Δωρεάν μεταπτυχιακά για τα παιδιά των καθηγητών αποφάσισαν οι συνάδελφοί τους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας!

Η απόφαση αυτή την οποία έλαβε στη διάρκεια της καλοκαιρινής ραστώνης η Σύγκλητος του Ιδρύματος, προκαλεί σάλο στην πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας ενώ καθηγητές ζητούν την παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, καθηγήτρια του Ιδρύματος στη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου ζήτησε να εγγραφούν ως ισοψηφήσαντες και χωρίς δίδακτρα τα παιδιά δύο καθηγητών του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμες της Αγωγής – δίγλωσση ειδική αγωγή 2017-2018». Πρόκειται για περιζήτητο μεταπτυχιακό που δίνει τη δυνατότητα επιπλέον μοριοδότησης στους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής και εγγραφής τους σε ξεχωριστό πίνακα προσλήψεων.

Στο μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα οι αιτήσεις αγγίζουν κάποιες χρονιές τις 1.000 για 35-40 θέσεις! Η χρονική του διάρκεια ορίζεται σε τρία εξάμηνα σπουδών ενώ η συμμετοχή για κάθε φοιτητή αγγίζει τα 2.950 ευρώ.

Το επιχείρημα που ακούστηκε από καθηγητές που υποστήριξαν το αίτημα στη Σύγκλητο ήταν ότι η ζωή στις περιοχές της Φλώρινας και της Κοζάνης είναι πλέον πολύ ακριβή και οι γονείς των δύο παιδιών (καθηγητές πανεπιστημίου με μισθούς που φτάνουν τα 2.000 ευρώ μηνιαίως καθαρά) πρέπει να βοηθηθούν…

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ. Παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν όμως, η Σύγκλητος (με 6 μέλη συνολικά και 2 που απουσίαζαν) αποφάσισε με ψήφους 4-2 να δεχτεί το αίτημα!

Να θυμίσουμε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα μικρό ίδρυμα που πρόσφατα αυτονομήθηκε και εξέλεξε τις πρώτες πρυτανικές του Αρχές.

Στη συνεδρίαση που έγινε το καλοκαίρι, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Τμήματος Νηπιαγωγών κυρία Ιφιγένεια Βαμβακίδου, έλειπαν ένας πρόεδρος τμήματος και ο ένας κοσμήτοράς του. Προσθέτει ακόμη ότι η πρόταση για να εγγραφούν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα τα παιδιά των δύο καθηγητών του Πανεπιστημίου κατατέθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση της γενικής συνέλευσης του αρμόδιου τμήματος. «Υπήρξε ολική διαφωνία στη συγκεκριμένη συνεδρίαση για το θέμα και προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε μια τέτοια πρόταση. Ωστόσο δεν εισακούσθηκαμε» δηλώνει.

ΟΙ ΨΗΦΟΙ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την πρόταση υπερψήφισε ο πρύτανης του Ιδρύματος Αντώνης Τουρλιδάκης ενώ την καταψήφισαν η κυρία Βαμβακίδου και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Θόδωρος Θεοδουλίδης.

Την εισήγηση της πρότασης, όπως αναφέρει η κυρία Βαμβακίδου, την έκανε η αντιπρύτανης, αρμόδια για τα φοιτητικά θέματα, διευθύντρια του επίμαχου μεταπτυχιακού προγράμματος και καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Αναστασία Αλευριάδου. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ» η κυρία Αναστασία Αλευριάδου απάντησε «να ρωτήσετε τον πρύτανη»…

«Εάν είναι να τροποιήσουμε τον νόμο για τα μεταπτυχιακά, κάτι που είναι βέβαια παράνομο και με βρίσκει τελείως αντίθετη, θα περίμενα να το ακούσω για το παιδί ενός αγρότη ή κάποιου που να έχει πραγματικά οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορεί να το παρακολουθήσει» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Βαμβακίδου. «Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα αποτελεί όνειρο κάθε εκπαιδευτικού καθώς εξασφαλίζει επιπλέον μόρια για τον διορισμό τους» αναφέρει και εξηγεί ότι η ίδια φυσικά μειοψήφησε.

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος έκανε τελικά το αίτημα αποδεκτό, το Ιδρυμα έκλεισε και οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν. Ωστόσο χθες οι εγγραφές των νέων φοιτητών έφεραν στην επιφάνεια ένα επίκαιρο πρόβλημα: οι δύο νέοι φοιτητές του μεταπτυχιακού έπρεπε να εγγραφούν και μάλιστα με πρυτανική πράξη. Να σημειωθεί ότι ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης ήταν χθες «εξαφανισμένος» και δεν απαντούσε στα τηλέφωνά του.

Ο νέος νόμος για τις μεταπτυχιακές σπουδές θα αναγκάσει τις Αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να περιορίσουν το εύρος των διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά του προγράμματα, ωστόσο ο νόμος αυτός για τους φοιτητές των ΑΕΙ θα εφαρμοσθεί από το 2018.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Στα παραπάνω προστέθηκε χθες και ανοικτή επιστολή προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Χαράλαμπου Λεμονίδη, που σχολιάζει ότι η απόφαση της Συγκλήτου «δείχνει στο έπακρο τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια». «Το πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία των καθηγητών του για να κάνουν ό,τι θέλουν» τονίζει στην επιστολή του.

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι «δεν θα αφήσουμε το πανεπιστήμιο να αποτελέσει θύμα οικογενειοκρατικών αντιλήψεων, ευνοιοκρατίας και εντέλει μια κλειστή ομάδα αναπαραγωγής αναχρονιστικών πρακτικών».