Να ανακρούσει πρύμναν και μάλιστα ταχύτατα αναγκάστηκε ο ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίας, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF την Κυριακή, με τις οποίες άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σε τοπικό επίπεδο.

«Θέλω να το καταστήσω σαφές για μια ακόμη φορά – και ποτέ δεν έχω πει κάτι διαφορετικό: Η απόφαση του CDU εξακολουθεί να ισχύει. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία ανάμεσά στο CDU και την AfD σε επίπεδο δήμων», έγραψε στο Twitter o Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος αναδείχθηκε στην ηγεσία μετά την αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ, με τη βοήθεια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του οποίου θεωρείται «προστατευόμενος».

Είναι προηγηθεί έντονες αντιδράσεις τόσο από το εσωτερικό του CDU όσο και από το «αδελφό» Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας (CSU), καθώς παρά την προσπάθεια ανασκευής, στην επίμαχη συνέντευξη ο Μερτς είχε πει άλλα, κάνοντας διάκριση ανάμεσα στη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο και εκείνη σε ομοσπονδιακό ή την κυβέρνηση, που την είχε αποκλείσει.

«Το μόνο που γνωρίζει η AfD είναι η αντίθεση και ο διχασμός. Πού θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία, λοιπόν; Το CDU δεν μπορεί, δεν θέλει και δεν πρόκειται να συνεργαστεί με ένα κόμμα που έχει ως πρότυπό του το μίσος, τον διχασμό τις διακρίσεις και τον αποκλεισμό», είχε πει χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου, Κάι Βέγκνερ.

«Καλπάζει» στις δημοσκοπήσεις

Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει νέα ενίσχυση της AfD, που φτάνει πλέον στο 22%, έναντι 26% για την Ενωση CDU/CSU, που χάνει μία μονάδα. Ετσι, όχι απλώς βρίσκεται καθαρά στη δεύτερη θέση, πολύ μπροστά από τους τρεις εταίρους της κυβέρνησης του Ολαφ Σολτς – SPD, Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) – αλλά μοιάζει να έχει τη δυναμική να διεκδικήσει ακόμη και την πρωτιά.

Πρόκειται δε για ένα σενάριο το οποίο προκαλεί κυριολεκτικά φρίκη στη Γερμανία, εξαιτίας της (σχετικά πρόσφατης) ιστορίας της χώρας, αλλά και του γεγονότος ότι αρκετοί από τους 83 βουλευτές που εξέλεξε στις εκλογές του 2021 δεν κρύβουν τις φιλοναζιστικές τους απόψεις.

Οι γνωρίζοντες, πάντως, θεωρούν ότι ο Μερτς δεν έκανε λάθος, αλλά επιχειρεί συνειδητά να ρίξει γέφυρες προς την AfD και τους ψηφοφόρους της, με το βλέμμα όχι μόνο ή κυρίως σε ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία, αλλά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες ελπίζει να τους «λεηλατήσει» με τη λογική της χρήσιμης ψήφου.