Η βία στη Μέση Ανατολή προκαλεί σχεδόν πάντα αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου λόγω του πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ των χωρών παραγωγής μαύρου χρυσού στην περιοχή.

Αν και το Ισραήλ ή η Ιορδανία δεν είναι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να επεκταθεί ο πόλεμος και να εμπλακεί σε αυτόν το Ιράν, το οποίο στέλνει στις παγκόσμιες αγορές εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ άλλα κράτη της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού στον κόσμο.

Αυτό σχολίαζε η έκδοση Barron’s της Dow Jones & Company για τις εξελίξεις, καθώς οι τιμές του μαύρου χρυσού ξεπερνούσαν πάλι ακόμα και τα 92 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου (Brent). Οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ αρχίζουν να προκαλούν μεγάλες ανησυχίες στις αγορές με το Brent και το αμερικανικό αργό να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων μηνών.

Ανοδικά κινήθηκε επίσης τις τελευταίες ημέρες και το φυσικό αέριο στην Ευρώπη (TTF) ξεπερνώντας τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

Νέο άλμα.

Οι εξελίξεις αυτές, εκτός από το τεράστιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό κόστος λόγω του πολέμου, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τους καταναλωτές, αφού μετά την Ουκρανία δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για νέο άλμα στο κόστος της ενέργειας.

Με τον χειμώνα να πλησιάζει, η ζήτηση για καύσιμα και ειδικά για πετρέλαιο θέρμανσης αρχίζει να αυξάνεται.

Το άλμα στα μέσα της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε όταν επικράτησε νέα μεγάλη ανησυχία μετά τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων σε έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας. Στη συνέχεια, η Ιορδανία ακύρωσε σύνοδο κορυφής που επρόκειτο να φιλοξενήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους αιγύπτιους και παλαιστίνιους ηγέτες.

Μια μακροχρόνια σύγκρουση και κατοχή της Λωρίδας της Γάζας εμφανίζεται ως σενάριο που μπορεί να ωθήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο να επεκταθεί η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και ενδεχομένως να μπει σε αυτήν και το Ιράν, ανέφεραν αναλυτές στο Reuters.

Οι αγορές ουσιαστικά προσπαθούν να τιμολογήσουν το ενδεχόμενο να μπει και το Ιράν στον πόλεμο, το οποίο ήδη παρέχει όπλα και χρήματα στη Χαμάς, κάτι που θα σήμαινε κάθετη αύξηση των κινδύνων για προβλήματα στις ροές πετρελαίου.

Ράλι.

Πριν από την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, είχε γίνει ράλι πετρελαίου έπειτα από δηλώσεις αξιωματούχων του Ιράν, μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του OPEC+, ότι μπορεί να υπάρξει και νέο μέτωπο στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη φορά στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου βρίσκεται ο Λίβανος, με δυνάμεις της Χεζμπολάχ, οι οποίες πρόσκεινται στην Τεχεράνη.

Αυτό ήταν αρκετό για να καταγραφεί την περασμένη Παρασκευή ημερήσια άνοδος στις τιμές που ξεπέρασε το 5,5% στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Επιπλέον αναμένεται κλιμάκωση των εχθροπραξιών με χερσαία ή άλλη επίθεση από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος ζήτησε την εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.

Αποθέματα.

Εκτός από τις γεωπολιτικές εντάσεις, και άλλοι παράγοντες υποστηρίζουν επίσης τις τιμές του πετρελαίου. Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν πολύ πιο απότομα από το αναμενόμενο – κατά 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 13 Οκτωβρίου – σε σύγκριση με την πρόβλεψη για πτώση 300.000 βαρελιών, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Ολα αυτά την ώρα που ο OPEC+ έχει αποφασίσει – πριν από τα γεγονότα στο Ισραήλ – μεγάλης μειώσεις στην παραγωγή σε μια προσπάθεια να μείνουν ψηλά οι τιμές. Επίσης η αγορά έχει επηρεαστεί και από την επιβολή κυρώσεων της Δύσης στις ρωσικές ροές πετρελαίου με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καμπανάκι από οίκους.

Πλέον, η προοπτική να πιάσει ο μαύρος χρυσός ξανά τα επίπεδα των 100 δολαρίων βρίσκεται στο τραπέζι.

Στην αρχή της σύγκρουσης Χαμάς και Ισραήλ, η UBS έκανε λόγο για «ανησυχίες ότι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου, ιδιαίτερα από το Ιράν», όπως αναφέρεται.

Στα τρία γενικά σενάρια που αναφέρει η ελβετική τράπεζα, το χειρότερο αφορά περιφερειακή κλιμάκωση.

Στο αρνητικό αυτό σενάριο, η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί και να συμπεριλάβει κι άλλα έθνη, με την πιθανότητα μεγαλύτερης διατάραξης του εφοδιασμού πετρελαίου. «Οι κίνδυνοι να παρασυρθεί η σύγκρουση στο Ιράν έχουν αυξηθεί, κατά την άποψή μας.

Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, η παραγωγή του αργού έχει ανακάμψει σε πάνω από 3,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως (mbpd), που είναι υψηλό πέντε ετών, με τις εξαγωγές να κυμαίνονται περίπου στο 1,5 mbpd.

Σε μια ήδη υποτροφοδοτούμενη αγορά πετρελαίου, οι διαταραχές στις ιρανικές εξαγωγές είτε μέσω διευρυνόμενων συγκρούσεων είτε λόγω αυστηρότερων κυρώσεων θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα» προειδοποιεί η UBS.