Λίφτινγκ αλλά χωρίς μαχαίρι στα έσοδα προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ευελπιστώντας ότι οι διορθώσεις θα σταθούν ικανές να κάμψουν τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις ανοίγοντας τον δρόμο για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και τη βεβαίωση εσόδων 3,5 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένει τις προτάσεις των βουλευτών της ΝΔ –βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα για να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις αλλαγών –έως το βράδυ της Κυριακής ώστε στη συνέχεια ο αρμόδιος για τη σύνταξη του νομοσχεδίου, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, καθηγητής Νίκος Καραβίτης να ενσωματώσει τις διορθώσεις στο νομοσχέδιο.
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.Περιθώριο ριζικών ανατροπών δεν υπάρχει, διαμηνύουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου καθιστώντας απολύτως σαφές ότι οι αλλαγές τελικά θα υπακούουν στην αρχή του ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Αυτό σημαίνει ότι οι διορθώσεις θα έχουν κυρίως εσωτερικό χαρακτήρα· αν, για παράδειγμα, αποφασιστεί να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για τις μικρές αγροτικές ιδιοκτησίες, τότε οι μεγαλοαγρότες θα κληθούν να βάλουν αντίστοιχα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ηδη, πάντως, ένα περίγραμμα αλλαγών έχει αρχίσει να διαμορφώνεται αρχής γενομένης από τις εξόφθαλμες αδικίες του νέου φορονόμου. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται τα δεσμευμένα από το Δημόσιο ακίνητα, τα ακίνητα υπό απαλλοτρίωση καθώς και τα διατηρητέα και παραδοσιακά κτίσματα.
Το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή, όπως αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση, δεν έκανε καμία εξαίρεση για τις τρεις παραπάνω κατηγορίες ακινήτων. Μετά τις ενστάσεις βουλευτών αλλά και φορολογουμένων στη διαβούλευση, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι στις συγκεκριμένες παραμέτρους χρειάζονται διορθώσεις.
ΤΑ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για δεσμευμένα ακίνητα από το κράτος θα προβλέπεται απαλλαγή από τους φόρους εκτός εάν πρόκειται για δήθεν απαλλοτριώσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις για απόδοση στον ιδιοκτήτη. Σε αυτή την περίπτωση, οι φόροι θα βεβαιωθούν κανονικά, εφόσον βεβαίως αποδοθούν προηγουμένως τα ακίνητα.
Απαλλαγή από τον φόρο θα προβλεφθεί και για ιδιοκτήτες ακινήτων για τους οποίους έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις για απαλλοτρίωση.
Στο θέμα των περίπου 12.000 διατηρητέων κτισμάτων (με αποφάσεις από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Πολιτισμού) τα οποία διέπονται από πολύ αυστηρές δεσμεύσεις για τη χρήση τους, την ώρα που το κόστος αναπαλαίωσης και συντήρησης είναι ιδιαίτερα υψηλό, αναμένεται να υπάρξει έκπτωση φόρου σε ποσοστό 30%.
ΠΟΙΟΙ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι προκειμένου να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΑ κατά 50% ή πλήρης απαλλαγή (για τρίτεκνους και πολύτεκνους) θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: το συνολικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 για τον/τη σύζυγο και κάθε ένα προστατευόμενο τέκνο, το σύνολο της επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ. για κτίσματα, τα 500 τ.μ. για οικόπεδα και τα 6 στρέμματα για αγροτεμάχια και να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εξετάζεται να γίνουν λίγο ελαστικότερα, ενώ ειδικά για την παράμετρο των ληξιπρόθεσμων οφειλών μελετάται η απάλειψη της συγκεκριμένης προϋπόθεσης καθώς απευθείας θα «κόβονταν» χιλιάδες δικαιούχοι από τους 2,7 εκατομμύρια φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη.
Πέντε αλλαγές στο τραπέζι

Απαλλαγή από τον φόρογια δεσμευμένα απότο κράτος ακίνητα και ακίνητα υπό απαλλοτρίωση

Μείωση του φόρου κατά 30% για τα διατηρητέα – παραδοσιακά κτίσματα

Ελαστικοποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για απαλλαγή ή μείωση κατά 50% από τον φόρο

«Εσωτερικές» αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης των αγροτεμαχίων, στους συντελεστές απόστασης από τη θάλασσα και τους συντελεστές χρήσης

Αξιοποίηση των στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο όσοι αγρότες εισπράττουν μεγάλες επιδοτήσεις

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Footballtalk