Κέρδισε η αποχή

Το πόσο μεγάλη ήταν η αποχή σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτυπώνεται καλύτερα στον Δήμο της Αθήνας. Ο Κώστας Μπακογιάννης πήρε 57.799 ψήφους, ο Χάρης Δούκας 19.842, ο Κώστας Ζαχαριάδης 18.668 και ο Νίκος Σοφιανός 18.002. Πόσοι πολίτες ήταν, με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, εκείνοι που δεν πήγαν; Περίπου 304.500. Και το πρόβλημα στον δεύτερο γύρο εκτιμάται πως ίσως είναι μεγαλύτερο, ειδικά στις περιοχές που έχουν εκλέξει περιφερειάρχη, αλλά ακόμα «κρίνεται» ο Δήμος.

Πάμε ντιμπέιτ

Ποια είναι η τελευταία φορά που είδαμε ντιμπέιτ για τον Δήμο της Αθήνας; Είναι ιστορική η συζήτηση που θα γίνει σήμερα το βράδυ, όχι μόνο γιατί το φαβορί (δηλαδή ο Μπακογιάννης) δεν φοβήθηκε να μπει σε διάλογο, αλλά γιατί αυτός ο διάλογος θα έχει πολύ καλύτερους όρους από τον αντίστοιχο που διεξήχθη στις εθνικές κάλπες: οι ερωτήσεις θα είναι 14 για 7 θεματικές (λειτουργία της πόλης, ασφάλεια, κλιματική αλλαγή, υποδομές, κοινωνική πολιτική, πολιτισμός, ελεύθερη ερώτηση), ο δημοσιογράφος θα έχει την επιλογή για μια επεξηγηματική ερώτηση, ενώ δίνεται η δυνατότητα οι δύο υποψήφιοι να υποβάλουν έως τρεις ερωτήσεις απευθείας στον αντίπαλό τους.

Χωρίς ανταλλαγές

Στις μάχες για τους Δήμους της Αθήνας και της Πάτρας αντικατοπτρίζονται δύο διαφορετικές πολιτικές επιλογές για τον «ρυθμιστή»: το ΚΚΕ, μέσω του Δημήτρη Κουτσούμπα, έδωσε γραμμή για «λευκό ή άκυρο», δεδομένο που όλα δείχνουν πως δεν θα αλλάξει για τον Δήμο της Αθήνας. Στο ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, δεν ζητούν ανταλλαγές για τη στήριξη του «κόκκινου» Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα – η οποία, ωστόσο, δεν είναι δεδομένη, καθώς τον τελευταίο λόγο έχουν η νομαρχιακή επιτροπή και ο συνδυασμός του Βασίλη Αϊβαλή, που είχε την επίσημη στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται πως ο τέταρτος σε ψήφους, Πέτρος Ψωμάς, δήλωσε πως θα στηρίξει την παράταξη του γαλάζιου Κωνσταντίνου Σβώλη.

Αυτοάμυνα

Υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα τάχθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή της με την εσθονή πρωθυπουργό Kaja Kallas. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε καθαρή θέση και καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δηλώνοντας συγκλονισμένη «από τη βία κατά αμάχων και από τις εν εξελίξει ομηρίες αθώων». Στο ίδιο κλίμα, με τη σημείωση της ανάγκης διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής, ήταν και το τηλεφώνημά της με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog.