Συνομιλία που δεν τη λες ακριβώς «στο πόδι», αλλά σίγουρα όχι τέτοια που να αποτελεί και πολιτικό θέμα, είχαν την περασμένη Τετάρτη στο Στρασβούργο, στο lobby του ξενοδοχείου όπου διέμενε η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία η οποία μετείχε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο πρόεδρος Αλέξης με τον… πρόεδρο Βαγγέλη (Μεϊμαράκη) και τον… πρόεδρο Βαγγέλη (Βενιζέλο).

Βασικά ο δεύτερος πρόεδρος… Βαγγέλης δεν είχε καμιά διάθεση να μετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση με τον πρόεδρο Αλέξη, αλλά ο πρώτος πρόεδρος Βαγγέλης (Μεϊμαράκης, μην μπερδεύεστε) που είχε κάτι απορίες για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί (;) η κυβέρνηση, είπε στον πρόεδρο Αλέξη:

–Δεν ρωτάς και τον Βαγγέλη (Βενιζέλο, σημειώνω για να μη χαθεί η μπάλα) που αυτά τα παίζει στα δάχτυλα να σου πει δυο πράγματα;

Ετσι και έγινε. Αλλά όπως με ενημέρωσε ένας δικός μου, ο οποίος είχε στήσει ένα αφτί νααααα (με το συμπάθιο) να ακούσει τι λένε οι δύο πρόεδροι, ο πρόεδρος Βαγγέλης (Βενιζέλος) ξεκαθάρισε εξαρχής ότι «αυτά είναι προχειρότητες», ότι είναι θέματα της τάξεως «σε κουβέντα να βρισκόμαστε» και πως θα τοποθετηθεί όταν έρθει η ώρα και υπάρχει κάτι χειροπιαστό.

Το «αφτί» μου έδωσε αναφορά και για διάφορα που λέχθηκαν μεταξύ τους, αλλά δεν τα μεταφέρω γιατί ο άνθρωπός μου, μου είπε πως δεν με ενδιαφέρουν σε αυτή τη φάση και θα μου πει «μια άλλη φορά».

Εγώ που πεθαίνω για κάτι τέτοια δεν πίεσα περισσότερο την κατάσταση, δεν είχε και νόημα άλλωστε.

Μαθαίνει ο πρόεδρος

Εχω όμως να προσθέσω επί του συγκεκριμένου ότι στον ίδιο χώρο συγκροτήθηκε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Αλέξη και με τη συμμετοχή, παρακαλώ, των δύο προέδρων Ευάγγελων που προανέφερα, της αγαπημένης (φίλης μου) Ντόρας, της γνωστής πελάτισσας της στήλης κυρίας Τασίας «θέλω να κάνετε τους μετανάστες ευτυχισμένους» Χριστοδουλοπούλου, του Κώστα Τζαβάρα, της φίλης μου Νίνας (Κασιμάτη) και άλλων τινών. Τι προέκυψε από τη σύσκεψη αυτή; Η αγωνία όλων για το ενδεχόμενο Brexit και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει για την Ελλάδα, καθώς και τι γίνεται με την Τουρκία. Μίλησαν φυσικά τα δύο «γκεσέμια» της αποστολής: ο πρόεδρος Βαγγέλης (Βενιζέλος) επί μακρόν και η Ντόρα, λιγότερο…

Θέλετε εντυπώσεις για τον πρόεδρο Αλέξη; Θα μεταφέρω ανωνύμως τις εντυπώσεις ενός/μιας (όρος για να μην καρφωθεί η πηγή) εκ των μετεχόντων στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Αλέξη: «Τον βρήκα σοβαρό, ενημερωμένο και με άποψη για τα θέματα. Καμιά σχέση με τον… άμπαλο Τσίπρα που ξέραμε»…

Μαθαίνει, είναι απλό…

«Καθάρισε» η Ντόρα

Μέγα θέμα όμως προέκυψε από το γεγονός ότι όλοι οι προαναφερόμενοι, συν γραμματείς και φαρισαίοι, ταξίδεψαν με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο επιστρέφοντας στην Αθήνα.

Πώς έγινε αυτό το μαγικό; Ας είναι καλά η αγαπημένη Ντόρα η… διεκδικήτρια, η οποία «καθάρισε» για όλους. Εκείνη ήταν που εισηγήθηκε στον πρόεδρο Αλέξη να πάρει μαζί του στην Αθήνα όλη την αποστολή, αντί να τρέχουν οι άνθρωποι από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο. Εκείνος αποδέχθηκε ασμένως το «αίτημα» και αυτό κατέστη εφικτό, διότι για τη μετακίνηση του στο Στρασβούργο είχε χρησιμοποιήσει, άγνωστο σε μένα γιατί, το Embraer που χωράει 28 άτομα.

Τώρα τα ξέρετε όλα…

Υπερωρίες

Ενα επιπλέον που πρέπει να γνωρίζετε, γιατί εγώ δεν κρατάω τίποτε για τον εαυτό μου, με ξέρετε άλλωστε, είναι ότι χθες είχα επικοινωνία με παράγοντα του πολιτεύματος. Οχι με αυτόν που ενδεχομένως φαντάζεστε (έχει μέρες να μου τηλεφωνήσει και αντιλαμβάνομαι το γιατί…), αλλά με τον πρόεδρο Νίκο (Βούτση) της Βουλής.

