινούργια αγάπη εμπήκενε

στο κήπο τση καρδιάς μου

και ξεπατώνει σύρριζα

τσι βιόλες τση παλιάς μου»

Αλλά και στις ξύλινες ψωμιέρες (αληθινά κομψοτεχνήματα) υπάρχουν στην καθεμιά

ξεχωριστές μαντινάδες, χαραγμένες πάνω στο ξύλο με καφέ καλλιγραφικά γράμματα.

Εδώ στο μαγαζί μας, λέει ο Αλέξανδρος Μιχελουδάκης, έχουμε φροντίσει ο κόσμος

που μας προτιμά, να διασκεδάζει μαζί μας, να διαβάζει λίγο τις μαντινάδες και

να ξεχνά τα καθημερινά του δυσβάστακτα προβλήματα. Οι συνταγές για τα 40

πιάτα, που ετοιμάζονται κάθε μέρα από τον Μιχάλη, είναι από τη μάνα του, τη

Μαρία Μιχελούδη, η οποία ξέρει τα πιο μεγάλα μυστικά της παραδοσιακής κρητικής

κουζίνας.

Όλα σχεδόν τα πιάτα που σερβίρονται είναι εκλεκτές σπεσιαλιτέ: Γίδα βραστή με

γαμοπίλαφο (με στάκα). Ρίφι σφακιανό στον φούρνο με πατάτες. Ρίφι κατσαρόλας

με επτά μυρωδάτα χόρτα. Κουνέλη τηγανητό κρασάτο, τηγανάδα χοιρινό μπούτι

κρασάτο, χοιρινό με άγρια χόρτα τσι γιαγιάς, λαχανοντολμάδες τση κοπελιάς. Στα

πρώτα χορταστικά πιάτα σερβίρονται: χοχλιοί μπουρμπουριστοί, χοχλιοί γιαχνί με

σάλτσα, χοχλιοί συμπεθεριό μελιτζάνες, πατάτες γιαχνί, καλτσούνια

ρεθυμνιώτικα, ντάκος, πατάτα οφτή λαθορίγανη, ντολμαδάκια με ρύζι από

αμπελόφυλλα, σαγανάκι κεφαλοτύρι, λαδοτύρι μητάτου, φέτο λαδορίγανη οφτή στα

κάρβουνα. Σαλάτες, χόρτα, τυριά διάφορα και κρέατα της ώρας στη σχάρα (στην

πυρά).

Λαϊκή ταβέρνα: «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΙΚΑΛΙ» Ροδοδάφνης 16 – Πολύδροσο Χαλανδρίου

(Ρεματιά). Μπαίνετε από Λεωφόρο Πεντέλης 77. Τηλέφωνο 6813.729. Ανοιχτά κάθε

βράδυ, Κυριακή και το μεσημέρι.