Για τον Αλέξη Χαρίτση, «η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι κρίσιμη και καθοριστική για τα επόμενα χρόνια», αφού «συζητάμε για το πού θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία σε τέσσερα χρόνια από σήμερα». Δεν διαφωνεί κανείς με την παρατήρησή του. Θα είναι όμως καθοριστική και για το μέλλον του κόμματός του. Γιατί θα δείξει αν εκείνο θα παραμείνει ο ένας – ή για κάποιους ο μισός – πυλώνας του δικομματισμού ή αν θα επιστρέψει στην προ του 2012 κατάστασή του.

Αυτοδυναμία

«Εδώ και με την απλή αναλογική η ΝΔ έφτασε κοντά στην αυτοδυναμία. Τώρα έχουμε άλλο εκλογικό σύστημα. Δεν υπάρχει περίπτωση και με επτά κόμματα στη Βουλή η ΝΔ να μην είναι αυτοδύναμη 100%. Και με 39% θα έχει 161 βουλευτές. Αρα, η συζήτηση για εμάς είναι μια συζήτηση να μη φύγουν οι ψηφοφόροι μας και πάνε στη ΝΔ», διαπίστωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μεταφράζοντας τη γλώσσα της πολιτικής σε απλά ελληνικά, δηλαδή, είπε: ψηφίστε ΠΑΣΟΚ, δεν κινδυνεύει η αυτοδυναμία Μητσοτάκη.

Πρόεδρος

Η ανακοίνωση της πασοκικής ΚΟ στην Ευρωβουλή επισημαίνει ότι «στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία συμμετείχε και ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ Νίκος Παπανδρέου τού έθεσε το θέμα σύλληψης και προφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη». Βέβαια, θα μπορούσε να γράφει και πως ο ΝΑΠ προεδρεύει της μονοπρόσωπης πράσινης ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας. Ή αλλιώς του εαυτού του.

Ψηφοδέλτια

Περιοδεύοντας στην Υδρα ο Κώστας Κατσαφάδος ενημέρωσε τους κατοίκους της ότι «δεν είναι ώρα για χαλάρωση. Οι κάλπες θα είναι άδειες. Θα πρέπει να γεμίσουν με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια» – επειδή η επόμενη Βουλή μπορεί να είναι εξακομματική ή επτακομματική, οπότε ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Αν πάντως στο επόμενο νησί που επισκεφτεί επικαλεστεί και τη νέα νεοδημοκρατική γραμμή περί εκλογών τον Αύγουστο, προβλέπω να δημιουργεί μεγάλο εκνευρισμό στο εκλογικό σώμα.