Χαμόγελα, αλλά και περίσκεψη. Αυτά επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στον απόηχο του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Χαμόγελα αφού μια πρώτη ανάγνωση θέλει δικαιωμένη την έγκαιρη γραμμή του Στέφανου Κασσελάκη για στηρίξεις στους προοδευτικούς υποψηφίους στον δεύτερο γύρο. Περίσκεψη αφού μια ανάγνωση θέλει την Κουμουνδούρου να ετεροκαθορίζεται σε στηρίξεις όπου δεν είχε το πάνω χέρι, ενώ μετράει λιγοστούς δήμους αμιγώς βαμμένους με το δικό της χρώμα.

Παρ’ όλα αυτά, από τον ΣΥΡΙΖΑ σκανάρουν τον όλο χάρτη, αποκωδικοποιούν τα πιο πολιτικά αλλά και τοπικά συμπεράσματα και θεωρούν οι πιο επίσημες κομματικές πηγές πως καταλήγουν σε μια σειρά συνόψεις αναγκαίες και χρήσιμες και για τον δικό τους εσωτερικό διάλογο, και για το πώς θα κινηθούν έναντι της κυβέρνησης, αλλά και στο πώς θα βηματίσουν μέχρι της ευρωεκλογές και τη νέα κινητικότητα στην Κεντροαριστερά. Συνεχίζοντας το σκεπτικό της Κυριακής, σημειώνουν για παράδειγμα πως μια βασική ανάγνωση που πρέπει να γίνει έχει να κάνει με την ήττα της αλαζονείας των κυβερνώντων και με την όπως λένε «καθαρή ήττα του συστήματος Μαξίμου».

Την περιγράφουν ως στρατηγική-επιτελική ήττα με την έννοια ότι τουλάχιστον όσον αφορά την απώλεια των δύο μεγαλύτερων δήμων της χώρας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας είχε ρίξει τεράστιο βάρος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Βλέπουν δε δυναμική για τον προοδευτικό χώρο που επιτάχυνε η γραμμή Κασσελάκη και η δική τους «συνέπεια» ως προς την στρατηγική της σύγκλισης. Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν έναν έντεχνο διαχωρισμό της στάσης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που την εκτιμούν ως πιο προωθητική των συμπλεύσεων και εκείνης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, που τη διαβάζουν πιο κατώτερη του αναμενομένου δείχνοντας αλαζονεία. Το τελευταίο είναι και ενδεικτικό ως έναν βαθμό του πώς θέλει να προσέλθει στην όλη ζύμωση ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα και αν θέλει να αποκρούσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο της Χαριλάου Τρικούπη σε αυτή. Στη βάση προγραμμάτων πάντα, λένε πάντως όλοι. Το επανέλαβε και ο Κώστας Ζαχαριάδης χθες στο Mega περιγράφοντας πώς επιλέχθηκε η στήριξη στον Χάρη Δούκα.

Η δήλωση Σπίρτζη και

η απάντηση Σκουρλέτη

Ως ρήγμα όμως βλέπουν την κάλπη και στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, αλλά και στον τρόπο διαχείρισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πολλών γαλάζιων δημάρχων και περιφερειαρχών. Οι κάλπες όμως πυροδότησαν εκ των πραγμάτων και διαφορετικές ερμηνείες για το ελιξίριο ανάταξης του χώρου. Ο Χρήστος Σπίρτζης, για παράδειγμα, εμμένοντας σε μια δική του γραμμή δεν δίστασε χθες να επαναλάβει τη δυνατότητα για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι ένα πρόπλασμα, είναι η απόδειξη για τη συνεργασία» είπε ο Σπίρτζης (Σκάι), προσθέτοντας ότι «αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – και εδώ έχει μεγάλες ευθύνες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – προχωρούσαν σε συνεργασία από τον πρώτο γύρο τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά». Μίλησε θετικά δε, για τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου.

Η όλη άποψη δεν έμεινε αναπάντητη εντός ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα από ένα εκ των πρωτοκλασάτων στελεχών της Ομπρέλας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πάνο Σκουρλέτη: «Είναι άλλο η συγκρότηση αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών και άλλο η συγχώνευση και η μετάλλαξη της Αριστεράς σε έναν ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς», είπε ο Σκουρλέτης (Alpha 98,9) και προσέθεσε πως από τότε που η επιλογή της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ «πήρε τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξής του, της ιδεολογικής και προγραμματικής του μετατόπισης μέσα από μια πορεία εγκατάλειψης του χώρου της Αριστεράς, άρχισε στην πράξη η απαξίωση και η συρρίκνωση του χώρου μας. Σε μια τέτοια προοπτική είμαι εντελώς αντίθετος». Εν τω μεταξύ χθες πυρά κατά Κασσελάκη εξαπέλυσε εκ νέου ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος διαφώνησε με τη σύνδεση Κεφαλαίου και Αριστεράς από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.