Οι έλληνες καταθέτες συνεχίζουν να μεταφέρουν τη ρευστότητά τους σε τραπεζικά και επενδυτικά προϊόντα με μεγαλύτερες αποδόσεις από τις απλές καταθέσεις.

Το κυνήγι των υψηλότερων επιτοκίων τον Ιούνιο μεταφράστηκε σε σημαντική στροφή προς προθεσμιακές καταθέσεις και τα ειδικά αποταμιευτικά προϊόντα που συνδυάζουν προθεσμιακές, αμοιβαία και ομόλογα. Η μετακίνηση αυτή έφερε σχεδόν 9 δισ. ευρώ στις προθεσμιακές καταθέσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι η στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις και μάλιστα μεγάλης διάρκειας, δηλαδή άνω του ενός ή δύο ετών, ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν οι τράπεζες ανακοίνωσαν τα πρώτα καταθετικά προϊόντα με υψηλότερες αποδόσεις.

Τα προϊόντα αυτά συνδυάζουν προθεσμιακή κατάθεση, η οποία ανταμείβει με υψηλότερες αποδόσεις μέσω συχνότερων ανατοκισμών και μεγαλύτερο επιτόκιο όσο αυξάνεται η διάρκεια.

Μερικά από αυτά συνδυάστηκαν με ομόλογα. Τα ειδικά αυτά καταθετικά προϊόντα, που αφορούν ακόμα και μικρά ποσά, προσφέρουν αποδόσεις από 1% έως 2,5%, με την ετησιοποιημένη απόδοση να φτάνει υψηλότερα, λόγω του συχνότερου ανατοκισμού (π.χ. ανά τρίμηνο) ή το μπόνους με τόκους στη λήξη, αλλά και λόγω των κλιμακούμενων επιτοκίων (ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια).

Αυξήθηκαν

Ετσι, από το «σπάσιμο» των προθεσμιακών καταθέσεων, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ξεκίνησαν σταδιακές καταθέσεις 600 εκατ. με 1 δισ. ευρώ τον μήνα, φτάνοντας μέχρι τα 2,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Κατά την ίδια περίοδο, το μέσο επιτόκιο στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις από το επίπεδο του 0,12%-0,14% έφτασε στο 1,70%.

Παρ’ όλα αυτά, οι αποδόσεις δεν αντισταθμίζουν τις απώλειες από τον πληθωρισμό, αλλά τις περιορίζουν, τουλάχιστον σε σχέση με τα μηδενικά επιτόκια των απλών καταθέσεων ταμιευτηρίου και όψεως.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις, από τα 24 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2022, διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο σε 34 δισ. ευρώ, από τα 31,48 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ξεπερνώντας έτσι τα επίπεδα του Ιουλίου του 2021, που ήταν 31,59 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων έφερε καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια που ξεπεράσαν 1,7 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 80 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 790 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση αυτή προήλθε από καθαρή αύξηση κατά σχεδόν 2,6 δισ. ευρώ στις καταθέσεις επιχειρήσεων και 940 εκατ. ευρώ στις καταθέσεις νοικοκυριών.

Οι καταθέσεις ενισχύθηκαν από τραπεζικά δάνεια κυρίως προς επιχειρήσεις, τον τουρισμό και σειρά επιδομάτων, όπως δείχνει η καθαρή μείωση του «ταμείου» της κεντρικής κυβέρνησης και των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ενα μέρος της αύξησης οφείλεται και στις πληρωμές του Δημοσίου προς τα νοικοκυριά, όπως για παράδειγμα το επίδομα του Μarket Pass.