Nέα τροπή παίρνει η υπόθεση με τον κεντρικό λιμενάρχη του Πειραιά για την υπόθεση του 36χρονου Αντώνη που έχασε τη ζωή του στις 5 Σεπτεμβρίου.

Τότε, που μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon» τον έσπρωξαν από τον καταπέλτη ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Κι αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό, ο λιμενάρχης μετατέθηκε σε επιτελική θέση, καθώς έγινε βοηθός κλαδάρχη.

Οπως επισημαίνουν λιμενικοί κύκλοι, η θέση του βοηθού Κλάδου Ασφάλισης, στην οποία μετατίθεται, αφορά την εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια όλης της χώρας. Αυτό, όπως επισημαίνουν, θεωρείται αναβάθμιση.

Δεν υπήρξε καμία προαγωγή, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά με το θέμα. «Οχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο (ότι πήρε προαγωγή).

Κατ’ αρχάς δεν μπορεί να θεωρηθεί προαγωγή όταν κάποιος φεύγει από κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και γίνεται βοηθός κλαδάρχη» είπε ο κ. Μαρινάκης, παραθέτοντας μάλιστα και τον νόμο βάσει του οποίου έγινε η μετάθεση μέχρι να κριθεί.

«Ξεκίνησε η προβλεπόμενη ποινική διαδικασία και δεν μπορούσε ένας ελεγχόμενος να είναι στη θέση του κεντρικού λιμενάρχη.

Οπως αναφέρει ο νόμος, ο συγκεκριμένος με βάση τη θέση και τον βαθμό που είχε, έπρεπε να επιλεγεί σε μια από τις θέσεις και μπήκε βοηθός κλαδάρχη, σε μία μη επιχειρησιακή θέση μέχρι να κριθεί η υπόθεση» υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «δεν ευσταθεί και δεν προκύπτει από πουθενά» ότι πρόκειται για αναβάθμιση.

«Ντροπή και αίσχος»

Ο αρχιπλοίαρχος, που ελέγχεται διοικητικά για το αν άσκησε σωστά τα καθήκοντά του βάσει της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, στις 7 Σεπτεμβρίου είχε απομακρυνθεί από τη θέση του με εντολή του τέως υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Γεώργιο Αλεξανδράκη.

Πάντως, η αποκάλυψη ότι ο μέχρι πρότινος κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά τοποθετήθηκε ως βοηθός κλαδάρχη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η θέση του βοηθού κλάδου ασφάλισης, στην οποία μετατίθεται, αφορά την εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια όλης της χώρας. Αυτό, όπως επισημαίνουν λιμενικοί κύκλοι, θεωρείται αναβάθμιση.

«Ντροπή και αίσχος – Η καρατόμηση έγινε αναβάθμιση» τονίζει σε σκληρή ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ). «Αποδεικνύεται ότι το ξήλωμα του πρώην λιμενάρχη Πειραιά ήταν επικοινωνιακή μπαρούφα για μία εγκληματική ενέργεια η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο και είχε ως αποτέλεσμα τον φρικτό θάνατο του 36χρονου Αντώνη! Αποτελεί προσβολή και ασέβεια στη μνήμη του αδικοχαμένου Αντώνη και πρόκληση στην κοινωνία μια τόσο άθλια συμπεριφορά…» σημειώνει μεταξύ άλλων η ΠΕΝΕΝ.