Αύριο Τετάρτη έχει μεταφερθεί τελικά η συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αφού σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης μιλάει στον ΣΕΒ για πρώτη φορά, ενώ ακολουθεί και η παρουσία του σε ένα κλειστό τραπέζι.

Έτσι όχι μόνο μετατίθενται για μία ημέρα οι τοποθετήσεις των νέων τομεαρχών του κόμματος, μα και μια πρώτη συλλογική κουβέντα για την αποτίμηση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών που προφανώς έχει επιφέρει ένα μούδιασμα στην Κουμουνδούρου για το «κακό ταμείο» σε δήμους και Περιφέρειες.

Η αρνητική εξέλιξη της νέας κάλπης ήταν αναμενόμενη, αλλά όχι και το βάθος της ήττας που έμοιαζε να συνεχίζει την εικόνα του σοκ των εθνικών εκλογών του Μαΐου – Ιουνίου, ενώ και η εκλογή Κασσελάκη δεν έδειξε να συμβάλλει σε μια είδους πολιτική και εκλογική ανάταξη.

Βεβαίως, η μπάλα γρήγορα πήγε μπροστά, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως το βράδυ των εκλογών μίλησε για την ανάγκη και ανανέωσης του χώρου και στήριξης όπου υπάρχει προοδευτικός υποψήφιος στον δεύτερο γύρο. Προβληματισμός υπάρχει και στο επιτελείο του Κασσελάκη και προφανώς στα υπόλοιπα στελέχη.

Η μάχη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Οι στενοί του συνεργάτες – σε αυτό δεν διαφωνούν πάντως και οι δυνάμεις της μειοψηφίας – υπενθυμίζουν ότι τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών «αποκρυσταλλώνουν» διεργασίες, επιλογές και μια στρατηγική του όλου χώρου για την οποία ο Κασσελάκης έχει αμελητέα ευθύνη. «Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης, βρίσκεται μόλις δύο εβδομάδες σε αυτή τη θέση, είχε την πολιτική γενναιότητα να βγει χθες το βράδυ και να δηλώσει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ανανέωση, από χθες!» είπε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη και έδειξε με νόημα τη στρατηγική αιχμή του κόμματος που δεν είναι άλλη από τη μάχη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο μπρα ντε φερ του Κωνσταντίνου Αγοραστού με τον Δημήτρη Κουρέτα. «Θα δώσουμε τη μάχη για να είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ένας τόπος που οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν κανονικά, χωρίς να πεθαίνουν στη λάσπη» πρόσθεσε η Αυγέρη.

Εντός ΣΥΡΙΖΑ η κεντρική γραμμή είναι η προοδευτική συμπαράταξη, η πίεση στο ΠΑΣΟΚ για ανάλογη στάση όπου οι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάει στον δεύτερο γύρο, αλλά και κάποια πρώτα σημεία περίσκεψης για την ισχνή ή και προβληματική παρουσία στην ΤΑ.

Το εξέφρασε κεντρικά και επίσημα η Αυγέρη επίσης: «Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια δεν φρόντισε να δουλέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση, να φέρει νέα πρόσωπα μπροστά, είτε στις δημοτικές παρατάξεις είτε στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και σε αρκετές περιπτώσεις επιλέχθηκαν λύσεις την τελευταία στιγμή». Βολές υπήρξαν, αλλά όχι συντονισμένα. Οι πρώτες ζυμώσεις των στελεχών που δεν εγγράφονται σήμερα στη νέα ηγετική ομάδα μιλάνε για ανάγκη πολιτικού σχεδίου και όχι απλώς στρατηγικής προσώπου, για ανάγκη ανανέωσης μα όχι στα χαρτιά, για την ελάχιστη κοινωνική γείωση που στοίχισε.

Τα αιχμηρά μηνύματα των στελεχών

«Με βάση τα αποτελέσματα, θέλω να πω ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να μπορέσει να αλλάξει αυτή η επικράτηση της ηγεμονίας των συντηρητικών απόψεων και ιδεών στην κοινωνία» είπε για παράδειγμα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΕΡΤ), απηχώντας μια άποψη στελεχών που βλέπουν χαρακτηριστικά υπεροχής των ιδεών στις νίκες της ΝΔ. Πιο σκληρός και με εσωτερικό μήνυμα ήταν ο πρώην βουλευτής Εύβοιας και πρώην υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος έκανε μάλιστα και δήλωση: «Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών κρούουν για άλλη μια φορά τον κώδωνα κινδύνου για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Εύβοια, η τοπική κοινωνία επέλεξε τη δοκιμασμένη συνταγή της ΝΔ: απραξία, υποσχέσεις και ενεργοποίηση του μηχανισμού λίγους μήνες πριν την κάλπη. Η Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση του Απόστολου Γκλέτσου, που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε την άνιση μάχη, με πολύ δυναμισμό και μαχητικότητα, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα, δεν κατάφερε όμως την ανατροπή. Ας αναζητηθούν οι ευθύνες και στην τοπική νομαρχιακή που απείχε ηχηρά» έγραψε μεταξύ άλλων ανακλώντας και μια εσωτερική κρίση σε πολλές εκ των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.