Ο αστυνόμος Καλλιανός βρήκε την κοπέλα νεκρή στο κρεβάτι της. Η Αθανασία Δρακουλάκου, η Νάνσυ, όπως αποκαλούσαν την «ωραία Μανιάτισσα» με το υπέροχο σώμα και το μάλλον αδιάφορο πρόσωπο οι συνάδελφοί της στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, ήταν όπως ακριβώς την είχε περιγράψει στην Αστυνομία η σπιτονοικοκυρά της, ο πρώτος άνθρωπος που αντίκρισε το άψυχο σώμα της: «τσίτσιδη, όπως τη γέννησε η μάνα της, κοκαλιασμένη, ξυλιασμένη, μπλαβισμένη και με τα μάτια πεταμένα έξω, με ένα ολομέταξο κεφαλομάντιλο δεμένο σφιχτά στον λαιμό της».

Από τότε που ήταν πρωτοετής φοιτήτρια της Παντείου, ο πατέρας της, χάρη στις γνωριμίες του –«να έχει ο Θεός καλά τον βασιλιά και τον Δαβάκη» έλεγε –είχε διορίσει την Αθανασία στον ΟΛΠ και της είχε βρει ένα σπιτάκι στα Μανιάτικα για να είναι κοντά σε συγγενείς από τον Πύργο Δυρρού και το Γύθειο. Παρά την προίκα της και τα προξενιά, η κοπέλα είχε μείνει ανύπαντρη γιατί «ο ένας της βρώμαγε και ο άλλος της μύριζε». Στην πραγματικότητα όμως η ηρωίδα στο τελευταίο βιβλίο του Γιώργη Μασσαβέτα είναι παγιδευμένη σε έναν απαγορευμένο έρωτα αφού από τα μαθητικά της χρόνια συνδέεται κρυφά με τον αδελφό της μητέρας της.

Τα ευρήματα στον χώρο του εγκλήματος είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Ιχνη από στάχτες σε ένα τασάκι, δύο ποτήρια στον νεροχύτη χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα. Μόνο «μία μετρίου μήκους ανδρική γκρίζα τρίχα» βρέθηκε στο μαξιλάρι του θύματος που πέθανε κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Ο ιατροδικαστής δεν αποκλείει «το μοιραίο να προήλθε παρά τη βούληση αμφοτέρων, ως ακραία μορφή σαδομαζοχιστικού ερωτικού παιγνίου». Γρήγορα θα εντοπιστούν τρεις ύποπτοι, ο Ηλίας Χασανάκος, ο αιμομείκτης θείος που είναι παντρεμένος και πατέρας έξι παιδιών «με δικό του βενζινάδικο στο Γύθειο», ο Λάζαρος Τριανταφυλλίδης, χειρομάντης, πρώην οικοδόμος, ποντιακής καταγωγής, αλλά και ο Πέτρος Κόκλας, ένας γοητευτικός πενηντάρης απατεώνας που παριστάνει τον επιχειρηματία ενώ στην πραγματικότητα διακινεί λαθραία από την Αμερικανική Βάση του Ελληνικού.

Ακολουθώντας τα χνάρια του Γιάννη Μαρή ο Γιώργης Μασσαβέτας γράφει ένα άρτιο αστυνομικό μυθιστόρημα με ανατρεπτικό τέλος. Εχει σασπένς αλλά και σκηνές καυτού σεξ. Ταυτόχρονα όμως το Εγκλημα στα Μανιάτικα είναι μια ηθογραφία της ελληνικής κοινωνίας με πολιτικές προεκτάσεις. Το σημαντικότερο ατού του βιβλίου είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφεται ο κιτρινισμός του Τύπου και η διαπλοκή των μηχανισμών της εξουσίας, πεδία που ο γνωστός δημοσιογράφος γνωρίζει καλά. Στην προκειμένη περίπτωση ένας αστυνομικός παθιασμένος για προβολή και ένας αδίστακτος δημοσιογράφος κατασκευάζουν ενόχους και διαμορφώνουν μια κοινή γνώμη έτοιμη να αποδεχθεί τη θυσία ενός κατασκευασμένου ενόχου.