Η ζωή δεν τελειώνει με το φινάλε της αθλητικής καριέρας. Κάθε άλλο. Μυαλό και θέληση να έχεις (και κάποια λεφτά για να ξεκινήσεις). Πάνω από όλα όμως είναι η ομάδα. Αυτό τονίζει κάθε φόρα ο Πάου Γκασόλ. Aυτό σκέφτηκε όταν ο Ικερ Κασίγιας και η Telefonica του πρότειναν να μπει σε ένα επενδυτικό σχήμα για την ενίσχυση της τεχνολογίας στον αθλητισμό. Οι δυο θρύλοι του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ μαζί με την Wayra (θυγατρική και επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα καινοτομίας) της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, συμμάχησαν για να υποστηρίξουν αθλητικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Σε κάθε ανθρώπινη ομάδα, όταν δημιουργείται μια κουλτούρα εργασίας, ασφάλειας, σεβασμού και αλληλεγγύης, τα αποτελέσματα έρχονται από μόνα τους». Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα που μετέδωσε ο Καταλανός Γκασόλ στο τελευταίο South Summit στη Μαδρίτη. Αυτές είναι συμβουλές και οδηγίες με τις οποίες ο πρώην αστέρας του ΝΒΑ προσπαθεί να βοηθήσει επιχειρηματίες στα έργα των οποίων επενδύει μέσω της Gasol16 Ventures. Μια εταιρεία που κάνει κοινό βήμα μαζί με την εταιρεία – «επιταχυντή» των start-up, «Iker SportBoost» που ανήκει στον πρώην τερματοφύλακα της Ρεάλ Μαδρίτης, τον Ικερ Κασίγιας.

Τριπλή συμμαχία

Η συμμαχία αυτής της τριάδας εταιρειών ονομάζεται GameChangers3 και έχει σκοπό να συμπληρώσει η μία την άλλη για να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

Τα έργα που θέλουν να επωφεληθούν από αυτή την πρωτοβουλία θα πρέπει να διαθέτουν ένα προϊόν στην αγορά, που να σχετίζεται με τον αθλητισμό ή την υγεία και να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης. Σε αντάλλαγμα θα λάβουν επένδυση έως και ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οι τρεις είναι πεπεισμένοι για τη δύναμη αυτής της συμμαχίας, η οποία αντιπροσωπεύει επίσης την απόδειξη ότι δύο κόσμοι που φαινομενικά απέχουν μεταξύ τους όπως ένας όμιλος τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών και ο αθλητισμός, μπορούν να έχουν πολλά κοινά.

Προφανώς η παρουσία ονομάτων όπως ο Ικερ Κασίγιας και ο Πάου Γκασόλ μαζί με την Telefónica θα δώσει μεγαλύτερη προβολή στις start-ups στις οποίες στοιχηματίζουν.

Η συμβολή της AI

Ο Ικερ Κασίγιας, ένα χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή που έπαθε ενώ έπαιζε στην Πορτογαλία με την Πόρτο, είδε πολύ μπροστά όταν του μίλησαν για την πλατφόρμα Idoven που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να φροντίσει την ανθρώπινη καρδιά και να αποτρέψει πιθανά καρδιακά προβλήματα.

Eγινε επενδυτής στο έργο, ένα βήμα που τον οδήγησε σε ένα άλλο στάδιο: να ενδιαφερθεί για τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υγειονομική περίθαλψη. Από αυτή την ανησυχία γεννήθηκε το SportBoost, για να επενδύσει σε αυτού του είδους τις καινοτομίες. Εχει ήδη μια ντουζίνα επενδύσεις σε διαφορετικές εταιρείες.

«Παρέχουμε προσβασιμότητα σε αυτές τις καινοτομίες, ώστε όλοι οι αθλητές που θέλουν να τρώνε καλύτερα και μπορούν να συνεχίσουν να φροντίζουν την υγεία τους. Είναι κάτι που προσωπικά μου αρέσει και με ενθουσιάζει ιδιαίτερα για το έργο GameChangers3», αναγνωρίζει ο μεγάλος Γκασόλ.

Η Gasol16 Ventures έχει ήδη δέκα έργα στο χαρτοφυλάκιό της, στα οποία παρέχει όχι μόνο κεφάλαιο, αλλά και γνώση και εμπειρία για ανάπτυξη στον αθλητισμό και την υγεία.

Σε αυτή τη δέσμευση για καινοτομία της νέας συμφωνίας που λανσάρει την τεχνολογία στον αθλητισμό η τεχνητή νοημοσύνη, σίγουρα θα έχει πολλά να συμβάλει.

Στον κόσμο των αθλημάτων χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, «για παράδειγμα, με τη χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης για τον προγραμματισμό της προπόνησης ή την προετοιμασία αγώνων», τονίζει ο Τσέμα Αλόνσο, digital director της Telefonica.

Από την πλευρά τους, οι SportBoost και Gasol16 Ventures θα υποστηρίξουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη διευκολύνοντας την πρόσβαση και τις επαφές στον αθλητικό χώρο και προωθώντας τη δικτύωση με παίκτες, συλλόγους και ιδρύματα, καθώς και με εξατομικευμένες συμβουλές. Θα προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα επέκτασης της επιχείρησης στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, στην οποία και οι δύο εταιρείες έχουν ισχυρή παρουσία και δίκτυο επαφών.

«Αναζητούμε ταλέντα για να δώσουμε αυτή την οριστική ώθηση σε εκείνες τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ανατρεπτικές λύσεις στον κόσμο του αθλητισμού», τόνισε ο Ικερ Κασίγιας.

Για τους δυο ισπανούς μύθους του αθλητισμού δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συνεργαστούν. Οι δυο καλοί φίλοι μετά από προτροπή (και πάλι) του Κασίγιας είχαν επενδύσει και στην Idoven, αλλά και στις Indya, μια άλλη startup αφιερωμένη στην αθλητική διατροφή, και στο Draftea, μια εφαρμογή για fantasy league. Αυτό που μένει είναι να δουν σύντομα λεφτά να μπαίνουν στο ταμείο. Για την ώρα μόνο βάζουν…