Μου τηλεφώνησε για το χθεσινό μου δημοσίευμα, στο οποίο αποκάλυπτα ότι στον υπό αναθεώρηση Κανονισμό της Βουλής «παρεισέφρησε», για να το πω όσο πιο κομψά γίνεται, διάταξη με την οποία ο γενικός γραμματέας της Βουλής (Αθανασίου) και ο ειδικός γραμματέας της Βουλής (Βασιλάκης) όπως και ο υπό ορισμό ειδικός θεματικός γραμματέας θα αμείβονται μεν με όσα παίρνουν όλοι οι γενικοί γραμματείας της κυβέρνησης, αλλά θα εισπράττουν επιπλέον και όσα επιδόματα λαμβάνουν οι υπάλληλοι της Βουλής.

Ο πρόεδρος Νίκος με διαβεβαίωσε ότι οι δύο κύριοι, οι οποίοι αμείβονται με σημαντικά λιγότερα χρήματα από ό,τι οι προκάτοχοί τους, θα λαμβάνουν μόνο το υπερωριακό επίδομα, το οποίο παίρνουν όλοι οι υπάλληλοι της Βουλής.

Ρώτησα φυσικά σε τι ποσό ανέρχεται αυτό το επίδομα. Μου απάντησε «500 ευρώ μηνιαίως».

Και μου πρόσθεσε ότι μετά το δημοσίευμά μου τον επισκέφθηκαν οι δύο κύριοι και του είπαν να τους το κόψει. Φαντάζομαι, στενοχωρημένοι. Αλλά κατά τον πρόεδρο Νίκο, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, διότι αν το κόψει το υπερωριακό επίδομα από αυτούς τους δύο, θα πρέπει να το κόψει και από όλους τους υπαλλήλους της Βουλής, διότι η απόφασή του θα συμπαρασύρει και τους υπολοίπους.

Μην τα πολυλογώ, εγώ τέτοια ευθύνη σε αυτούς τους καιρούς δεν την παίρνω, αλλά σήμερα που ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση για την τροποποίηση του Κανονισμού, φαντάζομαι ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις επί του προκειμένου…

Ειδική αποστολή

Ευκαιρίας δοθείσης τον ρώτησα για πολλά και διάφορα άλλα (τα οποία εν καιρώ θα τα γράψω…) και μεταξύ αυτών και γι’ αυτόν τον περίφημο ειδικό θεματικό γραμματέα που οσονούπω αναλαμβάνει καθήκοντα στη Βουλή.

Με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για κάποια πρόσληψη, όχι.

–Αλλά; ρώτησα.

–Θα ορίσω κάποιον από τους ήδη υπάρχοντες διευθυντές ή γενικούς διευθυντές της Βουλής.

–Και ποιο θα είναι το αντικείμενό του;

–Η σύνταξη περιουσιολογίου της Βουλής που σήμερα δεν υπάρχει, όπως και η κατάρτιση της νομικής υπόστασης της Βουλής. Το ξέρεις ότι δεν υπάρχει επίσης;

Ομολόγησα ότι δεν το γνώριζα ούτε και αυτό. Αλλά το ερώτημα παραμένει: δεν θα μπορούσε να ανατεθεί το σχετικό έργο στον γενικό ή στον ειδικό γραμματέα της Βουλής; Γιατί σήμερα ο πρόεδρος Νίκος (Βούτσης) θα ορίσει έναν διευθυντή της Βουλής στη θέση αυτή. Αύριο όμως;

Τον έχουν από κοντά

Από δω τον πάνε από κει τον φέρνουν, στο «στενό μαρκάρισμα», too close που λέμε και στην εύανδρο Ηπειρο, τον έχουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τον πρόεδρο Αλέξη. Με αυτό δεδομένο, δεν μου προξενεί την παραμικρή έκπληξη το γεγονός ότι το Σάββατο έχει κληθεί, και θα μετάσχει, στο Παρίσι, σε μια ακόμη συνάντηση ηγετών κυβερνητικών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Προσκαλών είναι ο πρόεδρος Ολάντ και θα μετάσχουν διάφοροι από την Ευρώπη να συζητήσουν για το Brexit και τις επιπτώσεις του.

Ρώτησα μια φορά την πρόεδρο Φώφη, γιατί γίνεται όλο αυτό και αν εκείνη έχει διαβιβάσει όπου δει την ενόχλησή της για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι σύντροφοι προσπαθούν με το στανιό να βαφτίσουν σοσιαλδημοκράτη και κεντροαριστερό τον Τσίπρα.

Μου εξομολογήθηκε ότι το έχει κάνει και μου μετέφερε την απάντηση που της είχε δώσει ένας εξ αυτών, ο γνωστός ιταλός Τζιάνι Πιτέλα: «Τον χρειαζόμαστε λιγάκι ακόμη»!

Πόσο είναι αυτό το «λιγάκι» δεν ξέρω, αλλά αυτό το φλερτ δεν αρέσει ούτε στους συριζαίους. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του σανού που μοιράζει αφειδώς και δωρεάν εδώ κι εκεί ανακοίνωσε χθες ότι η όποια συμφωνία με την ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά προϋποθέτει τη μετακίνηση των σοσιαλιστικών και των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων προς τα αριστερά!!!

Good wines, compradores!