Ο Οζγκιούρ Φερχάτ, ετών 38, οδοντίατρος, είναι ο νέος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη. Τη μόνη Περιφέρεια που βάφτηκε ροζ στον χάρτη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ο Οζγκιούρ προέρχεται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και όσοι τον γνωρίζουν παραδέχονται – ακόμα και οι αντίπαλοί του – ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο εξαιρετικά δημοφιλές και δραστήριο πολιτικά στην περιοχή. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στον Ιασμο της Ροδόπης. Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νεολαία και γιος παλαιού στελέχους της Αριστεράς, του Ναζήφ Φερχάτ, ο Οζγκιούρ έχει εργαστεί και ως επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν ξανά υποψήφιος το 2019. Με λίγα λόγια, δεν είναι άγνωστος στην Κουμουνδούρου, αφού υπήρξε στέλεχος στη Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης. Ωστόσο το γεγονός ότι ο Φερχάτ ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό σταυρών που πήρε, γέννησε σενάρια που τον θέλουν να εκλέγεται και να κερδίζει τόσους σταυρούς λόγω της «υποστήριξης» στο πρόσωπό του από το τουρκικό προξενείο, που για πολλούς καθορίζει τις εξελίξεις στην περιοχή.

Παρέμβαση της Τουρκίας;

Η επίθεση στον Φερχάτ ξεκίνησε μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της περιοχής, Ελένη Λαφτσή, η οποία με ανάρτησή της έδωσε «συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μια φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη».

Πηγές της ΝΔ την ίδια στιγμή ενώ παραδέχονται τη δημοφιλία του Φερχάτ θεωρούν ότι έχει τείνει χείρα φιλίας και στο τουρκικό προξενείο που θέλει να υλοποιήσει μέσω της «χειραγώγησης ψήφων» το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή όπου ζει η μειονότητα. Οσοι, δε, δηλώνουν καχύποπτοι με το αποτέλεσμα βλέπουν μηχανισμούς που επηρεάζουν τις εκλογές διαχρονικά.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκλεγείς εκ νέου με τη ΝΔ στη Ροδόπη, θεωρεί ωστόσο ότι μπορεί να υπάρξει «αλλαγή χρώματος» στον νομό, χαρακτηρίζοντας τη δική του εκλογή «μια γαλάζια ακτίνα σε ένα ροζ φόντο». Ο ίδιος δεν κάνει διάκριση μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών ψηφοφόρων και δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι η ΝΔ μπορεί «να απευθυνθεί ως κόμμα στις δύο μεγάλες δεξαμενές ψήφων, η μία είναι μια μεγάλη ομάδα ψήφων της πλειονότητας, περίπου 15.000 και άνω που θέλουν να ενισχύσουν πλέον τη ΝΔ και την παρέμβαση του νομού στο κέντρο των αποφάσεων». Ζητά, δε, από τους μειονοτικούς «να απελευθερωθούν από τη χειραγώγηση και να ψηφίσουν με ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια, άρα να ψηφίσουν ΝΔ».

Ενωτικός, αποφεύγοντας κάθε διαχωρισμό

Ο Φερχάτ από την πλευρά του αποδίδει την εκλογή του στην εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της Ροδόπης στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και έχοντας πάρει το 50% των μειονοτικών ψήφων αλλά και σταυρούς από την πλειονότητα εμφανίζεται ενωτικός, αποφεύγοντας στις δηλώσεις του κάθε διαχωρισμό.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Οζγκιούρ Φερχάτ υπενθυμίζει την πορεία του στην πολιτική από τα φοιτητικά του χρόνια και σημειώνει ότι «η Ροδόπη είναι μια περιοχή πολύ πλούσια όσον αφορά την πολυπολιτισμικότητα, όσον αφορά τη ειρηνική και αρμονική συμβίωση των ανθρώπων».

Η Θράκη, όπως λέει, έχει ιδιαιτερότητες προστιθέμενης αξίας και δίνει έμφαση στο γεγονός ότι «είμαστε μια περιοχή που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Είμαστε η πιο φτωχή περιοχή της ΕΕ και της Ελλάδας». Το ότι φεύγουν κατά εκατοντάδες οι νέοι δεν είναι, όπως υπογραμμίζει, ένα ζήτημα που αφορά τόσο την πλειονότητα όσο και τη μειονότητα, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα «έπρεπε να μας αφορά όλους».

Για τον Φερχάτ πρέπει να υπάρξει επένδυση στη νέα γενιά και γενικά στην περιοχή, σημειώνοντας τη δυναμική της εκλογής ενός νέου 38 ετών. Θεωρεί ότι η εκλογή βουλευτών από τη μειονότητα είναι ένα πλεονέκτημα που δίνει η δημοκρατία, υποστηρίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι «ο μειονοτικός βουλευτής θα περιοριστεί μόνο στα ζητήματα της μειονότητας». Για τον ίδιο, δε, αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι «η οικονομική κατάρρευση της περιοχής που οδηγεί σε μια πραγματικότητα εξαθλίωσης».