Όλα ξεκίνησαν στις 18 Ιανουαρίου. Ένα δοχείο της εταιρείας Verkest περιείχε

την καρκινογόνο ουσία διοξίνη. Το κακό είχε γίνει. Κανείς, όμως, τότε δεν

μπορούσε να προβλέψει ότι το πρόβλημα θα έπαιρνε τόσο μεγάλες διαστάσεις

πεντέμισι μήνες μετά.

* 19-26 Ιανουαρίου: Το μολυσμένο ζωικό λίπος δίνεται σε εταιρείες παραγωγής

ζωοτροφών. Το λίπος είναι το βασικό συστατικό παραγωγής ζωοτροφών. Οι μέχρι

σήμερα εκτιμήσεις λένε ότι το λίπος αναμείχθηκε με λάδια αυτοκινήτου ή

τηγανέλαια για να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί το βάρος των ζώων. Οι

βελγικές αρχές διερευνούν αν αυτό οφείλεται σε ατύχημα ή πρόκειται για

εγκληματική ενέργεια. Οι άλλες ουσίες που περιέχουν οι ζωοτροφές είναι

δημητριακά, ζωικές πρωτεΐνες και βιταμίνες. Οι ζωοτροφές αυτές, με τις

προσθήκες που έγιναν, περιέχουν διοξίνη.

* 19 έως τέλος Ιανουαρίου: Παράγονται οι μολυσμένες ζωοτροφές. Η εταιρεία De

Brabander ανακαλύπτει τα πρώτα προβλήματα στις κότες.

* 3 Μαρτίου: Η εταιρεία De Brabander έρχεται σε επαφή με την ασφαλιστική της

εταιρεία. Η ασφαλιστική εταιρεία αναθέτει στον δρα Destickere να μελετήσει το

μέγεθος του προβλήματος.

* 3-19 Μαρτίου: Ύστερα από έρευνα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι στο λίπος που

περιέχει η τροφή των ζώων βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος.

* 18 Μαρτίου: Δείγμα της ύποπτης ζωοτροφής, που έχει παραχθεί από τον

Ιανουάριο, αποστέλλεται από την εταιρεία De Brabander για ανάλυση σε ειδικό εργαστήριο.

* 19 Μαρτίου: Η εταιρεία ενημερώνει για πρώτη φορά το βελγικό υπουργείο

Γεωργίας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Με δική της πρωτοβουλία, η

εταιρεία αποφασίζει να δεσμεύσει ορισμένα προϊόντα.

* 24 Μαρτίου: Περιμένοντας τα αποτελέσματα, οι βελγικές αρχές επιθεωρούν την

εταιρεία Verkest. Ανακαλύπτουν μια σειρά παραβάσεων και λαμβάνουν τρία

δείγματα από διαφορετικά δοχεία. Όμως, τα αποτελέσματα της ανάλυσης (γίνονται

γνωστά τον Μάιο) δείχνουν ότι τα δείγματα αυτά δεν περιέχουν διοξίνη.

* 21 Απριλίου: Ο δρ Destickere υποδεικνύει το πρόβλημα στο υπουργείο Γεωργίας.

Τονίζει ότι, με βάση την έρευνά του, η αιτία της μόλυνσης είναι η διοξίνη.

* 26 Απριλίου: Βγαίνουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Οι ζωοτροφές και το

λίπος του κοτόπουλου περιέχουν υψηλά επίπεδα διοξίνης. Το βελγικό υπουργείο

Γεωργίας παίρνει τα πρώτα μέτρα. Διατάσσει να ληφθούν και άλλα δείγματα, τόσο

από τη συγκεκριμένη εταιρεία όσο και από άλλες. Επίσης, δίνει εντολή να γίνουν

αναλύσεις στο λίπος που πωλήθηκε από τη Verkest στο διάστημα 19-30 Ιανουαρίου

σε εννέα βελγικές εταιρείες ζωοτροφών, μία γαλλική και μία ολλανδική.

* 26 Μαΐου: Νέα αποτελέσματα των μετρήσεων δείχνουν υψηλά επίπεδα διοξίνης στα

κοτόπουλα και στα αυγά βελγικής προέλευσης.

* 27 Μαΐου: Πρώτη επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

* 28 Μαΐου: Ο υπουργός Κόλα προτρέπει να «παγώσουν» οι πωλήσεις των κοτόπουλων

και των αυγών.

* 29-30 Μαΐου: Ολοκληρώνονται οι δεσμεύσεις των ύποπτων προϊόντων.

Οι βελγικές αρχές παραδέχονται ότι για ένα διάστημα μολυσμένα κοτόπουλα και

αυγά ήταν στα ράφια των καταστημάτων. Η μόλυνση είχε φθάσει στο υψηλότερο

σημείο της μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου. Ο κίνδυνος για τα προϊόντα που

τοποθετήθηκαν στα ράφια στις 27 Μαΐου (ημέρα που ήρθε στη δημοσιότητα το

πρόβλημα) ήταν μικρός, αλλά όχι μηδενικός.