«Ολοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου» σημείωνε η ανακοίνωση της Ειδικής Εισαγγελίας της Αλβανίας στο τέλος της απόφασης που εκδόθηκε χθες και έκανε γνωστό ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία για το ποινικό αδίκημα της «ενεργητικής διαφθοράς σε εκλογές».

Με την υπόθεση να απειλεί ευθέως εδώ και καιρό τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας και τον Εντι Ράμα να μη δείχνει διατεθειμένος να συνεργαστεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με την Αθήνα.

Ενώ αρμόδιες πηγές έσπευδαν να επισημάνουν ότι ο Μπελέρης είναι ο μόνος κατηγορούμενος για το συγκεκριμένο αδίκημα που παραμένει προφυλακισμένος και τις ενδείξεις να συνηγορούν πως στόχος των Τιράνων είναι να εκπέσει του αξιώματός του.

Ενας στόχος που φαίνεται να προχωρά προς υλοποίηση χωρίς περιθώριο αντίδρασης πλέον, αφού νομικοί κύκλοι από την υπεράσπιση του Μπελέρη σημείωναν ότι σύμφωνα με τον νόμο εάν κάποιος παραμείνει προφυλακισμένος για ένα τρίμηνο θεωρείται πως έχει ως κατοικία του τη διεύθυνση της φυλακής.

Και βάσει του αλβανικού δημοτικού κώδικα ένας δήμαρχος έχει υποχρέωση να έχει κατοικία εντός των ορίων του δήμου του.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας στις 20 Αυγούστου συμπληρώνει τρεις μήνες στις φυλακές Τιράνων, άρα μπορεί να εκπέσει του αξιώματός του. Σε αυτό το πλαίσιο η νέα δίκη για το αίτημα της προφυλάκισής του έχει οριστεί για τις 21 Αυγούστου.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η ανακοίνωση της αλβανικής εισαγγελίας «ουσιαστικά προεξοφλεί την έκβαση της διαδικασίας, παραβιάζοντας το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας που η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα» και υπογράμμιζαν πως οι αλβανικές αρχές συνεχίζουν να στερούν από τον Μπελέρη το πολιτικό του δικαίωμα να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντα που του ανέθεσαν οι πολίτες της Χειμάρρας.

Χθες ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την αλβανίδα ομόλογό του Ολτα Τζάσκα στην οποία έθεσε τα ζητήματα, με την ελληνική διπλωματία να σημειώνει ότι «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και συνεχίζει να ενημερώνει τους διεθνείς και ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας».

Ενέργειες σε όλα τα επίπεδα

Την απόφαση της Αθήνας να κλιμακώσει τις ενέργειές της ως προς τη διεθνοποίηση του ζητήματος της κράτησης Μπελέρη, σε επίπεδο συμβολισμών κυρίως, εφόσον ισχύσουν τα παραπάνω, ανακοίνωσε τη Δευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Με τον Γεραπετρίτη να προχωρά άμεσα στην αποστολή επιστολής  στους ομολόγους του της ΕΕ, προκειμένου να τους ενημερώσει και να καλέσει στα απαραίτητα μέτρα.

Να σημειωθεί ότι η Αθήνα έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες σε όλα τα επίπεδα για την κινητοποίηση και της ΕΕ, με σημαντικότερη αυτών τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ενωση.

Το θέμα έχει τεθεί επίσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον ΥΠΕΞ στον επίτροπο Διεύρυνσης αλλά και στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης έστειλε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ενώ η υπόθεση Μπελέρη ήταν το βασικό θέμα στην ατζέντα και κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύεται, μέχρι στιγμής.

Στην ανακοίνωση της αλβανικής εισαγγελίας υποστηρίζεται ότι «από την ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων που εκπονήθηκαν κατά την έρευνα […] αποδεικνύεται πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος Διονύσιος Αλφρεντ Μπελέρης προσέφερε στον πολίτη Αρσέν Ράμα το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ για κάθε άτομο που θα έβρισκε ο Αρσέν που θα ψήφισε τον Μπελέρη».

Αρμόδιες πηγές έλεγαν στα «ΝΕΑ» πως η ημερομηνία της δίκης που δεν έχει οριστεί ακόμα λίγη σημασία έχει εάν ο Μπελέρης δύναται να χάσει το αξίωμά του ασχέτως ακόμα και της ορκωμοσίας του, εφόσον θεωρηθούν μόνιμη κατοικία του οι φυλακές Τιράνων.