Οφείλω να ομολογήσω ότι άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τις δηλώσεις του υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση για το θέμα του ΟΑΚΑ. Χρησιμοποίησε 920 λέξεις για να πει το εξής απλό: «Κλείσαμε το ΟΑΚΑ γιατί είναι ένα επικίνδυνο γήπεδο, δεν ξέρουμε πότε θα ξανανοίξει και πώς θα διορθωθεί το πρόβλημα με το στέγαστρο και τώρα ψάχνουμε να βρούμε τι θα κάνουμε με τον κόσμο που δούλευε εκεί, τους αθλητές και τις ομάδες που το χρησιμοποιούσαν, αλλά και τις διοργανώσεις που έπρεπε να φιλοξενήσει». Ομολογώ επίσης ότι πρώτη φορά μια κυβέρνηση σχεδόν πανηγυρίζει γιατί έκλεισε ένα Στάδιο – και ποιο Στάδιο! Ολες οι προηγούμενες έκαναν φιέστες όταν εγκαινίαζαν ένα: τώρα μπορεί να γίνει και παρέλαση και γιορτές γιατί το Στάδιο έκλεισε χωρίς κανείς να ξέρει πώς και πότε θα ξανανοίξει.

Προσφορά

Βέβαια με βάση τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης στον αθλητισμό τίποτα δεν είναι παράξενο. Το μόνο παράξενο είναι ότι το γήπεδο έκλεισε χωρίς προηγουμένως να έρθει ένα SMS από το 112, που είναι η μεγάλη προσφορά στη χώρα και τα προβλήματά της…

Ραζβάν

Οι δηλώσεις του Ραζβάν Λουτσέσκου για τη διαιτησία μετά το τέλος του παιχνιδιού Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ (2-2) ήταν πιο θεαματικές κι από το ίδιο το ματς που υπήρξε πραγματικά συναρπαστικό. Ο Ρουμάνος μίλησε για «ντροπή», «διαφθορά», «κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου» και είπε πως αν «πρέπει ο ΠΑΟ να κερδίσει ένα πρωτάθλημα ας μας το πουν». Χθες ο ΠΑΟΚ επανήλθε και διά μέσου του εκπροσώπου του Κυριάκου Κυριάκου έκανε γνωστό ότι οι τοποθετήσεις αυτές του Λουτσέσκου δεν έχουν σχέση τόσο με το ματς της Κυριακής, όσο με τα όσα έγιναν στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ την περασμένη Πέμπτη. Η διευκρίνιση θα ήταν κομμάτι χρήσιμη, αν παράλληλα ο Κυριάκος (δηλαδή ο επίσημος ΠΑΟΚ) δεν προχωρούσε σε επίθεση εναντίον του Γιοβάνοβιτς που έκανε το ασυγχώρητο για τον ΠΑΟΚ λάθος να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του ως προπονητής του Παναθηναϊκού δηλώνοντας ότι η πρόοδος της ομάδας του δεν οφείλεται στη διαιτησία. Ο Κυριάκος θυμίζει στον προπονητή του ΠΑΟ ότι ο Λουτσέσκου έχει περισσότερες νίκες από αυτόν, ότι αυτός δεν έχει κατακτήσει το ελληνικό πρωτάθλημα κι ότι δεν έχει δώσει αγώνες για εξυγίανση, αλλά κάνει δηλώσεις με ύφος ανθρώπου που πάει σε μνημόσυνο και μας ζητάει να θυμόμαστε τον μακαρίτη.

Λάδι

Είναι πραγματικά να απορείς γιατί ο ΠΑΟΚ θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά. Βέβαια η εξήγηση είναι απλή. Αν όλοι αυτοί που δουλεύουν για τις ομάδες είχαν συμπεριφορές μικρών λόρδων μάλλον δεν θα δούλευαν για τις ομάδες. Ποιος άλλωστε έχει ανάγκη από μικρούς λόρδους; Θα είναι θαύμα αν ο ΠΑΟ δεν απαντήσει στην πρώτη ευκαιρία διά μέσω κάποιου εκπροσώπου του στο ίδιο ύφος. Αν δεν το κάνει το πιθανότερο είναι πως θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται οι οπαδοί του γιατί δεν μιλάει.

