Η 63η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κύπρου συνέπεσε φέτος με την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη του διαλόγου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Και, συνεπεία αυτού, με υψηλά μηνύματα με κύριους αποδέκτες τον Ερντογάν και την Αγκυρα, δεδομένου ότι ο τούρκος πρόεδρος, παρά το φλερτ του προς τους δυτικούς συμμάχους, στο θέμα της Κύπρου μοιάζει πεισματικά αμετακίνητος, επαναλαμβάνοντας συνεχώς τη θέση για δύο κράτη. Σε όλες τις τιμητικές εκδηλώσεις και την παρέλαση στη Λευκωσία, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα: «Για την Ελλάδα των Belharra, των Rafale και των Viper η Κύπρος δεν κείται μακράν». Iσως η πιο αιχμηρή δήλωση που έχουμε ακούσει εδώ και καιρό για το θέμα, με την οποία ξεκαθάρισε εμμέσως πλην σαφώς πως το Κυπριακό δεν αποσυνδέεται από τα ελληνοτουρκικά, προσθέτοντας πως Αθήνα και Λευκωσία μοιράζονται «τη δέσμευση για την προσπάθεια επανένωσης του νησιού».

Σήμα από Ουάσιγκτον…

Η πιο ηχηρή στήριξη, πάντως, ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μιας και οι απόψεις της αμερικανικής διπλωματίας δεν περνούν ποτέ απαρατήρητες από την Aγκυρα, για ευνόητους λόγους… Και ο Aντονι Μπλίνκεν, διόλου τυχαία, χρησιμοποίησε την αφορμή της επετείου για να τονίσει στο μήνυμά του ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου είναι ισχυρότερες από ποτέ. Στέκομαι όμως ειδικά σε μια αποστροφή: «Εμπνέομαι από τις δυνατότητες που θα μπορούσε να ανοίξει μια επανενωμένη Κύπρος για όλους τους ανθρώπους της και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Τι μας λέει, με λίγα λόγια, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών; Οτι η Ουάσιγκτον θέλει λύση του Κυπριακού γιατί τη θεωρεί πιο συμφέρουσα για τα δυτικά γεωστρατηγικά και ενεργειακά συμφέροντα. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα.

…και Μέτσολα

Στο ίδιο κλίμα, σημειώνω, ήταν και η δήλωση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, που βρέθηκε στην κυπριακή πρωτεύουσα για τις επετειακές εκδηλώσεις, λέγοντας ότι «η Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι ολοκληρωμένη ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη». Αποκάλυψε δε ότι στη συνάντηση που είχε προ ημερών στη Νέα Υόρκη με τον Αντόνιο Γκουτέρες στήριξε το αίτημα της Κύπρου, ζητώντας του να ορίσει νέο ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό. Είχε συνεννοηθεί, άλλωστε, σχετικά με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Χαμηλό βαρομετρικό σε ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Μια… ψύχρα έπιασε χθες στη Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου. Χαμηλό βαρομετρικό και ψυχρό μέτωπο. Κι αφορμή ήταν δημοσίευμα (στο «Documento») που συνέδεσε την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ με την αμερικανική έρευνα σε πρόσωπα που μπορεί να είχαν επαφές με την Κίνα. Το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης, στη σκληρή αντίδρασή τους, έστρεψαν τα βέλη τους και προς την Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για «κεντρικό βραχίονα της μαύρης προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ» που ξαφνικά «υιοθετεί πλήρως και με καθυστέρηση ενός χρόνου τα επιχειρήματα της ΝΔ». Παρατήρησα, ωστόσο, πως στην απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να σηκώσει ανάλογα τους τόνους, παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε την αντίδραση Ανδρουλάκη ως «μικροπολιτικό παιχνίδι» που μπορεί να εκληφθεί ως «δώρο στην κυβέρνηση». Αντιθέτως, επέμεινε εμφατικά πως από την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό του για την υπόθεση αυτή. Σαν να μην ήθελε να υιοθετήσει τους ισχυρισμούς που δημοσιεύτηκαν. Ενδιαφέρον…

Ετοιμάζουν

πολιτική ατζέντα

Μιας κι έπιασα τα συριζαϊκά, δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι ένα overdose το πάθαμε ήδη από τη λάιφσταϊλ… υπερκάλυψη του προγράμματος του νέου προέδρου. Γεγονός που ακούω ότι απασχολεί ήδη και κάποιους από τους συνεργάτες του. Και του καταρτίζουν ένα σφιχτό πρόγραμμα πολιτικό για τις επόμενες ημέρες αφού, μετά την περιοδεία που θα κάνει σήμερα στις πλημμυροπαθείς περιοχές, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να ανεβεί και Θεσσαλονίκη για να στηρίξει τους αυτοδιοικητικούς υποψήφιους Σπύρο Πέγκα και Γιάννη Μυλόπουλο.

Συναντήσεις

και με υπουργούς

Πληροφορούμαι επίσης ότι ο Κασσελάκης, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που αναμένεται να ορίσουν το πότε θα έχουν συνάντηση γνωριμίας), θα επιδιώξει στο προσεχές διάστημα να έχει συναντήσεις και με κάποιους υπουργούς, προκειμένου να ενημερωθεί θεσμικά για ορισμένα ζητήματα, όπως π.χ. οι συνομιλίες για τα ελληνοτουρκικά και τα διπλωματικά γενικότερα.