Το παραλυτικό χάος που παρατηρείται στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά την ιστορική απομάκρυνση του προέδρου της Βουλής με πρωτοβουλία του κόμματος από το οποίο προέρχεται, είναι μία ακόμα σταγόνα σε ένα ποτήρι γεμάτο απίστευτες ιστορίες από τις ΗΠΑ: από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, την εισβολή στο Καπιτώλιο, την παραπομπή του τέως προέδρου και τη δίκη του γιου του Τζο Μπάιντεν για ψευδή κατάθεση, η πολιτική ζωή στην Αμερική μοιάζει να βρίσκεται σε ισορροπίες αντισυστημικού τρόμου.

Χωρίς πρόεδρο, η Βουλή δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση. Και το χειρότερο είναι πως ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός μοιάζει αυτή τη στιγμή αιχμάλωτος μιας χούφτας ακραίων Ρεπουμπλικανών, που έχουν ξεκάθαρα το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Η αμερικανική δημοκρατία, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον δυτικό κόσμο, δείχνει τον τελευταίο καιρό τις ρωγμές της.

Δεν είναι όμως μόνο η εικόνα που προβάλλουν οι ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους που προκαλούν ανησυχία. Συνηθίζουμε να στρέφουμε το βλέμμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να αντλήσουμε πολιτικές ιδέες, για να κατανοήσουμε τα κύματα των αλλαγών και τον αέρα κάθε νέας εποχής. Παρατηρούμε τις καλές μέρες και τις κακές με το ίδιο ενδιαφέρον. Με την ελπίδα οι πρώτες να είναι περισσότερες από τις δεύτερες και οι δεύτερες να μη χτυπήσουν, με τον ίδιο τρόπο, τις ευρωπαϊκές πόρτες.