Για ορισμένους αυτοδιοικητικούς υποψηφίους, η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δεν έχει τελειώσει ακόμα καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη δεύτερη Κυριακή και τα ντέρμπι του δεύτερου γύρου. Για τον Παναγιώτη Πλακεντά όμως, τον 55χρονο που επανεξελέγη δήμαρχος Εορδαίας, έχοντας διανύσει στον χώρο μια πορεία 20ετή (κυρίως στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, γράφοντας χιλιόμετρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήδη από το 2002, όταν πρωτοεξελέγη δημοτικός σύμβουλος Πτολεμαΐδας), όλα ξεκαθάρισαν από την πρώτη Κυριακή, καθώς ο ίδιος και η παράταξή του «Ενωμένη Εορδαία» κατέγραψαν θριαμβευτικό ποσοστό νίκης, το οποίο τελικά «κλείδωσε» χθες στο 86,49%. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Παναγιώτης Πλακεντάς προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τι έπαιξε ρόλο στο να τον ψηφίσουν τόσο μαζικά οι δημότες δίνοντάς του την ευκαιρία να συνεχίσει να υλοποιεί όλα όσα έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει εις πέρας στη δεύτερη θητεία του στον Δήμο Εορδαίας.

«Προσπαθήσαμε να υπηρετήσουμε το όνομα του συνδυασμού μας – «Ενωμένη Εορδαία» – και ζητήσαμε από τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτό. Ο κόσμος το αποδέχτηκε και μας έδωσε αυτό το ποσοστό, το 86,49%, εκτιμώντας όλα όσα κάναμε την προηγούμενη τετραετία αλλά και αυτά που είπαμε για την επόμενη. Πρώτη φορά εξελέγη δήμαρχος Εορδαίας το 2019, ανάμεσα σε έξι συνδυασμούς. Τη δεύτερη Κυριακή το ποσοστό μου τότε ήταν 54% και την πρώτη Κυριακή 39%. Το 2019, με την «Ενωμένη Εορδαία», σκοπός μας ήταν άνθρωποι από διαφορετικούς προορισμούς – ιδεολογικούς, πολιτικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς – να συνενώσουμε δυνάμεις ώστε, με κοινή συνισταμένη, να κάνουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας».

Οσο για το αν έβλεπε στον ορίζοντα να έρχεται ένα τόσο μεγάλο ποσοστό όπως αυτό που συγκέντρωσε στον α’ γύρο, ο ίδιος αναφέρει: «Επειδή ήμασταν δύο συνδυασμοί σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, έβλεπα ότι θα έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό αλλά, να σας πω την αλήθεια, τόσο μεγάλο ποσοστό δεν το περίμενα ούτε εγώ ο ίδιος. Είναι ένα ποσοστό που με γεμίζει με ευθύνη να κάνουμε όλα όσα έχουμε προγραμματίσει για την επόμενη μέρα». Τα πεπραγμένα του στον δήμο και όσα θα γίνουν στο εξής είναι, όπως εξηγεί, πολλά για να τα απαριθμήσει σε λίγα λεπτά. Αν μπορούσε, όμως, να τα συμπυκνώσει όλα σε μια φράση, θα έλεγε ότι εκείνος και η ομάδα του «κυρίως άλλαξαν την καθημερινότητα των δημοτών και σχεδίασαν το μέλλον της περιοχής». Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πλακεντά, για να πετύχει ένας αυτοδιοικητικός ποσοστό άνω του 80%, δεν υπάρχει αυτό που λένε συνταγή επιτυχίας. «Δεν ξέρω τη συνταγή, άμα την ήξερα θα σας την έλεγα. Δεν υπάρχει κάποια συνταγή για αυτό. Νομίζω ότι κυρίως έχει να κάνει με τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αλλά συνταγή επιτυχίας δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει. Δουλέψαμε αρκετά προσπαθώντας να είμαστε χρήσιμοι. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για εμάς ξεκινά μια πολύ δύσκολη μέρα, με μεγάλη ευθύνη. Νομίζω ότι η «συνταγή» για να είμαστε εντάξει απέναντι σε όσα είπαμε στους πολίτες θα είναι η πολλή δουλειά».