Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο είχαν συγκεντρωθεί αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο για τη γιορτή «Christopher Street Day». Αλλά η ημέρα της χαράς και ανεκτικότητας στη γερμανική πρωτεύουσα κατέληξε το Σάββατο το βράδυ σε νύχτα τρόμου που έσπειρε ένας νεαρός ισλαμιστής 21 ετών.

Ο δράστης, που αρχικά διέφυγε αλλά έπειτα από πολύωρο ανθρωποκυνηγητό έπεσε νεκρός, χθες το βράδυ, από αστυνομικά πυρά, ήταν γνωστός στις αστυνομικές Αρχές, οι οποίες θα πρέπει τώρα να απαντήσουν όχι μόνον σε ερωτήματα για την επίθεση, αλλά και γιατί δεν στάθηκε δυνατόν να αποτραπεί το μακελειό.

Η γιορτή με τους σταρ τραγουδιστές στην Πύλη του Βρανδεμβούργου είχε τελειώσει, αποχωρούσαν οι επισκέπτες που είχαν κατακλύσει το Βερολίνο, όταν στις δέκα το βράδυ του Σαββάτου, ένας άνδρας που οδηγούσε ένα άσπρο βαν αυτοκίνητο έπεσε πάνω στα κιγκλιδώματα της οδού Λενέ-στράσε και μπήκε στο πάρκο, χτυπώντας και παρασέρνοντας όποιον έβρισκε μπροστά του στην Αχορνστάιγκ.

Μία γυναίκα σκοτώθηκε επί τόπου, άλλοι 29 τραυματίστηκαν, τρεις από αυτούς σοβαρά, αλλά σε σταθερή στο μεταξύ κατάσταση. Ο άνδρας οδήγησε περίπου 450 μέτρα μέσα στο πάρκο πριν ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο πέφτοντας πάνω σε ένα δένδρο. Διέφυγε απειλώντας με μαχαίρι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Και έκτοτε καταζητούνταν όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και σε όλα τα σύνορα της Γερμανίας.

Τελικά, χθες το βράδυ, η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Χ πως πυροβόλησε και τον σκότωσε, αφού εκείνος επιχείρησε να επιτεθεί σε αστυνομικούς με μαχαίρι σε περιοχή με αστικούς λαχανόκηπους στο προάστιο Σπαντάου. «Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έτρεξε προς τους αστυνομικούς οπλισμένος με αιχμηρό όπλο, με αποτέλεσμα τα όργανα της τάξης να ανοίξουν πυρ. Παρά τις άμεσες προσπάθειες ανάνηψης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Βερολίνου, υπέκυψε στα τραύματά του και διαπιστώθηκε ο θάνατός του επί τόπου», ανέφερε η αστυνομία.

Δράστης είναι ο γερμανός υπήκοος, λιβανικής καταγωγής, Αμπντούλ Μπαλούτ, 21 ετών. Ηταν γνωστός στις διωκτικές Αρχές ως ισλαμιστής, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Γεννημένος στο Βερολίνο το 2005, φέρεται να προσπάθησε πέρυσι να ενταχθεί στην ισλαμιστική οργάνωση IS και σύμφωνα με το «Σπίγκελ» πήγε για τον λόγο αυτό στο Λίβανο. Συνελήφθη μετά την επιστροφή του στη Γερμανία. Στη δίκη που ακολούθησε το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους και δέκα μηνών με αναστολή – ο εισαγγελέας είχε προτείνει σχεδόν τρία χρόνια.

Ο Μπαλούτ δεν πρέπει να έδρασε μόνος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «BILD», η αστυνομία έχει στοιχεία για πιθανό συνεργό του, η ταυτότητα του δεύτερου υπόπτου παραμένει άγνωστη.

Πριν από λίγες εβδομάδες, οι Αρχές ασφαλείας φέρεται να πήραν την πληροφορία ότι ο δράστης είχε δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο φωτογραφία ενός όπλου. Ωστόσο, η αστυνομία στην έρευνα στο διαμέρισμά του βρήκε μόνο ένα ψεύτικο όπλο.

Σήμερα επρόκειτο να εμφανιστεί σε πρόγραμμα αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης. Αλλά αυτός είχε άλλα σχέδια: να επιτεθεί στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, που για τους φανατικούς ισλαμιστές ιδεολογικά είναι κόκκινο πανί. Το διαμέρισμα όπου έμενε ο Μπαλούτ απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πλατεία, Ποτσντάμερ-Πλατς που ήταν γεμάτη με κόσμο εκείνη την ώρα και μόλις ένα χιλιόμετρο από το σημείο της επίθεσης Αχορνστάιγκ.

Το όνομα Μπαλούτ είναι γραμμένο με πράσινο μαρκαδόρο σε ένα από τα κουδούνια στο συγκρότημα κτιρίων στην οδό Μπισινγκτσάιλε. Ανδρες της αστυνομίας και ειδικών δυνάμεων έκαναν έφοδο στο διαμέρισμά του στο πενταώροφο κτίριο με τις πολλαπλές εισόδους, χτένισαν και με θερμικές κάμερες την ευρύτερη περιοχή του πάρκου Τιργκάρτεν. Ειδικά συνεργεία ερεύνησαν για εκρηκτικά και το λευκό βαν που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση. Οι έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών συνεργών του συνεχίζονται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
0 /50
0 /2000
YouTube thumbnail