Προς παραίτηση οδεύει ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για το «φιλί-γκέιτ».

Οι σύμμαχοί του στην ομοσπονδία τού γυρίζουν την πλάτη και η FIFA αποφάσισε χθες να κινήσει πειθαρχική διαδικασία εναντίον του για το φιλί που έδωσε στην παίκτρια Τζένι Ερμόσο.

Σύμφωνα με τη διεθνή ομοσπονδία, το περιστατικό «μπορεί να συνιστά παραβίαση του άρθρου 13 παράγραφοι 1 και 2 του πειθαρχικού κώδικα».

Σε κοινή ανακοίνωση της Ερμόσο με την ένωση Futpro ζητούν την τιμωρία του Ρουμπιάλες «και την υιοθέτηση υποδειγματικών μέτρων για την προστασία των ποδοσφαιριστριών από ενέργειες που πιστεύουμε πως είναι απαράδεκτες».  

Ακόμα και η Διεθνής Αμνηστία πήρε θέση στο ζήτημα υπέρ της Ερμόσο ζητώντας «παραδειγματικά μέτρα». Το στενό περιβάλλον του Ρουμπιάλες τον πιέζει να παραιτηθεί από την ηγεσία της RFEF, κάτι που είναι πολύ πιθανό να κάνει σήμερα, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Βασικά επιχείρημα των μέχρι πρότινος υποστηρικτών του είναι πως η ιστορία του φιλιού στην Ερμόσο βλάπτει επικοινωνιακά τη διεκδίκηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 το οποίο διεκδικούν η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Μαρόκο.