Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, και την έκκλησή της να εξοπλιστεί τόσο με περισσότερα συστήματα αεράμυνας Patriot όσο και με μαχητικά αεροσκάφη, επανέλαβε χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Κάστρο Μίμι του Μπουλμοάτσα, ένα χωριό της Μολδαβίας μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, κοντά στην αποσχισθείσα, φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας - εκεί πραγματοποιήθηκε η δεύτερη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ενός φόρουμ πολιτικών και στρατηγικών συζητήσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης που ιδρύθηκε πέρυσι με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν. Μία ευκαιρία για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων 47 ευρωπαϊκών κρατών, ανάμεσά τους και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να στείλουν μήνυμα ενότητας έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν, να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία, μία μικρή χώρα που επίσης ζει με τον φόβο της Ρωσίας, και παράλληλα να προωθήσουν τον διάλογο και τη συνεργασία που απαιτούνται για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη.
«Στηρίζουμε τη Μολδαβία και τον λαό της, που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Στηρίξατε τον λαό μας, τους πρόσφυγές μας, και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ», υπογράμμισε ο ουκρανός πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του τη μολδαβή ομόλογό του, Μάγια Σάντου. «Το μέλλον μας είναι στην ΕΕ. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. «Προχωράμε, όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν πως η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε από το Οσλο, όπου συνεδρίαζαν χθες για δεύτερη μέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των μελών της Συμμαχίας, ο γ.γ. της, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή, όμως δεν μπορεί να ενταχθεί χώρα που βρίσκεται εν μέσω πολέμου, χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών η γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ.
Στο μεταξύ, στόχος νέας ρωσικής αεροπορικής επιδρομής, της 18ης από τις αρχές Μαΐου, έγινε το Κίεβο τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν και τους 10 ρωσικούς πυραύλους, όμως ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, η μητέρα του και ακόμα μία γυναίκα σκοτώθηκαν από συντρίμμια: ξεκίνησε μάλιστα έρευνα, έπειτα από αναφορές ότι βρήκαν την πόρτα του καταφυγίου όπου έσπευσαν κλειδωμένη. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στόχος «αδιάκοπων πυρών» έγινε χθες σύμφωνα με τον κυβερνήτη της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ η πόλη Σεμπέκινο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα άνθρωποι. H Μόσχα ανακοίνωσε ότι απώθησε τρεις διασυνοριακές επιθέσεις.