Η τελευταία βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι μόνο η πρώτη τέτοιας κλίμακας που έχει συμβεί εδώ και χρόνια, αλλά αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στη δράση και στο τοπίο της ελληνικής τρομοκρατίας. Κρίνεται από τις αρμόδιες Αρχές ως μια πολύ σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια, και μάλιστα σε ώρα που στο σημείο θα μπορούσαν να υπάρξουν θύματα.

Η αντίδραση της κυβέρνησης έδειξε πως στο Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο μιας πιθανής τρομοκρατικής αναζωπύρωσης. Το μήνυμα ωστόσο δεν είναι ευκαιριακό, ούτε επικοινωνιακό. Οφείλει να περάσει και σε όλους τους υπηρεσιακούς και επιχειρησιακούς αρμόδιους που σήμερα κατέχουν θέσεις ευθύνης: είναι σημαντικό να χτυπηθεί, ήδη από τη γέννησή της, κάθε προσπάθεια αναβίωσης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Η χώρα μας έχει πικρή πείρα και τραγική εμπειρία από τρομοκρατικές οργανώσεις των οποίων οι ενέργειες συχνά πνίγονταν στο αίμα, μετρώντας ανθρώπινα θύματα. Οποιοδήποτε πισωγύρισμα σε μια τέτοια περίοδο, με εγκληματικές πράξεις που φορούν τάχα πολιτικό μανδύα για να δικαιολογηθούν, αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας, για τα βήματα προς το μέλλον και τον εκσυγχρονισμό της. Κυρίως όμως μια τέτοια επιστροφή είναι επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή και τα βήματα που έχουν γίνει συλλογικά απέναντι στη βία. Κι αυτήν την ανοχή η χώρα την πλήρωσε εξίσου ακριβά.