Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με μια λιτή ανακοίνωση από την οικογένειά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώθηκε χθες ο θάνατος του Θόδωρου Πάγκαλου. Σε ηλικία 84 ετών, το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ ταύτισε την πολιτική του διαδρομή με την άνοδο και την πτώση του κόμματός του, όμως η παρουσία του στα πολιτικά δρώμενα της χώρας είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα - ενώ η ευρυμάθεια και η οξυδέρκειά του τον έκανε χαρισματικό ομιλητή και διαχρονικό συνομιλητή όλων των πλευρών του πολιτικού φάσματος. Η παρουσία του στα δημόσια πράγματα υπήρξε πολλές φορές και αμφιλεγόμενη.
Ο Θόδωρος Πάγκαλος σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικά στη Σορβόννη, με υποτροφία από την κυβέρνηση της Γαλλίας. Ως φοιτητής, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη και η αντιδικτατορική του δράση έγινε αιτία να του αφαιρεθεί η ιθαγένεια το 1968 από τη χούντα. Ως μέλος του παράνομου ΚΚΕ, ήταν παρών στην περίφημη 12η Ολομέλεια, που έλαβε χώρα στη Βουδαπέστη και οριστικοποίησε τη διάσπαση του κόμματος. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974, ο Πάγκαλος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1981 και εκλεγόταν συνεχώς μέχρι το 2012. Σημείο αναφοράς μέσα στο κόμμα του και λόγω χαρακτήρα, μετά την ήττα του στον δήμο της Αθήνας από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, το 1994, αποτέλεσε μέλος της ομάδας των «4» και τάσσεται στο πλευρό του Κώστα Σημίτη.
Μεταξύ πολλών υπουργικών θέσεων, διετέλεσε αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1989-1993), υπουργός Εξωτερικών (1996-1999), υπουργός Πολιτισμού (2000) και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (2009-2012). Συνέβαλε στην προσπάθεια για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών σφραγίστηκε από την κρίση των Ιμίων και την υπόθεση Οτζαλάν - ο ίδιος δέχτηκε κριτική για το γεγονός πως δεν εξασφαλίστηκαν εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά του ιδρυτή του PKK. Η περίοδος της κρίσης χρέους σφραγίστηκε από τη φράση του «μαζί τα φάγαμε», η οποία επί της ουσίας επιχειρούσε να περιγράψει το πελατειακό κράτος και έγινε σύνθημα από τους «αντιμνημονιακούς» αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ - ο ίδιος, με το θάρρος της γνώμης του, δεν δίσταζε να συνομιλεί ακόμα και με τους πολίτες που επιχειρούσαν να τον προπηλακίσουν. Τα τελευταία χρόνια, με βεβαρημένη υγεία, είχε αποτραβηχτεί από την πολιτική σκηνή.
Συλλυπητήρια
Για έναν πολιτικό που «προσέφερε με σθένος, ακεραιότητα και αποτελεσματικότητα τις υπηρεσίες του από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης και είχε ξεχωριστή συμβολή στην ισότιμη και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αποχαιρετώντας το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Ο Θόδωρος Πάγκαλος υπήρξε από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πολιτικούς της Αριστεράς και του σοσιαλιστικού κινήματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο δικό του «αντίο», ο Κώστας Σημίτης περιέγραψε τον Πάγκαλο ως έναν «αυστηρό κριτή των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους». «Συμπλεύσαμε και διαφωνήσαμε σε εκτιμήσεις και επιμέρους χειρισμούς. Εχω την αίσθηση ότι γνώρισα καλά τον πολύπτυχο, αντιφατικό και γοητευτικό Θόδωρο Πάγκαλο, αυτήν την εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης και τον αποχαιρετώ με λύπη», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ως «μαχητή της δημοκρατίας» ανέφερε τον πρώην υπουργό ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, μιλώντας για τα τριάντα χρόνια που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής, το «κοφτερό μυαλό» και την «ουσιαστική του σκέψη». «Ο ίδιος έλεγε πάντα ότι χαιρόταν "να χύνει την καρδάρα με το γάλα". Να ταράζει, δηλαδή, τις κατεστημένες θέσεις με τις δικές του ριζοσπαστικές προσεγγίσεις και τον θυελλώδη χαρακτήρα του. Με όπλο την ευφυΐα, τον κοσμοπολιτισμό, το χιούμορ και την τόλμη του», ανέφερε στη δική του δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επί χρόνια υπουργός, που συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες ιστορικές στιγμές. Επαιξε σημαντικό ρόλο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ήταν ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε την κρίση των Ιμίων και την υπόθεση Οτζαλάν», ανέφερε στην, εμφανώς αποστασιοποιημένη, ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.