Με στοχευμένη κινητοποίηση στα σημεία της επικράτειας όπου το βαθύ μπλε της κυβερνώσας παράταξης ξεθώριασε σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, καλυπτόμενο από άλλες αποχρώσεις (είτε τις «αντάρτικες» είτε τις αντιπολιτευτικές), κινούνται το Μαξίμου και η Πειραιώς προς τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ανάλυση του εκλογικού χάρτη στην κομματική έδρα οδήγησε σε αποφάσεις, καθώς χθες το βράδυ προέκυψε νέο πλάνο γαλάζιας – πενθήμερης – «επιστράτευσης». Παρά τις εκτιμήσεις για μερικές πολύ δύσκολες αναμετρήσεις και για κάποια εκλογικά ντέρμπι την ερχόμενη Κυριακή, η ΝΔ εξακολουθεί να διεκδικεί την ολική επικράτηση στις περιφέρειες. Είναι άλλωστε ένας στόχος από τον οποίο δεν μπορεί πλέον να υπαναχωρήσει, δεδομένου ότι από μόνη της ανέβασε τον πήχη στο απόλυτο «13-3» (περιφέρειες συν τους τρεις δήμους – Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς), όπου έδωσε επίσημες στηρίξεις. Προς το παρόν η γαλάζια ερμηνεία του θετικού για τη ΝΔ πρώτου εκλογικού αποτελέσματος συνοψίζεται στην τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι απέναντι σε μια κυβέρνηση που «προσπαθεί, δίνει λύσεις, κάνει έργο, κάνει την αυτοκριτική της, θέλει να τρέξει πιο γρήγορα» βρίσκεται μια αντιπολίτευση που «έχει άρνηση πραγματικότητας». Επειτα από επτά κερδισμένες περιφερειακές «μάχες», η προσοχή πέφτει στις έξι επικείμενες «μονομαχίες» με διαφορετικές εκτιμήσεις για την καθεμία αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκ νέου σε πρώτο πλάνο για την υποστήριξη των επιλογών του.

Τον τόνο έδωσε ο ίδιος προς το γαλάζιο στρατόπεδο με τη χθεσινή μετάβασή του στη Λέσβο. Ταυτόχρονα νέα… φύλλα πορείας πήραν υπουργοί (Μάκης Βορίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Σοφία Ζαχαράκη κ.λπ.), ενώ ζητήθηκε από βουλευτές και τοπικά στελέχη να σηκώσουν βάρος χωρίς «πικρίες». Στην κινητοποίηση συμμετέχει ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα βρεθεί και εκείνος εκτός έδρας, έχοντας κερδίσει άνετα την Περιφέρεια Αττικής, ενώ στη στρατηγική του β’ γύρου περιλαμβάνονται ειδικές αποστολές βουλευτών σε κάθε δήμο του κάθε νομού στις υπό διεκδίκηση περιφέρειες. Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης μετά τη Μυτιλήνη, όπου έσπευσε για τη στήριξη του Αλκιβιάδη Στεφανή, στοχεύει σε άλλες δύο ή τρεις επισκέψεις: στη Θεσσαλία (Λάρισα), στη Θράκη (Αλεξανδρούπολη) και στο Ιόνιο.

Το Βόρειο Αιγαίο

«Εδώ το διακύβευμα δεν είναι μόνο η αναπτυξιακή δυναμική. Εδώ έχουμε και άλλα ζητήματα εθνικού περιεχομένου τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε ο Πρωθυπουργός από τη Λέσβο, όπου συνάντησε και στελέχη του Λιμενικού στο περιπολικό σκάφος «Μαρίνος Ζαμπάτης». Στο Βόρειο Αιγαίο ο Στεφανής οριακά δεν «έγραψε» 40%, ωστόσο εκτιμάται ως θετικός ο «αέρας» των 6.188 ψήφων έναντι του Κώστα Μουτζούρη. Οι γαλάζιοι θεωρούν ότι η νίκη μπορεί να κλειδώσει εφόσον πέσει μεγαλύτερη προσοχή στη Λέσβο. Εκεί η απόσταση Στεφανή – Μουτζούρη μετριέται σε 849 ψήφους, ενώ περιθώρια για μεγαλύτερη ψαλίδα διακρίνονται και στη Χίο, παρά το 40,96% του Στεφανή.

Η Θεσσαλία

Ο Πρωθυπουργός θέλει νέα επίσκεψη στη Θεσσαλία προκειμένου να τη συνδυάσει και με μήνυμα στήριξης στους πλημμυροπαθείς (στη Λάρισα προγραμματίζονται νέες κυβερνητικές συσκέψεις από σήμερα). Πρόκειται επίσης για τη μόνη περιφέρεια με «μάχη» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και όχι με… γαλαζωπή αναμέτρηση. Ο Κώστας Αγοραστός μπαίνει στον β’ γύρο με προβάδισμα, ωστόσο ζητείται μεγαλύτερη συσπείρωση καθώς ο υποστηριζόμενος από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουρέτας καταγράφει καλή επίδοση. Ειδικά στη Μαγνησία ο Κουρέτας έκοψε πρώτος το νήμα (37,14%) με δεύτερο τον Αγοραστό (35,72%) και με τρίτη την Ελευθερία Τζανακούλη, που εκτιμάται ότι συνολικά έκοψε γαλάζιες δυνάμεις.

Η Ανατ. Μακεδονία – Θράκη

Στο «ραντάρ» του Μητσοτάκη παραμένει η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, όπου ο Χρήστος Μέτιος έχει απέναντί του τον «αντάρτη» Χριστόδουλο Τοψίδη. Ειδικά στον Εβρο, που δοκιμάστηκε σκληρά με τις πυρκαγιές, ο Τοψίδης ανέβασε τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019 και βρέθηκε στην πρώτη θέση (το ίδιο στη Δράμα), ενώ ο Μέτιος διατηρεί σαφές προβάδισμα σε Καβάλα, Ροδόπη και Ξάνθη.

Το Ιόνιο

Σε ό,τι αφορά το Ιόνιο, κρίνεται από τη ΝΔ ως η δυσκολότερη αναμέτρηση αυτή μεταξύ της Ρόδης Κράτσα (27,41%) και του Γιάννη Τρεπεκλή (32,54%).

Η Δυτική Μακεδονία

Η Δυτική Μακεδονία είναι η δεύτερη περιφέρεια με πρώτο τον «αντάρτη», τον Γιώργο Αμανατίδη (35,54%), και όχι τον υποψήφιο της ΝΔ, τον Γιώργο Κασαπίδη (34,23%), ο οποίος έκανε χαμηλές πτήσεις σε Κοζάνη και Καστοριά, και μένει να φανεί εάν θα λειτουργήσει και πώς ως ρυθμιστής η Γεωργία Ζεμπιλιάδου (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) που κατέγραψε καλή επίδοση (21,48%).

Η Πελοπόννησος

Στην Πελοπόννησο ο Δημήτρης Πτωχός «φλέρταρε» με την εκλογή από την πρώτη Κυριακή, με διαφορά άνω των 10 μονάδων από τον Πέτρο Τατούλη. Η προσοχή της ΝΔ στρέφεται στην Αρκαδία, όπου πέραν της εντοπιότητας του Τατούλη κρίθηκε αναιμική η τοπική νεοδημοκρατική κινητοποίηση.

Οι δήμοι

Στο μεταξύ, στους δήμους, η Θεσσαλονίκη προβληματίζει καθώς εκτιμάται ότι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας χρειάζεται μεγάλη κομματική συσπείρωση απέναντι στον Στέλιο Αγγελούδη.