Σε ορισμένους δήμους της χώρας, η αλλαγή… σκυτάλης σήμαινε στην πραγματικότητα επιστροφή σε… παλιά λημέρια για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους, οι οποίοι ύστερα από απουσία ετών αναλαμβάνουν πάλι ενεργό αυτοδιοικητικό ρόλο.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Δήμος Καλλιθέας, στον οποίο η κάλπη της Κυριακής έφερε αλλαγή σκηνικού. Ωστόσο, ο πρωταγωνιστής δεν ήταν άγνωστος. Ο Κώστας Ασκούνης, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,05% έναντι του αντιπάλου του και νυν δημάρχου Δημήτρη Κάρναβου (39,76%), επιστρέφει σε… γνώριμα μέρη. Από το 1999 έως το 2014, ο Ασκούνης είχε τα ηνία του Δήμου Καλλιθέας ενώ στην τρέχουσα δημοτική θητεία συμμετείχε από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Πολύ έντονο το… φαινόμενο της εκλογής «παλιών» δημάρχων καταγράφεται στις Κυκλάδες. Σαντορίνη, Μύκονος, Τήνος και Ανδρος από την 1η Ιανουαρίου θα έχουν δημάρχους ανθρώπους που βρίσκονταν στον δημαρχιακό θώκο για μία ή και περισσότερες θητείες.

Η μεγάλη ανατροπή συνέβη στο Νησί των Ανέμων, όπου ο δήμος άλλαξε χέρια και επέστρεψε σε αυτά του Χρήστου Βερώνη, ο οποίος είχε συμπληρώσει συνολικά 18 χρόνια θητείας στον Δήμο Μυκόνου. Εχοντας κερδίσει πέντε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, ο Βερώνης κατείχε τον τίτλο του μακροβιότερου δημάρχου στο νησί. Επειτα από 15 χρόνια επέστρεψε και «άρπαξε» τον δήμο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 50,86% των ψήφων, έναντι 34,23% που συγκέντρωσε ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς.

Αντίστοιχα, στη γειτονική Τήνο, η κάλπη έδειξε την… έξοδο από τη δημαρχία στον Γιάννη Σιώτο και ταυτόχρονα την επιστροφή του Παναγιώτη Κροντηρά, ο οποίος έλαβε 45,25% έναντι 35,23% του νυν δημάρχου. Δεν είναι καινούργιος ρόλος για τον Κροντηρά, ο οποίος ήταν ο πρώτος δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Τήνου την περίοδο 2011 – 2014 ενώ παλαιότερα υπήρξε δήμαρχος του πρώην Δήμου Εξωμβούργου Τήνου. Υστερα από δύο θητείες στη θέση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναλαμβάνει τη δημαρχία.

Με ποσοστό 44,53% ο Νίκος Ζώρζος διεκδίκησε και κέρδισε τη μάχη στον Δήμο Θήρας και επιστρέφει ύστερα από ένα… διάλειμμα τεσσάρων ετών. Ο Ζώρζος από το 2011 έως το 2019 κατείχε τα ηνία στον δήμο του δημοφιλούς νησιού.

Υστερα από ένα εκλογικό θρίλερ και με διαφορά μόλις 27 ψήφων, ο Δήμος Ανδρου άλλαξε χέρια, σε ένα σκηνικό που θύμιζε την εκλογική βραδιά του 2019 με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ο φετινός νικητής, όμως, ήταν ο ηττημένος της προηγούμενης αναμέτρησης. Με ποσοστό 50,22% ο Θεοδόσης Σουσούδης επιστρέφει στη δημοτική αρχή του νησιού ύστερα από μία θητεία, αφήνοντας δεύτερο τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Λοτσάρη με 49,78%.

Με ένα σαρωτικό ποσοστό, που έφτασε το 80,61% ο Παύλος Μπαριτάκης άφησε κατά πολύ πίσω τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Κωνσταντίνο Μωυσάκη, αναδείχθηκε την Κυριακή δήμαρχος Βιάννου κι έτσι επιστρέφει στη θέση που κατείχε για εννέα χρόνια από το 2011 ως το 2019. Μάλιστα, και στην εκλογική αναμέτρηση του 2014 είχε καταφέρει να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Αλλά και στα Σφακιά ένας «παλιός» γνώριμος επέστρεψε στον δήμο. Με 1.156 ψήφους έναντι 1.009 του αντιπάλου, ο Γιάννης Ζερβός εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή – για δεύτερη, μάλιστα, φορά – δήμαρχος Σφακίων. Ο Ζερβός είχε διατελέσει δήμαρχος στην πιο προηγούμενη αυτοδιοικητική θητεία, την περίοδο, δηλαδή, 2014 – 2019.