Τίποτα

Ο Λουτσέσκου είναι αρχιμάστορας στη δημιουργία εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της όποιας συζήτησης για τα αγωνιστικά κάθε φορά που η ομάδα του δεν κερδίζει. Δεν είναι βέβαια τρελός και βλέπει τι γίνεται με τη διαιτησία, αλλά άθελά του με τη συμπεριφορά του συνεισφέρει στο να μην αλλάξει απολύτως τίποτα. Διότι κάθε καβγάς απομακρύνει την πιθανότητα οι ΠΑΕ (και ειδικά οι μεγάλες) να μπορέσουν να συνεννοηθούν για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα.

Κακές

Την περασμένη Πέμπτη στα ματς ΑΕΚ – Ατρόμητος (2-1) και Αστέρας – ΠΑΟ (1-4) είχαμε δυο όντως κακές διαιτησίες. Μπορεί αυτό να είναι τυχαίο. Μπορεί να οφείλεται απλά στις φοβίες των ελλήνων διαιτητών μην τυχόν και χάσουν βαθμούς οι μεγάλες ομάδες. Αλλά μπορεί και να συμβαίνει και κάτι άλλο: μπορεί αυτές οι διαιτησίες να προέκυψαν για να αρχίσουν όλοι να καβγαδίζουν μεταξύ τους, να μην υπάρξει καμία συμφωνία στη Λίγκα για το θέμα της αντικατάστασης του Μπένετ, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν εντέλει όλα ως έχουν. Αν αυτό ισχύει, πολύ φοβάμαι πως όποιος το μεθοδεύει ξέρει πολύ καλάωμε ποιους έχει να κάνει. Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι να κρατήσουν όλες οι ομάδες τη συγκεκριμένη στιγμή την ψυχραιμία τους…

Ιβάν

Ομολογώ πάντως ότι την Κυριακή το βράδυ δεν μου έκανε εντύπωση η τοποθέτηση του Λουτσέσκου: έχω συνηθίσει να τον βλέπω να λέει όσα λέει ατιμώρητος. Εντύπωση μου έκανε ότι του απάντησε ο Γιοβάνοβιτς και όχι ο ΠΑΟ. Ο προπονητής του ΠΑΟ δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες τοποθετήσεις, αλλά γιατί να μην αρχίσει κι αυτός να απαντάει; Σε τελική ανάλυση, αν δεν απαντούσε το θέμα των ερωτήσεων θα ήταν γιατί ο ΠΑΟ δεν κέρδισε ένα ακόμα ντέρμπι και γιατί σε ένα ματς που ο Παναθηναϊκός ήταν όντως εξαιρετικός επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να πετύχει δυο γκολ και να έχει και τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες ακόμα…

UEFA

Σήμερα έχει τηλεδιάσκεψη η Σουπερλίγκα για το θέμα του αρχιδιαιτητή. Για να βοηθήσω τις συζητήσεις που θα γίνουν θέλω να κάνω γνωστό ότι η UEFA ισχυρίζεται ότι από την ΕΠΟ δεν της έχει ζητηθεί κανένας αρχιδιαιτητής και καμία βοήθεια για την αντικατάσταση του Μπένετ. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ  Τάκης Μπαλτάκος προσπάθησε όντως να συναντήσει τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν στην Κύπρο, αλλά αυτός τον απέφυγε. Ο Τσέφεριν δεν θεωρεί ότι είναι δική του δουλειά η διαιτησία και τα προβλήματά της – πόσο μάλλον η ελληνική διαιτησία: σας το έχω ξαναγράψει πως όλοι μας έχουν βαρεθεί και θεωρούν το πρόβλημά μας πρόβλημα χωρίς λύση, αφού δεν ενδιαφέρονται να το λύσουν ούτε οι θεσμικοί προϊστάμενοι π.χ. η ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι παράξενο. Οταν αποχωρεί ένας αρχιδιαιτητής, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο του και κανείς αθλητικός εισαγγελέας δεν τον καλεί για να του ζητήσει έστω εξηγήσεις για το τι εννοεί, τι βοήθεια να μας δώσει η UEFA; Στην οποία, επαναλαμβάνω, επισήμως κανείς δεν έχει ζητήσει τίποτα.

Μικρότερο

Τέλος μπορώ να σας διαβεβαιώσω, επειδή κι αυτό είναι θέμα των ημερών, πως ο ΠΑΟ θα δώσει τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά του ματς στο γήπεδο της Λεωφόρου. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ξέρει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα έρθει απλά εντός των ημερών ένα κλιμάκιο για να δει τι επιπλέον θα μπορούσε να γίνει στο γήπεδο. Οπως μου έλεγαν θα ήταν τεράστιο πρόβλημα αν ο ΠΑΟ βρισκόταν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά μικρότερο.