Οι σφαίρες των τρομοκρατών χθες στο Νέο Ηράκλειο δεν είχαν ως στόχο τούς δύο άτυχους νέους, αλλά την ίδια τη δημοκρατία. Η διπλή εν ψυχρώ δολοφονία ήταν μία χοντροκομμένη προβοκάτσια με στόχο τη σταθερότητα.

Ας γνωρίζουν οι δολοφόνοι ότι το σχέδιό τους θα αποτύχει. Η δημοκρατία είναι ισχυρή και έχει αποδείξει ότι μπορεί να αμύνεται απέναντι στους εχθρούς της.

Το στήριγμα της δημοκρατίας είναι η νομιμότητα. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της με τους φασισμούς κάθε χρώματος. Οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν και να πληρώσουν για τις πράξεις τους – αλλά η χώρα δεν πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο ξεκαθαρίσματος «πολιτικών λογαριασμών», όπως επιδιώκουν οι προβοκάτορες.

Κοινωνία και κόμματα καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής, δείχνοντας ότι βάζουν τη δημοκρατία και την αξία της ανθρώπινης ζωής πάνω από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες. Θα είναι δε ιδιαίτερα θετικό αν η δολοφονική επίθεση οδηγήσει τα κόμματα του συνταγματικού τόξου σε ακόμα πιο ειλικρινή συνεννόηση και νέες, κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φασισμού σε όλες του τις αποχρώσεις.

Παράλληλα, η τρομοκρατική επίθεση δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να λειτουργήσει ως «πλυντήριο» για τη Χρυσή Αυγή. Απαιτείται σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων, όπως απαιτείται και σεβασμός στη λειτουργία της Δικαιοσύνης: οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα ηγετικά στελέχη της είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν μέχρι τέλους.

Η Ελλάδα θρηνεί κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται άδικα. Αλλά η δημοκρατία είναι ισχυρή. Με όπλο τη νομιμότητα θα παίρνουν απαντήσεις όλοι εκείνοι που επιχειρούν να την πλήξουν!