Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζητούσαν η δημόσια συζήτηση και η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων να γίνει στη βάση προγραμμάτων. Αυτές τις ημέρες, όμως, τα προγράμματα – και δη τα οικονομικά – είναι αυτά που έχουν μπει στο προσκήνιο της σύγκρουσης. Η ΝΔ, με αφορμή δηλώσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, «παίζει» το χαρτί της φορομπηχτικής πολιτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη βγήκε μπροστά ο Νίκος Χριστοδουλάκης, επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε το πρόγραμμα, για να «διορθωθούν» τυχόν παρανοήσεις που υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες. Για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων έκανε λόγο, από την πλευρά της, η Πόπη Τσαπανίδου, σημειώνοντας αργότερα πως η δήλωσή της αφορούσε τις εταιρείες ενέργειας – ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης έβαλε στο κάδρο σουπερμάρκετ και μεγάλες αλυσίδες logistics.

Το φορολογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, που μετά τις δηλώσεις Χρονοπούλου – Δουδωνή «πάτησε» πάνω στις αναφορές του Στέφανου Παραστατίδη για τον ΕΝΦΙΑ και τη γονική παροχή. «Οι άμεσοι φόροι, οι οποίοι αφορούν τον φόρο γονικής κληρονομιάς, τον φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι», ανέφερε ο βουλευτής Κιλκίς. Λίγο αργότερα, η Χαριλάου Τρικούπη επανήλθε στο θέμα τονίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ», καθώς θέση του είναι η σταδιακή του μείωση, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη Χίο ξεκαθάρισε επίσης πως «το ΠΑΣΟΚ πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Ακριβώς το αντίθετο. Εχει ψηφίσει τρεις φορές τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θέση μας είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ευάλωτους Ελληνες και τη μεσαία τάξη, η προοδευτική μείωση των φόρων γενικότερα». Για να διευκρινιστούν οι όποιες ασάφειες, ο επικεφαλής της ομάδας προγράμματος Νίκος Χριστοδουλάκης βγήκε μπροστά για να αποσαφηνίσει πως «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη φορολόγηση αφορά τα πολύ πλούσια στρώματα για να έχουμε ήπια φορολογική μεταβολή και να χρηματοδοτήσουμε κοινωνικές πολιτικές», κατηγορώντας τη ΝΔ πως ασκεί πολιτική «κενή περιεχομένου», καθώς εστιάζει στην υπερφορολόγηση των φτωχών νοικοκυριών.

Το μπέρδεμα που προέκυψε, το οποίο από το ΠΑΣΟΚ αποδίδεται και στη γαλάζια «μονταζιέρα», εκμεταλλεύεται η ΝΔ, με τον Ακη Σκέρτσο να παραλληλίζει ευθέως το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Μητσοτάκη, από την Κρήτη, να τονίζει πως «κάθε ευρώ» του προγράμματος της ΝΔ είναι μετρημένο. Επί της ουσίας, η Πειραιώς παίζει και πάλι το χαρτί της αξιοπιστίας, επιχειρώντας να πατήσει πάνω στο μπέρδεμα που δημιουργήθηκε από τις τοποθετήσεις των πασοκικών στελεχών – με το βλέμμα στραμμένο στο κεντρώο ακροατήριο, το οποίο ενδεχομένως επανεξετάζει την εκλογική του στάση για την επαναληπτική κάλπη, με δεδομένο πως η ΝΔ θα βγει νικήτρια. Ο Σκέρτσος απάντησε και στην κατηγορία του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζου πως η ΝΔ δεν φορολόγησε τα υπερκέρδη των παρόχων ρεύματος (θέση που εκφράζουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης) λέγοντας πως τον Δεκέμβριο το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε ως έκτακτη εισφορά το 90% από την αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Εθεσε και το ζήτημα της φορολόγησης των γονικών παροχών, εκφράζοντας την άποψη πως πρόκειται για «ατελέσφορο μέτρο», το οποίο «φρενάρει την αναδιανομή πόρων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Με τη φορολογική πολιτική των κομμάτων να έχει πάρει και επισήμως πολιτική, ακόμα και ιδεολογική, διάσταση και με βασικό ακροατήριο τη μεσαία τάξη που ακούει ακόμα με δυσπιστία τα φορολογικά προγράμματα που περιγράφουν αυξήσεις, η κόντρα δεν έμεινε μόνο ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά έφτασε και μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος στην προηγούμενη κάλπη «πλήρωσε» τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Η δήλωση Τσαπανίδου για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας προξένησε αντιδράσεις, με την ίδια να απαντάει πως «στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη».