Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Κάτω ο πληθωρισμός, πάνω τα τρόφιμα
Νέα υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάιο στο 2,8% (από 3% τον Απρίλιο), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, την ώρα που η κατηγορία των ειδών διατροφής συνεχίζει να ανατιμάται με διψήφια ποσοστά (11,6%). Η αναμενόμενη πτώση ήταν αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών στην ομάδα στέγασης. Οι τιμές, στην κατηγορία αυτή μειώθηκαν κατά 12,9%, σε ετήσια βάση, κυρίως σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
Επίσης, κατά 3,1% μειώθηκαν οι τιμές στην ομάδα μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μικρότερη μείωση κατά 2,3% κατέγραψαν οι τιμές στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Διαφορετικοί δρόμοι για τα κόκκινα δάνεια
Ο οίκος αξιολόγησης DBRS ανέλυσε τους τρόπους που μείωσαν τα κόκκινα δάνεια οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακολουθήθηκαν δύο διαφορετικοί δρόμοι που οδήγησαν στο ίδιο αποτέλεσμα και, πιθανότατα, θα δούμε τα ίδια επόμενα βήματα και στις δύο χώρες. Μία μεγάλη διαφορά είναι ότι οι τιτλοποιήσεις στην Ελλάδα ήταν ιδιωτικές συναλλαγές με δημόσιες εγγυήσεις, ενώ στην Κύπρο οι συναλλαγές είχαν δημόσιο χαρακτήρα. Σύμφωνα με την DBRS, οι διαφορές εστιάζονται κυρίως στις στρατηγικές και τις δομές των τιτλοποιήσεων, στον τρόπο πώλησης σε επενδυτικά κεφάλαια και στον συνεχιζόμενο ρόλο των τιτλοποιήσεων για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η έκθεση καταλήγει ότι στο μέλλον θα δούμε μικρότερα και πιο εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα τιτλοποιούνται και θα πωλούνται, ώστε να βρίσκουν επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους.
Η Νέα Υόρκη βάζει «θηλιά» στην Airbnb
«Καμπανάκι» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις χτυπά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με την Airbnb να υποβάλλει μήνυση στις Αρχές της Νέας Υόρκης, στον απόηχο του νέου νόμου που επιβάλλει «de facto απαγόρευση» στη συγκεκριμένη αγορά. Σύμφωνα με την εταιρεία, το διάταγμα - που τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο - επιβάλλει αυθαίρετους περιορισμούς που θα μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν ενοικιάσεις στην πόλη.
Οι εμπορευματικές συναλλαγές
Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν οι εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2023. Από τη μια πλευρά παρατηρείται πτώση των εισαγωγών και συρρίκνωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, από την άλλη μείωση των εξαγωγών για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες ανοδικής πορείας. «Είναι προφανές πως η αρνητική συγκυρία σε διεθνές επίπεδο, και ειδικότερα η πίεση που ασκεί ο υψηλός πληθωρισμός στο εισόδημα των καταναλωτών στους βασικούς προορισμούς των ελληνικών προϊόντων, έχει πλήξει τη δυναμική των διεθνών πωλήσεων της χώρας μας. Ενθαρρυντικά πάντως παραμένουν τα μηνύματα από το πρώτο τετράμηνο, με την αξία των εξαγωγών να αυξάνεται κατά 12%», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.