Το δηλώνουν αυθόρμητα οι πολίτες όταν ερωτώνται από τους δημοσκόπους. Το παρατηρεί οποιοσδήποτε πηγαίνει στο σουπερμάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας. Φαίνεται καθαρά στην έρευνα των «ΝΕΩΝ» που δημοσιεύεται σήμερα. Το παραδέχεται σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός. Η ακρίβεια είναι το Νο 1 πρόβλημα της χώρας. Δεν ροκανίζει απλώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, επηρεάζει σοβαρά τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Τα αίτια του υψηλού πληθωρισμού είναι πολλά. Η αύξηση των τιμών είναι προφανώς απόρροια της ενεργειακής κρίσης και δεν πρόκειται για αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Ωστόσο, ακόμη κι όταν το ενεργειακό κόστος μειώθηκε, οι συστηματικές ανατιμήσεις δεν σταμάτησαν. Πολλοί μιλούν για πληθωρισμό της απληστίας. Μέχρι και το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης από τις αρχές του 2022 οφείλεται κατά 45% στα υψηλότερα επιχειρηματικά κέρδη, κατά 40% στις τιμές εισαγωγών και κατά μόλις 25% στην αύξηση των μισθών.

Οποιοι κι αν είναι οι λόγοι, πάντως, οι καταναλωτές καταλήγουν να πληρώνουν. Γι’ αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο να μπει ένα φρένο επιτέλους. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν νέα κυβερνητικά μέτρα, ενώ το αρμόδιο υπουργείο υπόσχεται εξονυχιστικούς ελέγχους και πρόστιμα στην αγορά προκειμένου να παταχθεί η αισχροκέρδεια. Είναι κάποια βήματα. Αλλά, δυστυχώς, η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι απαιτούνται και άλλα. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει ό,τι χρειαστεί – για να θυμηθούμε την εμβληματική φράση του Μάριο Ντράγκι. Κι αυτό πρέπει να είναι αρκετό.