Προκάλεσε αίσθηση η δήλωση του προπονητή των Σακραμέντο Κινγκς, Μάικ Μπράουν, για τον Σάσα Βεζένκοφ: «Δεν ξέρω ακόμα αν θα είναι στο rotation στο ξεκίνημα της κανονικής περιόδου, πρέπει να γίνει καλύτερος με κάθε ευκαιρία που παίρνει», είπε και άφησε πολύ κόσμο με φρύδια σηκωμένα και την απορία ζωγραφισμένη στα μάτια. Είναι δυνατόν ο καλύτερος παίκτης της Ευρωλίγκας να μην έχει θέση σε μια ομάδα του ΝΒΑ, η οποία μάλιστα τον παρακολουθούσε πολύ στενά επί δύο χρόνια και έκανε τα πάντα για να τον πείσει να διασχίσει τον Ατλαντικό;

Αρχικά πρέπει να δούμε γιατί έκανε αυτή τη δήλωση ο Μπράουν. Υπάρχουν δύο εκδοχές. Πρώτον, γιατί θέλει, ακριβώς επειδή ο Βεζένκοφ πάει στο ΝΒΑ ως ο MVP της Ευρωλίγκας, να του περάσει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να θεωρεί τίποτα δεδομένο και ότι τα λεπτά συμμετοχής του εξαρτώνται απόλυτα από τη δουλειά του στις προπονήσεις και την αξιοποίηση των ευκαιριών που θα παίρνει κάθε μέρα. Δεύτερον, επειδή εκτιμά ότι ο Σάσα εμφανίζει σοβαρές αδυναμίες κυρίως στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού, όπου στο ΝΒΑ δίνουν μεγάλη σημασία. Επεσήμανε μάλιστα ότι ο 28χρονος έχει δείξει την ευελιξία του στην επίθεση, αλλά για την άμυνα δεν είπε κουβέντα. Πράγμα που μπορεί κάλλιστα να ερμηνεύσει κανείς ότι τον προβληματίζει.

Αν ισχύει η πρώτη εκδοχή, ο Σάσα δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα. Είναι έξυπνος άνθρωπος, προσγειωμένος, πειθαρχημένος και δεν θα πέσει στην παγίδα. Αν, όμως, ισχύει το δεύτερο, υπάρχει πρόβλημα. Διότι για να παίξει την άμυνα που ζητούν στο ΝΒΑ, θα πρέπει να υπερβεί τα περιορισμένα, σε σχέση με τα στάνταρντ που υπάρχουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αθλητικά του προσόντα (άλμα, ταχύτητα, δύναμη) και να προσαρμοστεί γρήγορα σε μια κατάσταση όπου, τουλάχιστον στην αρχή, θα παίζει πολύ λιγότερο σε σύγκριση με την ώρα που θα κάθεται στον πάγκο. Κι αυτό δεν είναι εύκολο για παίκτες που έχουν συνηθίσει να είναι πρωταγωνιστές.

Ευκαιρίες θα πάρει, αλλά όχι άπειρες. Στο ΝΒΑ δεν έχουν μεγάλη υπομονή, ειδικά με παίκτες που αποφασίζουν να παίξουν στη λίγκα στην ηλικία του Βεζένκοφ και δεν έχουν μπροστά τους πολλά περιθώρια ατομικής βελτίωσης. Είναι στο χέρι του να τις αξιοποιήσει.